Strani

6.4.10

Knjižničarsko ogledalo - Melvil Dewey

Melville Louis Kossuth (Melvil) Dewey (10. 12. 1851 – 26. 12. 1931) - ameriški knjižničar in učitelj in izumitelj Deweyjeve decimalne klasifikacije. Bil je pobudnik anglo-ameriškega sodelovanja na področju katalogizacije. Predlagal je, naj ALA in LA združita prizadevanja za izdelavo enotnih pravil v angleško govorečih državah.

Od leta 1883 do 1888 je bil glavni knjižničar na Columbia University, od 1888 do 1906 direktor New York State Library. Od leta 1888 do 1900 je bil tudi tajnik in izvršni direktor Univerze države New York.


1. Zzzzzzzzzzzzzzz
Zbudite se, tole bo bolj zanimivo, kot si mislite.

2. OK, oprosti, sem bil še vedno v prazničnem načinu delovanja. Starost?
134.

3. Videz?
Urejen.

4. Nekaj v zvezi s knjižnicami, kajne?
Tako je! Gre za najbolj uporabljeno metodo za katalogiziranje knjig.

5. Mislil sem, da ste rekli, da bo zanimivo.
Saj je. To je izreden trenutek za knjižničarstvo. Že 134 let so piflarski moški z aknami in prezgodaj odrasle ženske z očali tiho katalogizirali knjige v skladu z načeli Melvila Deweya, ki smo ga ostali v veliki meri ignorirali. Ampak zdaj je rock legenda Keith Richards priznal, da ima strast za bibliotekarstvo. Neuspešno je želel v svoji veliki zasebni knjižnici uporabiti Deweyev sistem.

6. Keith Richards iz Rolling Stones?
Tako je. V svoji avtobiografiji je napisal, da so bile knjige njegova prva ljubezen, poudarja pa tudi pomen javnih knjižnic za enakopravnost.

7. Sympathy for the librarian?
Tako je.

8. Little Red Rooster?
Pšššt.

9. Wild Horses?
Poskusite 798, jezdenje (equestrianism).

10. 798?
Deweyjev sistem razdeli človeško znanje v 10 širših kategorij, kot so filozofija, religija, znanost in literatura, nato pa se vsaka deli v 10 podkategorij, bolj ali manj ad infinitum. Primer: "glasba" spada pod umetnost in rekreacija (700) in mu je dodeljena številka 780. Rock glasbo boste našli na 781,66, Rolling Stones in Keith Richards pa bodo predstavljali del tega.

11. Kdo je bil Melvil Dewey?
Nor Ameriški samouk, ki je pri dvajsetih letih izumil sistem in je znan kot "oče knjižničarstva".

12. Melvil?
Njegovo pravo ime je bilo Melville, vendar pa je bil še en njegovih hišnih projektov poenostavitev angleškega jezika. Želel je, da odpravijo vse odvečne črke.

13. Povejte:
"Ni problema, gospod, knjigo boste našli na 432,89718329."

14. Izogibajte se:
"Ne vem, mislim, da je na zgornji polici, pod Razno, nekje med Pingvini Patagonije in Napredne strategije ponudb."


Prevedeno iz: http://guardian.co.uk , ponedeljek, 5. april 2010




Še malo o pomenu Deweyja v knjižničarstvu:
Melvil Dewey je bil eden od prvih knjižničarjev, ki je spoznal nujnost vsebinskega opisa v knjižnicah in katalogih. Svojo Decimalno klasifikacijo je pripravil kot sredstvo za izražanje odnosov med dokumenti in tudi za izražanje odnosov med disciplinami oz. temami. Toda njegov klasifikacijski sistem ni vedno predstavil vseh tem, ki jih je dokument obravnaval. Paul Otlet in Henri LaFontaine sta naredila naslednji veliki korak pri opisovanju vsebine dokumentov in predstavljanju relacij med dokumenti in temami. Njuna Univerzalna decimalna klasifikacija (UDK) omogoča opisovanje toliko tem, kolikor jih knjižničar izbere kot primerne za določen dokument. To je drugače kot pri Deweyevi decimalni klasifikaciji (DDK), ki dovoljuje opis le ene od tem. Medtem ko je bila DDK uporabljena predvsem za razvrščanje knjig na policah, je UDK predvsem namenjena opisovanju vsebine.
SAYE, Jerry D.; Alenka ŠAUPERL: Išče se: učinkovit in preprost knjižnični katalog. Knjižnica, Ljubljana, 46(2002)3, 129-141 (PDF članek)

Ni komentarjev:

Objavite komentar