Strani

20.12.10

Sova – simbol znanja, modrosti in tudi knjižnic

Sova, skrivnostna in hkrati zlovešča prebivalka noči je že od davnine vzbujala radovednost in burila domišljijo ljudstev na vseh koncih sveta. Najbrž je ni kulture, ki ne bi v svojih verovanjih in simboliki vpletala tudi sove. Zaradi njene pojave, glasov in načina življenja so jo pogosto povezovali z nesrečo in smrtjo, vendar tudi modrostjo, znanjem in tradicijo. Ateno, grško boginjo civilizacije in modrosti, vedno spremlja sova, ki je postala simbol kopice univerz in akademskih združenj, tudi naše nove Univerze v Novi Gorici. Kot simbol se pogosto pojavlja v logotipih šol vseh stopenj, univerz, akademij, pedagoških združenj, študentskih združenj, strokovnih združenj, bralnih društev, društev pisateljev, knjigarn, založb (Sova smo poimenovali vrsto slovenskih leksikonov), od davnine do danes se je ohranila na kovancih in ekslibrisih. Nič nenavadnega torej ni, da je stilizirana slika sove tesno povezana tudi s knjižnicami, hrami znanja in modrosti.

Stilizirana glava sove je logotip Zveze bibliotekarskih društev Slovenije in njene strokovne revije Knjižnica. Vijolična barva, izbrana za logotip, je najpogosteje povezana s poduhovljenostjo, meditacijo, trezno presojo in dragocenostjo, kot imajo za človeka v naravi prav posebno mesto rastline s cvetovi te barve, npr. sivka, vijolice, orhideje. Umetniško izdelane keramične sovice naše bibliotekarske kolegice Marje Prelovšek so postale značilno in prikupno protokolarno darilo Zveze bibliotekarskih društev Slovenije. Ob slovenskem združenju predstavljamo še logotipa dveh nemških knjižničnih združenj.


Zveza bibliotekarskih društev Slovenije - ZBDS
Revija Knjižnica
Sovica, protokolarno darilo ZBDS


Regionaler Bibliotheksverbund
Jerichower Land
Arbeitsgemeinschaft der Bibliotheken und Dokumentationsstellen der Ost-, Ostmittel- und Südosteuropaforschung - ABDOS

Sova se pojavlja tudi v logotipu ali na spletnih straneh nekaterih slovenskih knjižnic, zasledili smo tri in se opravičujemo, če smo katero od knjižnic spregledali.

Knjižnica Šentjur
Knjižnica Kulturni dom Šmarje pri Jelšah

Najbogateje je gotovo zastopana na spletišču Mariborske knjižnice, ki ima na podobi sovice zgrajeno prikupno in šegavo celostno podobo.


Kdaj kasneje bomo predstavili še izbor logotipov nekaterih tujih knjižnic in sovo v arhitekturi knjižnic.

2 komentarja:

  1. Khm, to pa ne bo držalo, sovica ni simbol Borze znanja, pač je vizualen element Središč za samostojno učenje in tudi v izolski knjižnici je tako. Sicer pa je to logotip slovenske Mreže Središč za samostojno učenje, v Izoli pa je le ena izmed točk SSU.

    OdgovoriIzbriši
  2. @Aleš, hvala za opozorilo, opravičujem se za površnost, sem že popravil. Napis pod spornim logom na strani http://www.izo.sik.si/ nepoučenega pač zavede. Morebiti je to dokaz, da pri oblikovanju strani in napisov premalo mislimo na naključnega obiskovalca in preveč gledamo skozi lastne oči poznavalca.

    OdgovoriIzbriši