Strani

14.12.10

Pogledi Biblioteama na dogodke v MKL - "Pojasnilo direktorice Jelke Gazvoda v zvezi z zaposlitvami novih delavcev v letu 2010" - 1.del

Gre za precej pomembno zadevo (več na:
Sum nestrokovnega in neetičnega kadrovanja v MKL) zato smo se odločili, da jo objavimo v razširjeni obliki, vendar za lažji pregled v dveh delih. V prvem delu podamo splošna opažanja glede prijav, v drugem delu pa podamo naša načelna mnenja tako o tej zadevi kot o zaposlovanju nasploh. Upamo da se boste prebili skozi besedilo in nanj podali vaša mnenja.

Direktorica MKL Jelka Gazvoda je bila v naših poizvedbah ustrežljiva in nam je na našo prošnjo poslala več dokumentov, ki se tičejo politike zaposlovanja. Prvi dokument objavljamo v celoti (z dovoljenjem), gre pa za "Pojasnilo v zvezi z zaposlitvami novih delavcev v letu 2010". Drugi dokument je interne narave in ga ne bomo objavili, ga bomo pa povzeli in podali naša razmišljanja. Gre za pravzaprav izjemno priložnost vpogleda v tabele s prijavljenimi kandidati za omenjena sporna delovna mesta in pravzaprav za izjemno priložnost vpogleda v metodologijo ocenjevanja kandidatov neke večje slovenske knjižnice. Šlo je za naslednja delovna mesta:

1. delovno mesto višjega knjižničarja v knjižnici Jožeta Mazovca
2. delovno mesto knjižničarjev v knjižnici Prežihov Voranc in knjižnici Bežigrad
3. delovno mesto bibliotekarja v knjižnici Jožeta Mazovca


Na 1. delovno mesto višjega knjižničarja so bili zahtevani naslednji pogoji:
- VI. stopnja izobrazbe bibliotekarske, družboslovne ali druge ustrezne smeri;
- dodatne zahteve: bibliotekarski izpit – višji knjižničar (pripravnik ali začetnik ga mora narediti v dveh letih), po potrebi dovoljenje za delo v sistemu Cobiss;
- delovne izkušnje: /
- znanja in sposobnosti: aktivno znanje slovenskega jezika, pasivno znanje enega tujega jezika, poznavanje in uporaba programov COBISS in drugih ustreznih računalniških programov.

MKL je v drugem dokumentu zastavil malce drugačne pogoje (v internem zapisu): splošna razgledanost, sposobnost prijaznega komuniciranja z uporabniki, dvoizmensko delo in sobotna dežurstva. Predvideno je petmesečno poskusno delo. Na razpis za to delovno mesto se je prijavilo 15 kandidatov. Izbran je bil eden. Kandidati so bili razvrščeni v tabelo, kjer so v 1.stolpcu Pogoji, v 2. stolpcu Izobrazba, v 3. stolpcu Dodatna znanja, v 4. Delovne izkušnje in v 5. Komunikativnost in drugo (opažanja komisije).

Zanimivosti, ki smo jih opazili:
- samo 2 kandidata sta že imela opravljeni bibliotekarski izpit;
- 8 kandidatov ni poznalo sistema COBISS;
- ustrezne računalniške programe so obvladali vsi;
- več kot polovica kandidatov je imelo VII stopnjo izobrazbe.


Na 2. delovno mesto knjižničarjev so bili zahtevani naslednji pogoji:
- izobrazba: V. stopnja izobrazbe;
- dodatne zahteve: bibliotekarski izpit – knjižničar (pripravnik ali začetnik v stroki ga mora opraviti v dveh letih), po potrebi dovoljenje za delo v sistemu Cobiss;
- delovne izkušnje: /
- znanja in sposobnosti: znanje slovenskega jezika, poznavanje in uporaba programov COBISS in drugih ustreznih računalniških programov.

Pri tem delovnem mestu je MKL v internem dopisu dodal, da so zaželjene trimesečne delovne izkušnje na podobnih delih v knjižnici, ni bil pa to pogoj. Predvideno je bilo trimesečno poskusno delo. Na razpis se je prijavilo 17 kandidatov, od tega so izbrali tri.

Zanimivosti, ki smo jih opazili:
- kar 8 kandidatov je imelo VII stopnjo izobrazbe - izbran ni bil noben od teh, saj pravijo da praviloma ne zaposlujejo ljudi s to izobrazbo na to delovno mesto;
- noben od kandidatov ni imel opravljenega bibliotekarskega izpita;
- 4 kandidati so poznali sistem COBISS.

Na 3. delovno mesto bibliotekarja so bili zahtevani naslednji pogoji:
- izobrazba: VII/2. stopnja izobrazbe bibliotekarske, družboslovne ali druge ustrezne smeri;
- dodatne zahteve: bibliotekarski izpit – bibliotekar (pripravnik ali začetnik ga mora narediti v dveh letih), po potrebi dovoljenje za delo v sistemu Cobiss;
- delovne izkušnje: /
- znanja in sposobnosti: aktivno znanje slovenskega jezika, aktivno znanje enega tujega jezika, poznavanje in uporaba programov COBISS in drugih ustreznih računalniških programov.

Pri tem delovnem mestu je MKL v svojem dokumentu navedel še poznavanje vseh osnovnih delovnih procesov v splošni knjižnici. Predvideno je petmesečno poskusno delo. Na razpis se je prijavilo 27 kandidatov, od tega je bil izbran en.

Zanimivosti, ki smo jih opazili:
- pogoja izobrazbe ni izpolnjevalo 5 kandidatov;
- en kandidat ni imel opravljenega izpita kljub več kot dveletnemu delu v knjižnici (kako je to mogoče?);
- 3 kandidati so imeli že opravljen bibliotekarski izpit;
- 7 kandidatov ni poznalo sistema COBISS.

Toliko zaenkrat. Vabimo vas, da si v drugem delu preberete naša načelna mnenja o zaposlovanju in zahtevah delodajalcev, glede kandidatov in sistema "ocenjevanja" kandidatov.

11 komentarjev:

  1. Imela bi opazko. Kako lahko ena izmed največjih splošnih knjižnic lahko objavi tako širok razpis: "VII/2. stopnja izobrazbe bibliotekarske, družboslovne ali druge ustrezne smeri",
    "po potrebi dovoljenje za delo v sistemu Cobiss" ...
    Jaz to dejansko razumem, pa prosim brez zamere, kot da so splošne knjižnice zatočišče vseh profilov ljudi, ki drugje ne najdejo zaposlitve, namesto da bi vzpodbujali zaposlovanje kompetentnih oseb z znanjem iz bibliotekarstva.
    Moti me to mišljenje, sploh ko pomislim na še zame dodatni zelo moteči faktor - plače. Ne slepimo se, splošne knjižnice nimajo slabih plač v primerjavi z bibliotekarji, ki smo na fakultetah in nosimo več odgovornosti (bibliografije) ter ponavadi opravljamo vsa dela v eni/dveh osebah.

    Menim, da bi morala biti MKL za zgled v sodelovanju z Oddelkom za bibliotekarstvo in za zgled funkcioniranja bibliotekarske stroke s prakso in ne ravno obratno, "nevzpodbujevalka" bibliotekarskih znanj.

    OdgovoriIzbriši
  2. @Martina, razpisni pogoji so odraz spremenjenih razmer v sistemizaciji in opisu delovnih mest ter nazivov delovnih mest. Včasih je bil "bibliotekar katalogizator", "bibliotekar izposojevelec" ipd. in se je točno vedelo, kaj za to potrebujemo. Danes je samo "bibliotekar" (v visokošolski knjižnici celo "samostojni strokovni sodelavec"!!), ki je lahko marsikaj, zato "po potrebi dovoljenje . . .". Če bo katalogizator, ga potrebuje, če bo informator pa najbrž ne.

    O strokovni usmeritvi študija in zaposlovanju v knjižnicah pa sem nekaj razpravljal že zadnjič in ne bi ponavljal. Tudi nekoliko kritično do "tapravih" bibliotekarjev.

    Plače res niso ne vem kaj, kakšen pa je naš "output"? Merimo ga lahko (tudi) z dojemanjem, vrednotenjem, sliko knjižnice, knjižničarstva, knjižničarja v javnosti.

    OdgovoriIzbriši
  3. Niste odgovorili na ključno vprašanje: so bili izbrani kandidati v sorodstveni vezi z vodilnim kadrom oziroma s kadrom iz komisije? Kajti nenazadnje so zaposleni MKL očitali vodstvu ravno to. Predvidevam pa, da se na to vprašanje ne da odgovoriti, ker zaradi zaupnosti osebnih podatkov nimate imen kandidatov? Torej, niste ugotovili..... ničesar.

    OdgovoriIzbriši
  4. To načeloma ni ključno vprašanje, a odgovor je seveda da, kar je razvidno tudi iz članka v Delu: "Za nedoločen čas so dobili zaposlitev sin direktorice, sin kadrovika in hči pomočnice direktorice"

    OdgovoriIzbriši
  5. Torej - če prav razumem kamen spotike: sin ali hči ali mož etc. nekoga, ki dela v knjižnici se ne sme prijaviti na razpis, tudi, če ima pogoje? Oz. te osebe se sicer lahko prijavijo, samo izbrati se jih ne sme? Zakaj pa?

    OdgovoriIzbriši
  6. Zakaj pa sorodniki zaposlenih v knjižnici ne bi smeli biti zaposleni v knjižnici? V našem kraju poznam kar nekaj primerov, ko je sin zdravnika(tudi sam zdravnik) tudi zaposlen v istem zdravstvenem domu kot oče. Ima pač pogoje in vse je OK. Če je pa sin knjižničarskega molja, pa sam ne sme biti isti molj kot mama ali oče?
    :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Skrbnik spletnega dnevnika je odstranil ta komentar.

      Izbriši
  7. Kaj otroci knjižničarjev ne smejo priti v knjižnice???

    OdgovoriIzbriši
  8. Biblioteam je poudaril, da ključno vprašanje niso družinske vezi, ampak znanja in sposobnosti. Več piše tudi v našem drugem delu članka.

    OdgovoriIzbriši
  9. Če zaposlovanje ožjih sorodnikov ni nezakonito, je pa več kot nespodobno. Seveda so bili prilagojeni tudi pogoji razpisa. Sicer pa, bogi otroci, če morajo biti v službi pri mami ali očetu!

    OdgovoriIzbriši
  10. Zakaj sorodniki in otroci zaposlenih ne bi smeli biti zaposleni v (isti) knjižnici? Zaradi etične higiene. Razen če bi šlo za zasebno knjižnico in se ne bi financirala iz državne malhe (tudi plače ne).

    OdgovoriIzbriši