Strani

16.4.12

Navodila za delo na izposoji

Neda Galijaš je lansko leto pripravila tabelo koristnih ukazov za delo na izposoji s programom COBISS. Z njenim dovoljenjem jo objavljamo tukaj.

Navodila za izposojo [Word, 55 KB]

Neda je napisala tudi nekaj besed o tej tabeli:
Torej, brez teh ukazov ne moremo izposojati. Tisti, ki so na izposoji, imajo jih že v malem prstu. Tudi če jih zbudiš sredi noči, bodo vedeli kako, kdaj, kaj, zakaj in kako. Vsi enkrat pridemo prvič delat na izposojo. Tako sem tudi jaz.
Prvo srečanje z izposojo sem doživela pri prostovoljnem delu v MKL. Potem se mi je zgodila zaposlitev za določen čas v CMK, na izposoji knjig. Sodelavka, ki me je uvajala, mi je povedala veliko pomembnih informacij in ukazov itd., ki si jih ne morem naenkrat zapomniti. Vsako malo sem sodelavko motila in jo povprašala za kakšen ukaz, oz. le preverjala, če mislim pravilno. Ugotovila sem, da je najboljše, če vse te ukaze začnem zapisovati in korak po korak, nastala je ta tabela. Predstojnica knjižnice me je prosila, da tabelo pošljem vsem sodelavcem, ker je to dobrodošel in skoraj nujen pripomoček vsem, ki kdaj pa kdaj imajo opravka z izposojo (zamenjava, bolniške, dežurstva, in podobno), včasih pa pozabijo na kakšen ukaz, ker ne delajo stalno na izposoji.
Seveda, v pomoč bo tudi vsem študentom, ki delajo po knjižnicah prek študentskega servisa, kot tudi vsem tistim, ki pridejo prvič delat na izposojo. Upam, da bo pomagala tudi vam. Meni, ki sem trenutno na Zavodu za zaposlovanje, res ni od nobene koristi več. Zdaj, ko sem jo po 9-ih mesecih ponovno pregledala, ugotavljam, da sem že veliko tega pozabila. Doma pač tega ne morem vaditi :) in rutina zbledi.

Lep pozdrav!
Neda Galijaš, univ.dipl.novinarka + strokovni izpit iz bibliotekarstva

Nedi smo zelo hvaležni, bralce pa pozivamo, če imajo še kakšen predlog za popravek oziroma dopolnitev tabele, da nam jih pošljejo na info@biblioblog.si

2 komentarja:

  1. Namesto PDF datoteke smo raje objavili verzijo v wordovi datoteki, da jo boste lahko sami prilagodili svojim zahtevam.

    OdgovoriIzbriši
  2. Dobil sem komentar, da so tabele objavljene tudi v uradni "pomoči" za program. Vendar pa so tam po mojem mnenju zelo nepregledne in v čudnem vrstnem redu.
    Ta navodila pa si lahko natisnete na en list obojestransko in ga plastificirate ter imate vedno na delovnem mestu.

    OdgovoriIzbriši