Strani

23.1.13

Urad za intelektualno lastnino bi rad spisal nacionalno strategijo razvoja intelektualne lastnine (brez vašega mnenja)

Gašper Žejn nas je opozoril na obisk, na katerega bi morali priti tudi knjižničarji. Povzemamo vabilo, ki je bilo objavljeno na Slotech.

WIPO bo konec meseca prišel na dvodnevni obisk na domači Urad za intelektualno lastnino. Namen obiska je tudi pomoč pri ustvarjanju nacionalne strategije razvoja intelektualne lastnine, zato so pri UIL želeli zajeti čim širši nabor relevantnih akterjev in pridobiti njihova stališča.

Zanimivo opažanje pa je, da v program razvoja nacionalne strategije nacija očitno ni vključena. Na strani Urada za intelektualno lastnino namreč napovedi obiska ni zaslediti ne med novicami, ne med sporočili za javnost. Podobno se da sklepati tudi iz programa.

Okvirni program za prvi dan, 29. januarja
9.00 - 10.00 - Sestanek z direktorjem URSIL
10.15 - 11.00 - Srečanje z državnim sekretarjem/ministrom in predstavniki MGRT
11.30 - 12.30 - Sestanek s predstavniki organizacij kolektivnega upravljanja pravic IL (SAZAS, Zavod IPF)
13.45 - 15.00 - Sestanek s predstavniki URSIL
15.30 - 16.30 - Sestanek s predstavniki zastopnikov pravic IL

Okvirni program za drugi dan, 30. januarja
9.00 - 10.30 - Sestanek z Gospodarsko in Obrtniško zbornico Slovenije, SPIRIT (TIA, JAPTI)
11.00 - 13.00 - Sestanek s predstavniki univerz, TTO, tehnoloških parkov, inkubatorjev
14.15 - 16.00 - Sestanek s predstavniki URSIL

Pozornemu očesu pa ne bo ušlo, da v okvirnem programu obiska pravzaprav ni predvidenih srečanj s tistimi, ki se jih intelektualna lastnina še posebej tiče: npr. zainteresirani posamezniki, knjižnice, druge nevladne organizacije in seveda tudi tisti, ki jim velike založbe pravijo potrošniki (četudi se npr. pri ogledu filma ne potroši niti kultura niti film).

V želji, da bi zares zajeli čim širši spekter pogledov in razmišljanj in prekinili zarotniško delovanje UIL in WIPO, vas vabimo, da se sestanka udeležite tudi tisti, ki ste mnenja, da avtorska pravica 70 let po avtorjevi smrti ne služi več avtorju (in zategadelj to ne more biti avtorska pravica) in da krčevito branjenje patentov ne pomeni več inovacij, da lahko pripravimo nacionalno strategijo, ki ne bo izrazito pristranska v korist imetnikom pravic.

3 komentarji:

  1. Samo poglejte, kdo vodi Urad, pa bo vse jasno! Propadli založnik, cirkusantski kuhar in prisklednik, ki se je znal pravi čas prilizniti pravim politikom! In črpati evropska sredstva za TV reklamo za predrage ribe!

    OdgovoriIzbriši
  2. Kako se na OPACU omeji iskanje na e-knjige?

    OdgovoriIzbriši
  3. @anonimni - sicer offtopic pa vendar:
    Malo pomaga izbirnik "Le viri z e-dostopom:" spodaj pri "izbirnem" iskanju. Poskusite tudi z ukazom EA=1 pri "ukaznem" iskanju.

    OdgovoriIzbriši