Strani

14.12.10

Načelna mnenja Biblioteama na dogodke v MKL in o zaposlovanju ter zahtevah delodajalcev na splošno - 2.del

V drugem delu predstavitve problematike (prvi del je govoril o razpisnih pogojih), bomo predstavili naše splošne opazke glede kandidatov in sistema "ocenjevanja" kandidatov:

- Delovnih mest krinično primanjkuje. To dokazujejo prijave kandidatov, ki so iz vseh vetrov. Cela kopica profesorjev, gimnazijskih maturantov, od zgodovinarjev do ekonomistov.
- Sama sistematizacija je zastavljena tako, da se v njej lahko najdejo takorekoč vsi. MKL ne pogojuje delovnega mesta z izkušnjami, saj želijo, kot pravijo, sami usposobiti ljudi.
- Pod dodatna znanja kandidati navajajo vse mogoče - od certifikata ECDL, obvladovanje vseh mogočih tujih jezikov, poznavanje okolja Windows, poznavanje svetovnega spleta (nas resnično zanima, kaj to pomeni?) ipd.
- Kar se tiče delovnih izkušenj, lahko povemo to, da je večina kandidatov pravzaprav nepismenih na temu področju, saj navajajo praktično vse vrste dela, ki so ga opravljali. Koga to pravzaprav zanima? Pod delovne izkušnje se navajajo izkušnje, ki so v povezavi z delovnim mestom, na katerega se prijavljate!
- Zdi se, da je MKL na položaj, ki prinese "največ točk" postavil prav komunikativnost in ne izobrazbo ter delovne izkušnje. Vsi izbrani kandidati so bili prav na tem mestu najbolje ocenjeni.

O problemu kadrovanja se v knjižnicah nasploh zelo malo govori, še manj pa je o tem napisanega ali raziskanega - mislimo da je ravno ta primer dober, da o tem spregovorimo. Omenili bi nekaj izzivov na to temo:

- Poznavanje paketa Microsoft ni danes nobeno računalniško znanje več. To obvlada vsak osnovnošolec. Smešno je tudi navajanje poznavanja spleta. Nekateri izmed nas smo po službeni dolžnosti in tudi v prostem času na spletu 10 ur in več dnevno pa ne bomo nikoli trdili, da poznamo splet. Danes je precej bolj pomembno, ali znamo preko spleta z uporabniki vzpostaviti stike, ali mu znamo poiskati informacije v preverjenih spletnih virih in nasploh, ali smo "spletno pismeni".
- V okviru t.i. socialnih znanj in kompetenc je premalo poudarka na timskem delu. Danes procesi v knjižnici niso več strogo ločeni in bodo čedalje manj. Sposobnost timskega dela je izjemnega pomena.
- Na prejšno alinejo se delno navezujejo tudi organizacijska znanja - ali je kandidat poleg delovanja v skupini sposoben tudi kdaj sam "prijeti vajeti v roke"?
- Dobro bi bilo, da bi se delodajalci med seboj uskladili in kot nujno zapovedali samo prijave preko evropskega CV, ki je standardna oblika življenjepisa.
- Ali se na tovrstnih intervjujih sprašuje kaj o lastni ustanovi? Ali je kandidat, ki se prijavi na delo v MKL, pa ne ve nič o MKL, resen kandidat?

Za konec tega članka pa bomo dodali še nekaj konkretnih opazk glede same situacije v MKL:

- Po pregledanem gradivu lahko zaenkrat trdimo, da ni šlo za kršenje zakona.
- Sodeč po videnem gradivu ne moremo trditi, da so izbrani kandidati res najboljši možni kandidati - po našem mnenju ne izstopajo preveč.
- Po našem mnenju ne gre toliko za problem tovrstnega zaposlovanja, kot pa izjemno napetih odnosov znotraj knjižnice. Uprava bi lahko v takšnih situacijah še pred dano odločitvijo razložila zaposlenim kako in kaj - morda bi bil lahko tudi kdo od zaposlenih v kadrovski komisiji? Na tem mestu namreč še ni razčiščeno, kako je bil izničen konflikt interesov v sami komisiji.

Vodstvo načeloma ne odgovarja zaposlenim v smislu neke odgovornosti po dolžnosti. Je pa ta anonimka resen pokazatelj, da so odnosi v MKL resno skrhani in so posledično vso zadevo pripeljali tako daleč.

1 komentar: