Strani

8.5.12

Ohranitev velike čitalnice v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper

Zadnje dni je bilo zaslediti v različnih medijih (sam sem nepričakovano poslušal novico in komentarje nezadovoljnih uporabnikov na avtocesti med vožnjo v Postojno na ogled razstave jamarske fotografije v tamkajšnji knjižnici Bena Zupančiča) novico, protest in komentarje o selitvi in zapiranju velike čitalnice v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper (npr. Zaprtje čitalnice razburja študente, Knjižna selitev, Knjižnica si po 35 letih zasluži posodobitev). Uporabniki knjižnice, predvsem študenti in dijaki, so v svojem nestrinjanju z odločitvijo knjižnice nastopili enotno in nastal je celo temu vprašanju namenjen blog Velika čitalnica, kjer pojasnjujejo svoje argumente in pozivajo k podpori s podpisovanjem PETICIJE.

Dogodek se mi je zdel vreden objave zato, ker je eden redkih primerov, ko lahko vidimo (ali hočemo videti) tudi "na drugo stran šalterja" in to mnenje ni rezultat premišljene ankete.

Čitalnica na jasi, Maribor 2012, Evropska prestolnica kulture

7 komentarjev:

  1. Se strinjam, da je to zanimiv pogled na stvar. Nekje sem bral, da se to dela sedaj zaradi določenih razlogov (črpanje sredstev) a vendarle: če imaš študente v knjižnici. se take stvari počnejo čez poletje.

    OdgovoriIzbriši
  2. Odgovor direktorja Osrednje knjižnice Srečka Vilharja na predano peticijo lahko najdete na: http://velikacitalnica.blogspot.com/ Poleg tega lahko preberete še nekaj mojih pomislekov v zvezi z argumentom za zaprtje velike čitalnice.

    Primož

    OdgovoriIzbriši
  3. Mene zanima, zakaj imajo zahteve po prostoru le do splošne knjižnice (njen namem je zagotoviti storitve do splošne strukture prebivalstva)?
    Ali ne bi bilo pravilneje, da se obrnejo na primarni zavod, da jim zagotovi knjižnične storitve in prostore za študij, tj. na Univerzo na Primorskem ali na njene članice fakultete?
    Kako lahko sploh dovolijo, da študirajo na univerzi, ki nima univerzitetne knjižnice (Angleži in Američani univerz brez univerzitetnih knjižnic sploh ne postavijo!)? Prostest na tem mestu bi bil vsekakor ustreznejši.

    OdgovoriIzbriši
  4. Po osnovni logiki se pač obračajo na tistega najbližjega, ki jim ukinja storitev, ki so jo doslej uporabljali. Saj vendarle tudi oni sodijo v tisto "splošno strukturo prebivalstva" in če prav razumem, so poleg študentov tam tudi dijaki. Situacija na univerzi je res "nenavadna", čeprav že imajo univerzitetno knjižnico v ustanavljanju.

    OdgovoriIzbriši
  5. Na blogu: http://velikacitalnica.blogspot.com/ lahko preberete javni poziv županu Mestne občine Koper in Občinskemu svetu MOK za ohranitev velike čitalnice.
    V pozivu je tudi povzeta (iz uradnega poročila Osrednje knjižnice Srečka Vilharja) struktura obiskovalcev Študijskega oddelka. Ta statistika je bolj zgovorna kot vsa dosedanja pisanja.

    OdgovoriIzbriši