Strani

20.10.20

Obstoječa knjižničarska "društva" NE DELUJEJO!

Skušal sem pozabiti na preteklost in vseeno nekaj narediti za tiste knjižničarje, ki se trudijo vsaj s tem, da so del "društva". Pred letom sem se včlanil v lokalno "društvo" in sodeloval z novo predsednico. Napisali smo javno pismo. Spodbudil sem začetek postopka za ponovno aktiviranje sekcije za izobraževanja in kadre pri "zvezi".

Ko pa smo knjižničarji najbolj potrebovali enoten glas pri delovanju knjižnic, tega ni bilo. Med epidemijo so vsi "vodilni" preprosto le nehali delati. Nič sestankov, nič sklepov, nič izjav. Celo uradne volilne postopke, so enostavno (nezakonito) ignorirali! 

Na domači strani in na Facebook-u "zveze" pa od aprila le pesmica!

22. maja je prišlo obvestilo: 

Strokovno posvetovanje sekcij je prestavljeno v leto 2021, dan specialnih knjižnic je odpovedan, dan dobrih praks in srečanje potujočih knjižnic sta prestavljena na jesenski termin, v kolikor bo izvedba mogoča.

Trenutno je na prvi strani objavljeno:

Sporočamo vam, da je program ZBDS za leto 2020 spremenjen zaradi znanih okoliščin. Strokovno posvetovanje sekcij je prestavljeno v leto 2021, dan specialnih knjižnic je odpovedan, dan dobrih praks in srečanje potujočih knjižnic sta prestavljena na jesenski termin, v kolikor bo izvedba mogoča.

Hvala vam za razumevanje in ostanite zdravi.

Po koncu epidemije smo čakali na to, da bodo končno povedali, kaj so pripravili v tem času: pa je prva novica ljubljanskega "društva" (šest mesecev po začetku epidemije) -  intervju z članoma vodstva. O njihovih "dosežkih". Nato pa novica - dve dolgoletni članici in nedavni članici vodstva in žal tudi "urednici" Knjižničarskih novic bosta s pomočjo "društva" (prostor, reklamiranje) za člane "društva" izvedli komercialni dogodek. Pred leti sem tudi jaz za knjižničarje izvajal delavnice, s svojim znanjem, ki ga nisem dobil v knjižnici, ampak seveda nisem pomislil na to, da bi jih kolegom zaračunal.

In ob ponovni razglasitvi epidemije? Ponovno popolna tišina!

Tako je vse skupaj le še ena potrditev tega, da knjižničarskega strokovnega združenja v Sloveniji nimamo, "društva" in "zveza" pa so le sama sebi namen. Ali gre za nesposobnost ali konkretno uničevanje stroke me ne zanima več.

Zato skoraj točno po enem letu izstopam iz Društva bibliotekarjev Ljubljana. S tem odstopam tudi od kandidature za predsednika Sekcije za izobraževanje in kadre ZBDS. Postopek je v vsakem primeru (tudi zaradi rokov) končan!

Potrebujemo organizacijo, ki bi dejansko pomagala knjižničarskim delavcem v teh težkih časih. Ste z mano?

Ni komentarjev:

Objavite komentar