Strani

7.4.10

Facebook in zasebnost

Kako na Facebooku nadzorujemo vidnost svojih objav?

Družabno omrežje Facebook je vedno bolj priljubljeno in verjetno imate tudi vi med Facebook prijatelji zelo različne skupine ljudji - od družinskih članov in dobrih prijateljev do sodelavcev in sošolcev iz "ta starih časov". Za prijetno Facebook izkušnjo tako za nas kot naše Facebook prijatelje je priporočljivo, da znamo upravljati z objavljenimi Novicami (News Feed) in lastnim Zidom (Wall), kar marsikateremu uporabniku povzroča težave. Poglejmo si nekaj praktičnih nasvetov, kako lahko enostavno nadzorujemo, kaj se pojavi med našimi Novicami in kdo ima do teh vsebin dostop.

Seznami prijateljev

Facebook ponuja možnost, da prijatelje razvrstimo v poljubne skupine. Do te možnosti dostopamo tako, da v meniju Uporabniški račun zgoraj desno izberemo možnost Urejanje prijateljev. V levem stolpcu Seznami kliknemo na možnost Prijatelji, pri čemer imamo nato zgoraj možnost Ustvarjanje novih seznamov. Ko ustvarimo želene sezname (npr. Družina, Sodelavci, Sošolci ipd.), lahko pri vsakemu izmed prijateljev določimo, v kateri seznam pripada (lahko izberemo tudi več seznamov za isto osebo).








Poskrbimo za zasebnost profila

Ko imamo urejen sezname prijateljev, jih lahko uporabimo za nastavljanje zasebnosti. Za splošne nastavitve v meniju Uporabniški račun izberemo možnost Nastavitve zasebnosti in preverimo vidnost Informacij na profilu. Pri vsakem elementu profila lahko z izbiro možnost Po meri omejimo vidnost elementa na določene skupine. Npr. če želimo, da fotografije, na katerih nas drugi označijo, vidijo samo dobri prijatelji, v meniju pri tem elementu profila izberemo možnost Po meri. V oknu, ki se odpre, v meniju pri oddelku Omeji vidnost nato izberemo možnost Določeni ljudje ... in vtipkamo ime seznama prijateljev (lahko vpišemo tudi imena posameznih prijateljev).









Ta element profila bo viden samo prijateljem v skupini "Knjižničarji"

Če pa recimo želimo nastaviti, da bežni znanci ne vidijo našega Datuma rojstva, pri tej možnosti v oknu Custom Privacy (Zasebnost po meri) vpišemo ime seznama (ali oseb) v oddelek Skrij pred.













Ta element profila bo viden samo prijateljem, vendar ne prijateljem v skupini "Znanci"

Vidnost objav aplikacij in igric

Isti princip lahko uporabimo tudi pri posameznih objavah kjerkoli na Facebooku. Če recimo želimo objaviti nov Zapisek (Notes) in vemo, da bo zanimal samo naše kolege knjižničarje, lahko prej objavo nastavimo Zasebnost zapiska tako, da v meniju izberemo možnost Urejanje in nato Omejimo vidnost ali Skrijemo zapisek pred določeno skupino ljudi, tako kot smo že pri nastavitvah zasebnosti opisali. Enako lahko storimo tudi pri objavi Fotografij in drugih vsebin.









Izbira možnosti Urejanja pri Zasebnosti zapiska

Poleg tega lahko na podoben način vidnost nastavljamo tudi pri igranju različnih igric, ki nas pogosto pozivajo k objavljanju različnih sporočil za prijatelje. Če npr. radi igramo FarmVille, pa ne želimo, da se naše objave o najdenih zlatih jajcih ipd. prikažejo vsem prijatelje, pred objavo obvestila enostavno kliknemo na ikono s ključavnico in izberemo možnost Urejanje; prijatelje, ki igrajo to igrico, pa lahko razvrstimo v poseben seznam.









S klikom na ključavnico dostopamo do možnosti urejanja vidnosti













Nato pa izberemo seznam prijateljev (ali določene prijatelje), ki jim bo objava vidna

Igre in aplikacije pogosto objavljajo različne kratke objave na naše Zidove, kar ni vedno zaželeno. Če želite, lahko vsaki aplikaciji preprečite objavo kratkih novičk na vašem Zidu tako, da v meniju Uporabniški račun izberete možnost Nastavitve aplikacij. Ko najdete določeno aplikacijo v seznamu, kliknite na povezavo Uredi nastavitve in v oknu, ki se vam odpre, preverite zavihek Dodatna dovoljenja. Tu lahko izklopite možnost Objave nedavne aktivnosti na zidu.











Izklopite objavo kratkih zgodb na vašem zidu

Kako se znebiti nadležnih objav prijateljev

Vsi pa gotovo imamo tudi kakšnega prijatelja, ki seznamov prijateljev ne zna uporabljati in ki objavlja vse po vrsti ali pa prepogosto objavlja novice iz svoje priljubljene igrice. Tudi v tem primeru Facebook ponuja preprosto rešitev. Pri pregledovanju novic se lahko z miško zapeljemo čez vsako objavo in počakamo, da se nam v zgornjem desnem kotu objave pojavi gumb Skrij. Ko kliknemo to možnost, lahko izberemo ali naj se skrijejo vse objave določene osebe ali vse objave določene aplikacije.





Skrijte objave osebe ali aplikacije

Če se kasneje premislimo, lahko prijatelje ponovno prikažemo med novicami tako, da v spodaj desno pri novicah kliknemo na povezavo Uredi Možnosti.
V primeru, da imate kakšnega prijatelja, ki vam zelo vztrajno pošilja povabila za določeno aplikacijo ali igro, ne pozabite na to, da imate tudi možnost, da aplikacijo popolnoma blokirate tako, da obiščete stran aplikacije in kliknete na povezavo Blokiraj program ali aplikacijo blokirate kar pri prejemanju povabil. Tako ne boste več videli objav aplikacije med novicami ali dobivali različnih povabil povezanih s to aplikacijo.

Vzemite zasebnost v svoje roke!

Upam, da boste s pomočjo teh nasvetov lažje nadzorovali novice in objave na Facebooku. Uporaba seznamov je preprost način za upravljanje zasebnosti in vidnosti objav na Facebooku, čeprav se morda na prvi pogled zdi nekoliko zakomplicirano. Kljub temu boste z vajo in urejenimi seznami hitro uredili svoje objave in poskrbeli za to, da prijatelji vidijo objave, ki jih res zanimajo. Predvsem pa vam naj ne bo nerodno skriti objave aplikacij ali prijateljev, ki za vas niso zanimive.


Prispevek je napisala Alja Sulčič, ki je prispevek prvič objavila v angleščini na svojem blogu. Za članek se lepo zahvaljujemo!

3 komentarji:

  1. http://steeev.site50.net/fbpurity/

    "If you are like me and are sick to death of seeing messages about quiz results and other silly facebook applications, then you have come to the right place! I wrote a greasemonkey script that removes all the annoying quiz messages and other silly application spam from your facebook homepage. Leaving behind just the standard Facebook apps such as status updates, wall posts, links, notes, photos, etc."

    OdgovoriIzbriši
  2. Skrbnik spletnega dnevnika je odstranil ta komentar.

    OdgovoriIzbriši