Strani

9.2.09

Knjižnica v Cerkljah na Gorenjskem je zaprta!

Neverjetno, a zgodovina se ponavlja!

Na spletni strani Osrednje knjižnice Kranj lahko preberemo, da je "izposojevališče" (knjižnica) na Gorenjskem od 8. januarja 2009 do nadaljnega zaprto zaradi težav z ogrevanjem.
Izposojevališče Cerklje se nahaja v prizidku stavbe Osnovne šole Davorina Jenka v Cerkljah. Knjižnica je bila ustanovljena leta 1999. Bila je odprta 5 dni v tednu po 4 ure, skupno 20 ur. Knjižnična zbirka je v decembru 2007 obsegala 12.082 enot gradiva, od tega 425 neknjižnega gradiva in 60 enot v tujem jeziku.
No tokrat na Biblioblogu nismo prvi, blog Ponikipo-vanje je že povzel odgovor direktorja knjižnice, novica je bila tudi na Radiu Kranj, v Gorenjskem Glasu in v Dnevniku.


Povsem sem razočaran in obupan nad knjižničarsko stroko, ki spet ne da nobenega glasu. Ogorčen sem (spet!) nad ravnanjem in delovanjem knjižnice in seveda tudi občine ter ministrstva. Pred časom sem objavljal serijo člankov o sramotnem zaprtju knjižnice Cerkno. Pa ni očitno nobenega izučilo. Zakon o knjižničarstvu ter etični kodeks knjižničarjev se lahko nemoteno krši. Nekateri pač raje gledajo stran.
Ali to res nobenega v stroki ne moti? Prosim, da se mi (spet) pridružite v protestu proti takšnemu stanju v Sloveniji!

5 komentarjev:

  1. Povsem se strinjam, da je takšno (in to še celo ponavljajoče) stanje odsev sramotnega odnosa vodilnih struktur (na kateri koli ravni že, pač odvisno od problema, vse od institucije preko občine, države do mednarodnih povezav) do nekaterih dejavnosti in življenjskih sredin, v tem primeru pač kulture in direktno knjižnice in posledično prebivalcev konkretnega kraja oz. območja. Ergo: pridružujem se tvojemu protestu.

    Detajlov in zakulisja ne poznam, ne razumem pa, zakaj si tako ogorčen nad delovanjem knjižnice? Mogoče res niso naredili najbolje in vsega, kar bi lahko, ampak stvar so spravili v javnost in to večkrat in na več naslovih. Ti sicer pozivaš k protestu, ampak kje . . . protest na blogu, namenjenemu knjižničarjem, je prepričevanje prepričanih. Protestirati je treba v javnosti, ki je širša od naše strokovne, pred tistimi (in proti tistim), ki ravnajo napak, pa naj bo to po naši izbiri direktor knjižnice, župan, ministrica ali Putin, ki je (po Diareji) zaprl plin . . .

    Razočaran in obupan si nad »stroko« . . . Kdo je stroka? Ti, jaz, Tilen, Micka, Franček . . . Aleš pravi, da je član Predsedstva ZBDS . . . Krivi smo torej tudi mi tu zgoraj našteti, ampak kolektivna odgovornost (krivda) se v zgodovini doslej ni obnesla. Kdo torej? Predsednik/Predsedstvo ZBDS, enaki organi Gorenjskega društva, Sekcije za splošne knjižnice, Zveze splošnih knjižnic, Center za razvoj knjižnic pri NUK-u, Nacionalni svet za knjižničarstvo . . . še kdo?
    Takšno zgražanje zaradi zgražanja »na počez« me spominja na mojega predsednika, ki se hvali, kako si sam plačuje kavico. Me ni prepričal. Oktobra je posvetovanje ZBDS »Knjižnice in knjižničarji: dodana vrednost okolju« in tematski sklop »Knjižničarji, postavimo si ogledalo!« se zdi kar primeren za tovrstno debato. Vabim na pivo (tam in takrat, neformalna okrogla miza, brez prijav).

    Pozdrav, Janez

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala za podporo!

    Sam smatram, da blog namenjen samo knjižničarjem, ampak tudi splošni javnosti, katera dobi vpogled v delovanje knjižnic.
    Že samo javna obsodba takšnega stanja mi pomeni nekaj. Naj se knjižničarji javno izjasnijo!

    Stroka ima svoje predstavnike, ki so odgovorni za "vodenje" stroke. Vse, ki ste jih našteli, tudi sam smatram za odgovorne in so tako dobili vprašanja. Njihove odgovore bomo tukaj javno objavili. Se vidimo na posvetovanju ZBDS, vendar ne vem, zakaj bi čakali na oktober.

    OdgovoriIzbriši
  3. Mojih 5 centov (vključuje delno repliko na g.Janeza):

    1. Mitja (tudi jaz) si predstavlja pod delovanje knjižnice predvsem delovanje Osrednje knjižnice v Kranju, ki odgovarja za vse svoje enote. Kritika leti tudi na knjižnico (oziroma vodstvo) iz preprostega razloga. Namreč časovno ukrepanje. Takšna stvar se ne zgodi čez noč, ampak je bil problem najverjetneje znan že prej (predvsem govorim o dotrajanosti). Po toči zvoniti pa je marsikdaj prepozno. Stvar so spravili v javnost, kar je seveda pohvalno, vprašanje pa je seveda, zakaj mora sploh tako daleč priti. Kje je tu kratek stik v komunikaciji?

    2. Mitjo je potrebno na trenutke brati med vrsticami ( :) ). Protest je mišljen predvsem kot povezanost knjižničarjev znotraj Slovenije, da stopijo na stran kolega knjižničarja, če je to potrebno. Kot vemo vsi, traja včasih dobesedno par mesecev, da "uradna knjižničarska srenja" poda svoj odgovor. Poglejte na tem linku
    primer, kako se ALA (American Library Association) odziva na probleme! Tako da začnejo lobirat pri svojih senatorjih! Le zakaj mislite, da se ustanavlja sindikat za našo stroko? Gre za potezo, ki naj bi poizkušala reševati stvari, ki jih trenutno vodilne knjižničarske organizacije v Sloveniji ne znajo ali pa ne zmorejo.

    3.Kolektivna krivda je besedna zveza, ki se uporablja predvsem v politiki in za politične namene. Trdim, da smo krivi v tem smislu - tudi tišina pomeni neke vrste odgovor. Če na volitvah ne voliš za "svojega", daš v teoriji glas za "ne-svojega". Razlika pa je v tem, da vsak v strokovni srenji nosi svoj del odgovornosti. Višje na položaju, večja odgovornost. Bližje epicentru, večja odgovornost ipd.

    p.s.: Za vse tiste, ki g.Janez ne poznate. Je ena izmed eminentnih oseb v knjižničarski stroki in njegov glas nekaj pomeni!

    OdgovoriIzbriši