Strani

7.6.16

Komu služi ZBDS?

Ob obisku zadnjega srečanja ZBDS sem izgubil vsakršno iluzijo, da osrednje bibliotekarsko združenje dejansko dela v korist nas, knjižničarjev. Še manj pa dela v korist uporabnikov knjižnic.

Da bi se zares prepričal, sem predsednico ZBDS, dr. Sabino Fras Popovič 25. 4. zaprosil za vpogled v zapisnike organov zveze.

Predsednica mi je takoj napisala: "v skladu s statutom so te informacije dostopne članom ZBDS." Zapisnikov še nisem videl.

Gre za očitno kršitev 111. ter 113. člena statuta ZBDS.
Statut nikjer ne omejejuje dostopnost na člane - VSA javnost ima pravico do zapisnikov VSEH organov zveze (Seje Občnega zbora so sicer edine dostopne na spletu, Seje Upravnega odbora, Seje Strokovnega odbora). Glede pravice do zapisnikov sekcij je sicer situacija malo bolj meglena (sekcije so delovna telesa in v Statutu niso našteti kot organi), a sem prepričan, da je potrebno posredovati tudi te, saj gre za delovanje Zveze.

Vendar sem po hitrem iskanju po pravilnikih društev našel člen Pravil Društev bibliotekarjev Ljubljana, ki v 9. in 10. členu nespodobno omejuje pogled v zapisnike samo na člane društva. So predsednici preveč (narobe) prišepetovali iz DBL? Je zamešala osnovne dokumente? Je lagala?

S tem je po mojem mnenju predsednica zagotovo kršila tudi 3., 5., 6., 8. in 9. člen etičnega kodeksa slovenskih knjižničarjev.

Dolgoletni član DBL me je opozoril, da lahko Formalno, po dikciji 63. člena Statuta ZBDS, sproži postopek pred Častnim razsodiščem le član ali organ zveze. Nisem ne eno ne drugo. Člani zveze so trenutno samo področna društva, npr. DBL, fizične osebe pa ne. Posamezniki smo lahko le člani področnih društev. Ista omejitev velja tudi za nekatere druge formalne poti (npr. predlogi za nekatera priznanja).

To pomeni, da si uporabniki knjižnic sploh ne morejo pomagati z etičnim kodeksom in da častno razsodišče deluje popolnoma drugače kot v primerljivih združenjih (npr. Novinarsko častno razsodišče) Seveda tudi častna razsodišča "področnih društev" rešujejo le "na podlagi pisnih zahtev članov društva" in tako splošna javnost sploh nima možnosti pritožbe na delo knjižničarjev.

10 komentarjev:

 1. Izvedba in delovanje ZDBS mi izvabi kisel nasmešek, sploh če se spomnim, kako je prof. Južnič govoril, da moramo nujno biti člani, ker je to tesno povezano z našo kariero. Ob ogledu spletne strani, delovanja in statuta društva sem pa dobil second thoughts o včlanitvi in smislu udeležbe srečanj (ki so mnogokrat bila ob čudnih urah!).

  Razumem, da imajo svoje omejitve in težave, razumem tudi "skrito" sporočilo prof. Južniča (ustvarjanje kontaktov), ampak društvo, ki stagnira in ne stremi k napredku... Ne vem, imam občutek kot da društva služijo nekim notranjim krogom in ne stroki.
  Ne bom se pa pretvarjal in rekel, da imam rešitev.

  OdgovoriIzbriši
 2. Najlažje je biti nečlan
  Članek s podnaslovom Najlažje je biti nečlan sem prebrala v januarski številki Planinskega vestnika (Planinski vestnik, januar 2009, letnik 114, str. 26). Nosi pa še bolj zgovoren naslov Sebičnost v gorah (in dolini) in je nekoliko prirejen nagovor, ki ga je imel Borut Peršolja ob 60. obletnici Planinskega društva Domžale, dne 16.11.2008. Ob prebiranju članka sem hitro našla povezavo s problematiko članstva v našem stanovskem društvu in vlogo društva bibliotekarjev. Življenje nekega društva, v primeru avtorja prispevka planinskega društva, v našem primeru bibliotekarskega društva, res ni samo kronološki in zgodovinski pregledi, ampak je »osebna zgodba rasti, doživetji in prispevka njegovih članov k delu društva«.

  Kaj pa sploh imam od društva? je tisto vprašanje, ki rahlo diši po trenutni potrošniški naravnanosti. Po neumornih razlagah in iskanju vedno novih argumentov lahko to vprašanje v društvu zastavimo tudi drugače in se vprašamo, kaj pa ima društvo od posameznika, kje je moj prispevek k povezovanju, izmenjavi mnenj, odkrivanju novih in drugačnih idej in kje je moj prispevek v mozaiku prizadevanj za razvoj stroke, za boljši položaj knjižničarja v družbi in boljšo povezanost knjižničarjev med seboj. In tukaj si bom dovolila in se ponovno navezala na razmišljanje Boruta Peršolja in si izposodila te njegove misli:
  »Članski pogoji ne zapostavljajo nikogar – ne po starosti, ne po spolu, jeziku, veri, nacionalni ali socialni pripadnosti. Društvena članarina in z njo tesno povezana članska izkaznica sta poleg samih gora edina stalna in neposredna vez planinskega društva s posameznikom. Zato ima vsakoletni trenutek plačila članarine večji pomen, kot mu ga samoumevno in rutinsko pripisujemo. Pravice in dolžnosti članov urejajo društvena pravila. Pravice nas usmerjajo v aktivno članstvo, ki pride v polno veljavo zlati v odsekih, saj tako sooblikujemo in soodločamo o uresničevanju programa in se s kandidaturami potegujemo za kakovostno vodenje društva. Pasivne člane zanimajo članski in komercialni popusti.«(Peršolja, Planinski vestnik, januar 2009, 109 letnik, str.27) Avtor svoje razmišljanje o članih, članarini, društvu in civilni družbi zaključi z zelo izbranimi besedami, ki bi jih lahko zapisali za veliko društev, ki gradijo na prostovoljnem delu, spodbujajo pripadnost določenemu okolju in hkrati povečujejo povezanost preteklosti, sedanjosti in prihodnosti. Društva so zanj »pomembni inkubatorji idej ter učinkoviti prenašalci novih rešitev v prakso.«

  Vsekakor pa društev brez članov in članic ne bi bilo, zato zelo veseli ugotavljamo, da nas je vedno več, ki prispevamo k novim spoznanjem, izkušnjam in doseženim rezultatom.

  Pa lep pozdrav, veliko užitkov v nogometnem poletju in vabljeni na jesenska strokovna srečanja, ki jih pripravljajo NUK, CTK, MKL, ZBDS, UKM, MK in še kdo, med pravljice in podatkovne baze, pa predvsem k ljudem na oseben pogovor o tem, kaj nam je v tej stroki fajn in zakaj delamo radi z ljudmi za ljudi.
  Pa fer športno navijanje vam želim čez poletje.

  Sabina Fras Popović

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Draga trenutna dolgoletna predsednica ZBDS!

   Najprej se ti iz srca zahvaljujem, da si vzela čas in napisala komentar. Škoda sicer, da se nisi oglasila že prej kot 13. dan po objavi. Vendar pa res ne razumem dobro, kaj sploh hočeš povedati.

   Tvojega komentarja nočem jemati dobesedno in tako ne verjamem, da ti misliš, da je naša stroka individualen neprofesionalni šport.

   Malo bolj me moti tvoj vzvišeni ton in nekakšno samozadovoljstvo. Sicer je res, da kaj drugačnega od tebe še nisem slišal, vendar sem vseeno upal, da bom dobil kakšen vsebinski odgovor. Več kot polovica tvojega komentarja je namreč citat.

   Glede tvojega natančnega navajanja virov, ki spominja na neko zelo pomembno bibliografijo, pa bi dodal še:

   Tvoj citat je predolg in popolnoma nepotreben v času interneta. Namen citiranja je, da bralec najlažje pridobi vpogled v vir. Dovolj bi bila le povezava.

   Drugič, v svojem velepomembnem citiranju si se drugič površno zmotila: ni 109 letnik (sic!) ampak sta oba citata iz 114. letnika! Opisa vira se tudi močno razlikujeta (pri bibliografijah je sicer pomembna enotnost zapisa) in vsekakor nista standardna.

   Glede vprašanja, ki rahlo diši po trenutni potrošniški naravnanosti, pa bom še jaz prilagojeno citiral iz tega istega članka:
   "Cilj vsakega društva je celovita dejavnost, saj nam knjižnice vse to omogočajo, širok razpon dejavnosti pa povečuje tudi privlačnost za članstvo."

   Točno te privlačnosti pa DBL in še posebej ZBDS dokazano nima (glej komentar zgoraj)!

   Upravičeno in dokazano pa dvomim o tvoji izjavi o tem, da nas (vas?) je vedno več. Poročilo ZBDS za leto 2012 (dokument ZBDS, ki je na voljo javnosti, drugi so skriti) govori o tem, da "združuje preko 1.300 slovenskih knjižničark in knjižničarjev"
   Poročilo za leto 2013 in 2014,
   pa govorita o "preko 1.200 slovenskih knjižničark in knjižničarjev". Ta ista besedna zveza se ponovi tudi v poročilu iz leta 2015. Še ena laž?

   V tem zadnjem poročilu za leto 2015 pa sem našel tudi tvoj pregled leta. V njem pa zelo, zelo problematičen stavek: "Ne pošljite e-pošte, ker to ni komuniciranje." Ob sprejemanju poročila ta stavek ni zmotil nobenega kolega. Zdaj mi je bolj jasno, kako deluje ZBDS.

   V skladu z internetnim bontonom sem spam (kopijo tvojega komentarja pri nekem drugem prispevku) izbrisal, upam pa, da to ni konec pogovora! Niti z enim stavkom za zdaj nisi odgovorila na niti en očitek.

   Izbriši
  2. Prednosti članstva PZS in dodatne ugodnosti članstva.
   Kaj pa ZBDS? Dobiš revijo Knjižnica? Ne piše.

   Izbriši
  3. Treba je kaj prebrati. Na spletni strani DBL piše:
   Člani imajo:

   pravico in dolžnost sodelovati na Zboru članov Društva, razpravljati in glasovati o delovanju društva, voliti vodstvo;
   možnost kandidirati in biti izvoljeni v organe društva;
   pravico do udeležbe na društvenih aktivnosti, ki so večinoma brezplačne;
   zagotovljeno prejemanje strokovne in znanstvene revije Knjižnica:
   (a) če revije ne prejemate prosimo preverite ali imamo na sedežu društva vaš pravi naslov;
   (b) če revije ne želite prejemati lahko to sporočite, članarina v tem primeru ostane nespremenjena;
   nižjo kotizacijo na večini dogodkov v organizaciji ZBDS;
   možnost kandidirati in biti izvoljeni v organe ZBDS;
   možnost včlanitve v sekcije ZBDS in tako spremljajo aktivnosti na določenem strokovnem področju in prispevajo k njihovi dejavnosti in razvoju (povabilo k včlanitvi v sekcije in pristopna izjava);
   možnost koristiti oprostitev plačila letnih članarin v knjižnicah iz območja in države (odvisno od politike knjižnice!).

   Izbriši
  4. Že, na DBL, vendar prispevek govori o ZBDS! So te ugodnosti res privlačne? In kako je možno, da je članarina nespremenjena brez revije?!

   Izbriši
  5. Ja prispevek govori malo o ZBDS in malo o DBL, jabolka in hruške.
   @Anonimni sprašuje, če dobiš revijo Knjižnicia – ja in je ugodnost članstva v DBL.
   Privlačne ugodnosti imajo kartice zvestobe pri Hoferju, Lidlu in Merkatorju. Za strokovnjaka je ugodnost strokovnega društva možnost strokovnega povezovanja, dela in uveljavljanja.
   Članarina je taka, kot je. Knjižnica je ugodnost, take it or leave it.

   Izbriši
  6. Prispevek govori o nedostopnosti zapisnikov ZBDS, zavajanju predsednice in nesmiselnem organiziranju častnega razsodišča... Potrebno je pozorno branje!

   Se ti zdi da DBL nima nobene veze z ZBDS?

   Kako pa to, da imajo na PZS, s katero predsednica (ne jaz!) primerja ZBDS, toliko bolj izpostavljene privlačne ugodnosti? Poznam še nekaj strokovnih društev, ki imajo mnogo več dejavnosti in ugodnosti. Le zakaj?

   Vse je tako kot je. Dokler se ne spremeni, ker ljudje ugotovijo, da nima smisla, da je tako, kot je in da je lahko mnogo bolje.

   Se torej tebi zdi vse super?

   Izbriši
 3. Spoštovani gospod Iskrić, bi odgovorila že včeraj, pa sem imela težave z izbiranjem poltovornjakov na sliki. Me veseli, da obvladate internetni bonton, super bi bilo, če bi obvladali še človeškega. Nisva na ti in ne verjamem, da bova kdaj. tudi dolgoletna predsednica nisem, samo za informacijo, spoštovana dr. Melita Ambrožič, Ivan Kanič, Irena Sešek in še kdo so bili vsaj dva mandata dlje na tem mestu kot sem sama.
  ZBDS in društva si izbere vsak posameznik in če se tam najde in lahko ustvarja, ja veliko je tudi takšnih, naj bo to namenjeno njim. Vam pa želim, da sledite naslednji misli: "Če ti ni všeč, kjer si, se premakni drugam. saj vendar nisi drevo."

  S tem se zadnjič oglašam na tem mestu in na to temo.

  Obžalujem, da v krogih (enkrat ZBDS, DBL, MKL, FF in še kdo) krožite po stroki in iščete le slabo. Z veseljem bom spremljala vaše rezultate, ki bodo spodbujali pozitivne premike in dobro v posameznikih. Ja, tudi to nam uspe, ko kakšnemu knjižničarji podelimo življenjsko nagrado za uspešno delo na tem strokovnem področju. Pa vesele počitnice in prijetno branje vam želim.
  Sabina Fras Popović

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Se opravičujem, prihajam iz okolja, kjer je tikanje med kolegi v stroki nekaj običajnega. Pa še moj blog je tole.

   Žal mi je, da misliš, da je ZBDS le skupek posameznikov, ki so si naključno izbrali eno društvo. Odnos "če ti kaj ni všeč, lahko kadarkoli odideš" je zelo ponižujoč do vseh članov in društva.

   Naj ti citiram iz poročila ZBDS, ki si ga ti podpisala: Zveza se pri svojem delu zavzema za najvišjo možno raven profesionalnega delovanja ter za razvoj in varovanje demokratičnih načel širše družbene skupnosti.

   Pri tem ostaja v ospredju težnja po strokovnem dialogu, ki podpira odprtost, zanimanje in angažiranost na obeh straneh. Bodisi v razmerju do predmeta pogovora ali drug do drugega ali oboje. V dialogu lahko navajaš svoje preudarke, poglede in izkušnje, v prvi vrsti pa moraš biti vendarle pripravljen, da sprejmeš nove poglede.


   Iz odsotnosti argumentov v tvojih odgovorih vidim, da so zate to le prazne besede. Naj te pomirim: pri strokovnih zadevah jaz ne grem nikoli na osebni nivo. Dokler boš predsednica ZBDS, sem pri problematiki društvenega dela slovenskih knjižničarjev prisiljen izpostavljati tebe. Ko bo predsednik kdo drug, te ne bom več.

   Izbriši