Strani

18.5.09

Wolfram|Alpha


Pred parimi dnevi je začel delovati nov "iskalnik" Wolfram|Alpha, ki pa je pravzaprav "computional knowledge engine", torej iskalnik po (izračunanem) znanju. Wolfram|Alpha zna odgovarjati na vprašanja v človeškem jeziku in predstavi odgovore v zelo urejeni obliki. Temelji na bazi znanja, ki jo vzdržuje in gradi Wolfram Research, sicer znan po priznanem matematičnem programu Mathematica. Vsak odgovor ponudi možnost pregleda virov (Source information) ter shranjevanja v obliki dokumenta PDF ali datoteke, ki jo lahko uvozimo v program Mathematica.
V opisu je zapisano, da je cilj omogočiti vso sistematično (izračunano) znanje dostopno vsakomur. Trudijo se zbirati in izračunati vse objektivne podatke; implementirati vsak znan model, metodo in algoritem in omogočiti izračun česarkoli o vsem. Gre za zelo ambiciozen, daljši projekt, ki se bo še razvijal. Na voljo bo tudi profesionalna verzija.
Za predstavo o tem, kaj zmore, so avtorji pripravili dolg spisek primerov, ki so razvrščeni po temah.
Za akademske namene se Wolfram|Alpha smatra kot primarni vir.

Sam sem zelo navdušen, saj omogoča hitro in pregledno iskanje po konkretnih podatkih. Zelo zanimivo je, da se zaveda naše lokacije preko GeoIP sotirtve, ki preverja IP naslov računalnika na katerem iščemo. Trenutno vidim težave le v tem, da je zelo osredotočen na podatke o in iz ZDA.
Zanimivo je tudi opozorilo o preveliki obremenjenosti (ob navalu testiranja), saj se prikaže sporočilo:"I'm sorry Dave, I'm afraid I can't do that...", ki ga je izrekel računalnik HAL 9000 iz filma Odiseja 2001. Pa še en hec.

Ni komentarjev:

Objavite komentar