Strani

10.2.12

MKK odvzeta površina

Na naslovu http://www.kr.sik.si/povezave/naklo/ je naslednje obvestilo Mestne knjižnice Kranj:

Neprijetno darilo za kulturni praznik

V Mestni knjižnici Kranj smo ob kulturnem prazniku (v torek, 7.2. 2012, ob 13h) prejeli dopis Občine Naklo.
Direktorica občinske uprave Silvana Markič nas je obvestila, da bo naši podružnici, krajevni knjižnici Naklo, odvzeta površina za ureditev dveh občinskih pisarn.
Z deli so že začeli, potekala bodo 30 dni.

Danes, v četrtek 9. 2. 2012, smo si ogledali prostor knjižnice Naklo. V njem že potekajo gradbena dela, postavljajo se predelne stene za nove občinske pisarne, knjižnica je nezavarovana in gradivo nezaščiteno.

O načrtu, da bi knjižnici odvzeli del prostorov (približno 30 m2) in jih predelali v občinske pisarne, je župan Občine Naklo Marko Mravlja obvestil direktorja knjižnice v decembru 2010. Direktor mu je pojasnil, da je to za knjižnico popolnoma nesprejemljivo, saj so že obstoječi prostori premajhni, tako glede na standarde, kot tudi glede na obseg gradiva in število obiskovalcev. Krajevno knjižni-co Naklo obišče letno 11.500 uporabnikov, ki si izposodijo več kot 35.000 knjig in drugega gradiva.

Ob letošnjem kulturnem prazniku smo v knjižnici zgroženi ugotovili, da je Občina Naklo brez naše vednosti res že začela z gradbenimi deli in tako knjižnica svojih uporabnikov ni mogla niti obvestiti, da uporaba knjižnice en mesec ne bo mogoča.

Hkrati je Občina Naklo sprejela proračun, ki namenja delovanju knjižnice le 31% sredstev, ki bi jih občina morala zagotoviti, in le 60% sredstev, ki jih je knjižnici namenila lani.

Takšno politiko izvršenega dejstva, ki arogantno odvzema prostor kulturi, v posmeh dialogu in argumentom, zavračamo in proti njej odločno protestiramo.
Krčenja prostora in dejavnosti krajevne knjižnice Naklo ne moremo preprečiti. Želimo pa o takšnih dejanjih obvestiti javnost, pristojno ministrstvo in strokovna združenja.

To je še edini način, da preprečimo, da podobni posegi v kulturo ne bodo postali ustaljena praksa.

Mestna knjižnica Kranj
Gregorčičeva ulica 1, Kranj
Kontaktna oseba za dodatne informacije:
Petra Kejžar, vodja Službe za prireditve
gsm: 040 50 40 64
e-naslov: petra.kejzar@kr.sik.si

Pojavil se je tudi zapis v medijih:
http://www.zurnal24.si/pisarne-bodo-postavili-v-knjiznici-clanek-148048
"Kot dober gospodar moram skrbno porabljati občinski denar," pravi Mravlja. Spomni, da občina že leta domuje v najetih prostorih, čeprav ima svoje v večnamenskem objektu, kjer je knjižnica, neizkoriščene. "S prenovo ji jemljemo največ 15 kvadratnih metrov. Police bodo poslej nekoliko bližje, a obiskovalci zato ne bodo prikrajšani," je prepričan. Zagovarja tudi manjšanje obsega sredstev. "Občina plačuje knjižnici 950 evrov na mesec za nabavo novih knjig, pa vse ne pridejo v Naklo. Knjižničarja za 60 ur na mesec plačujemo 1.800 evrov bruto. Meni se zdi zmanjšanje obsega sredstev logično," zaključuje.

Prosim, da v komentarjih izrazite podporo in sporočite ideje, kako bi čim bolj učinkovito izvedli protest ter postopke za povrnitev prostorov knjižnici.

4 komentarji:

  1. !.800 evrov bruto za tretjinsko zaposlitev? Nekaj ne štima. Ali ni res ali pa je to najbolje plačan knjižničar v Sloveniji!

    OdgovoriIzbriši
  2. Zveza bibliotekarskih društev in Združenje splošnih knjižnic sta že poslali županu podporo protestu Mestne knjižnice Kranj proti krčenju prostorov v knjižnici Naklo:
    http://www.zbds-zveza.si/sites/default/files/dekumenti/2012/MnenjeZBDS_Podpoda_Mestni_knjiznici_Kranj.pdf

    OdgovoriIzbriši