Strani

23.3.08

ZBDS in njihova spletna stran



ZBDS trenutno nima delujoče domene! Njihovo spletno stran najdeš samo preko iskalnika (kot je npr. Google) ali pa preko direktne povezave http://193.2.8.11/zbds.asp. No, kaže da jo imajo, moj lapsus: http://www.zbds-zveza.si/. Vendar tega ne izveš preko Googla.

Prav tako na njihovi spletni strani nisem zasledil NOBENE vsebine na temo trenutnih problematik slovenskega knjižničarstva, kot je npr. NUK II ali pa Cerkno.

To se mi ne zdi ravno resen pristop od organizacije, ki se imenuje Zveza bibliotekarskih društev Slovenije! Če ZBDS ne spremlja redno tekočega dogajanja in ne daje javnih obvestil v medije ali na svojo domačo stran, potem KDO pa bo namesto njih?

Na njigovi strani o Dejavnosti http://193.2.8.11/zbds_dejavnost.asp so zapisali, da ZBDS
"[...] skrbi za informiranje članov o zadevah skupnega interesa, [...]"
No, nisem opazil. Ali pa nisem dovolj globoko brskal? Tole sem sicer hotel objaviti kot komentar k prejšnjemu zapisu, ki ga je objavil Mitja. Pa se mi zdi, da si le zasluži kar svojo lastno objavo.

10 komentarjev:

  1. Dobil sem informacijo, da je bila na zadnji seji predsedstva ZBDS, dne 27. 2. 2008 pod točko razno sprejeta izjava za javnost o zaprtju Bevkove knjižnice v Cerknem. Za to besedilo (ali osntek zapisnika) sem 5.3. pisal tajnici društva Lili Hubej, ki mi sploh ni odgovorila. Zato sem 14. 3. pisal tudi podpredsednici Martini Kerec, in predsednici Meliti Ambrožič, vendar nisem do danes dobil NOBENEGA odgovora.

    Glede na to, da je na spletnih straneh objavljen le zapisnik z dne 16. 10. 2007, je to očitno kršenje namenov zveze.

    Ne vem, kaj je slabše - skrivanje odgovornih ali to, da se očitno ne želijo opredeliti kot strokovno društvo.

    OdgovoriIzbriši
  2. Recimo da sem novinar (kar nisem, ampak recimo...) in bi želel izvedeti kaj o slovenskem knjižničarstvu in trenutno aktualnem dogajanju znotraj področja. Kje bi lahko dejansko začel z delom?

    OdgovoriIzbriši
  3. Recimo, da si knjižničar in te zanima, kaj tvoji kolegi, za katere veš, da so v predsedstvu ZBDS, počnejo?
    Bistvo demokratičnega odločanja je seznanjenost z dejstvi. Bistvo strokovnega društva je oblikovanje strokovno podkovanih mnenj.
    Ta blog je očitno edino brezplačno mesto za pridobivanje aktualnih informacij o bibliotekarstvu. (poleg Knjižničarskih novic, ki so preklemansko drage)

    OdgovoriIzbriši
  4. Zdravo!

    Dočim sem šele sedaj pričel malo bolj spremljati ta blog (četudi naj bi bil tudi soustvarjalec le njega) bi na to temo imel dodati dve zadevi:
    1) stran ZBDS na svoji domeni www.zbds-zveza.si obstaja že kakšna tri leta, žal pa je kot take Google ni indeksiral v novejši obliki, kar pomeni da ne bi bilo slabo povzeti določenih postopkov pri "oglaševanju strani".
    2) dočim sem za mandat 2007-2009 član Predsedstva ZBDS tudi sam (http://www.zbds-zveza.si/zbds_vodstvo.asp) sem se udeležil omenjene seje, lahko povem, da je bila na seji na deklarativni ravni sprejeta izjava o podpori uspešni rešitvi tega problema. Izjava je bila sprejeta na osnovi poročanja člana DB Primorske, na katere sta se omenjeni knjižnici obrnili. Sicer ne morem govoriti v imenu ZBDS, a glede na poslanstvo lahko le moralno pripomore k razrešitvi problematike, seveda pa ne na vrat na nos, pač pa predvsem na željo prizadetih. Le ta, sta se obrnila na svoje stanovsko društvo, torej DB Primorske, ki je tudi skladno s tem ukrepala.

    OdgovoriIzbriši
  5. Torej dejansko ZBDS ne zna odgovoriti na vprašanje kako naprej? Samo "na deklarativni ravni" pomeni - sploh ne? Kakšna podpora, ZBDS bi moral glede na svoje cilje strokovno svetovati, kako se zadeva čimprej reši.

    Glede poslanstva ZBDS pa je popolnoma zgrešena dikcija, da lahko le moralno prispeva. To sploh ni res! Dolžna se je izjasniti in strokovno prispevati. Vsaj v javnosti. Po treh dolgih mesecih od kar je knjižnica v Cerknem zaprta, ZBDS ni dala čisto nobene izjave za javnost. To je ignoriranje vseh ciljev ZBDS. Tega, sklepam iz tvojih izjav, ZBDS zdaj ne počne.

    Torej, predlagam, da se knjižničarji in javnost za strokovne knjižničarske izjave v bodoče raje obrnejo na koga drugega. Imate kakšno idejo?

    Morda lahko tukaj omenim, da ministrstva za to nedejavnost plačuje letno 71.000 € novo objavo.

    OdgovoriIzbriši
  6. Dejavnost ZBDS je razvidna iz letnih poročil:
    http://www.zbds-http://www.zbds-zveza.si/dokumenti/2008/porocilo_plan_ZBDS_2007_2008_tisk.pdf
    Poročilo za leto 2008 bo objavljeno konec februarja 2009. Iz poročil je razvidna "nedejavnost", vredna 71.000 proračunskih evrov, vrednost dela tistih, ki svoj prosti čas porabijo za delo v društvih in Zvezi, je pa očitno nikakršna.

    ZBDS je bila v reševanje problematike Knjižnice Cerkno vključena. Če ignorira vse svoje cilje, je pa čas, da sposobnejši knjižničarji ustanovijo novo strokovno združenje, mar ne?

    zveza.si/dokumenti/2008/Idrija_Cerkno_javni_poziv_14042008_spletna.pdf

    In spletna stran ZBDS? V novi podobi obstaja 4 leta, in če nekdo v štirih letih še ni "naletel nanjo", verjetno tudi nima interesa, da bi jo mogoče bil celo pripravljen sooblikovati ali kako drugače sodelovati pri delu ZBDS. Žal...

    OdgovoriIzbriši
  7. Društvena dejavnost se odvija na različnih nivojih, tudi v področnih (regionalnih ?) društvih, včasih so temu rekli "na terenu". Morebiti bi se tam moralo celo največ dogajati. Pa si malo poglejte spletne strani teh društev (povezava s strani ZBDS, čeprav 2 povezavi skočita v prazno!), ojeeej, glava zaboli! Ljubljansko družtvo DBL je menda še najbolj razvito, spletna stran pa sračje gnezdo z vsem, vsem, vsem razen društvene in strokovne dejavnosti, z rdečim na veliko vabi na ekskurzijo pred četrt leta (!)pod zavihkom Kdo je kdo v DBL pa so podatki o mandatnem obdobju 2003-2005. Kolegi bibliotekarji, a mi kdo pove, katerega leta smo danes??????

    OdgovoriIzbriši
  8. Mojih 5 centov. V prihodnje vas vljudno prosim, da objavljate spletne povezave tako: Biblioblog in ne tako http://mitja-biblio.blogspot.com/. Je bolj pregledno in predvsem očem prijetnejše. Kar se tiče spletne strani ZBDS, le ta v tem trenutku ne deluje. Društvo ima tradicijo, vendar ga pesti en hud problem. Namreč, kadrovski. Slovenija je zelo majhna država in bolj kot ne, se med seboj vsi poznamo. Vemo, da je vodenje tovrstnega društva zahtevna naloga (časovno kot finančno), malo ljudi pa je pripravljenih delati za majhen denar oziroma zastonj. ZBDS bi nujno potreboval sodelovanje s študenti
    bibliotekarstva in njihovo delovno vnemo. Verjamem da so študenti sposobni izpeljati marsikateri projekt, ki bi ga ZBDS zastavil.

    Spletne strani so pa tako ali tako razred zase. (mi to jemljemo že kot nekaj samoumevnega, kar je pravzaprav zelo žalostno)

    OdgovoriIzbriši
  9. Glej, glej, po skoraj letu dni od krize v knjižnici v Cerknem sta se oglasila kar dva anonimneža, a vendar s tako različnima sporočiloma. Prvi je zagrenjen, užaljen in drugi povsem nasproten, aktivističen.

    Najprej odgovarjam na anonimno objavo št. 1: Dejavnost ZBDS kot javnega zavoda bi morala biti, namesto da se skriva v nedostopnih poročilih, znana vsakomur, tudi v širši javnosti. Podroben pregled poročil načrtujem takoj po njihovi objavi.
    Ponovno ponavljanje laži, da je bila ZBDS vključena v reševanje bom ustavil s tem, da se je zadeva rešila brez ZBDS. Dogovorili so se samo župani med seboj.
    Zanimivo je, da se ponuja ustanovitev novega strokovnega združenja. Seveda, samo da ne bi bilo treba delati vsaj to, kar trdi, da dela. Naj se drugi ukvarjajo s tem. Strahopetnost pa taka!
    In na koncu tipično obračanje krivde (čeprav prispevek ni govoril o spletnih straneh ampak o domeni) - Če se dovolj skriva zadeve in se jih oblikuje v "svojem vrtičku" potem se lahko enostavno odbije vse kritike - "saj smo morali vse narediti sami". In potem na to skrivanje nanesti interes. Poceni psihologija. Če bi se ZBDS ob izdelavi kadarkoli javno obrnil na kogarkoli, recimo kot predlaga Tilen na primer študente knjižničarstva, ali mlade ali druge izkušene ljudi, bi lahko takšna kritika vzdržala. Pa se ZBDS ni odločila za takšno pot. Sedaj mora pač vsak sam nositi odgovornost za napake (ja, tudi domena, ki je Google ne pozna je napaka). Podobno je bilo tudi v zvezi z akcijo NUKII, kjer se predsednica sploh ni želela strokovno opredeliti do problematike (javne strokovne razprave pa tudi ni bilo).

    Glede anonimne objave št. 2:
    Tako je, tudi na lokalni ravni je dejavnost povsem zamrla, najbolj smešno pa je, da "največji" DBL pravno sploh ne obstaja več. Volitev ni bilo že nekaj časa in tudi statut ni usklajen z zakonodajo. Oglejte si poročilo o delovanju ZBDS:
    "DRUŠTVO BIBLIOTEKARJEV LJUBLJANA
    Društvo bibliotekarjev Ljubljana vodi Smiljana Pejanovič iz Centralne tehniške knjižnice Univerze v Ljubljani. Več o dejavnosti društva je dostopno na spletni strani. Društvo poročila in načrta dela ni posredovalo."

    OdgovoriIzbriši
  10. Hnjammm, sem "Anonimnež 2" in odgovarjam Mitji glede kritike na račun "Anonimneža 1". Praviš " . . .Če bi se ZBDS ob izdelavi [spletne strani] kadarkoli javno obrnil na kogarkoli, recimo kot predlaga Tilen na primer študente knjižničarstva . . ." ups!, tanek led je to . . . ZBDS ima namreč posebno Sekcijo študentov bibliotekarstva (menda okrog 100 članov), ta ima svoje strani na tem tukaj tako opevanem spletišču ZBDS, in . . . zadnje poročilo Sekcije (spletišče ZBDS, predstavitev sekcij) je za leto 2005 (čeprav je v poročilu ZBDS-ja prikaz Sekcije za leto 2007 obsežen), sestava Izvršnega odbora Sekcije študentov pa za mandatno obdobje 2005-2007. Iste zastarele podatke objavljajo študentje tudi sami na svoji strani na strežniku FF, velja tudi za zapisnike, plane, poročila. Ergo . . . ?

    Pa še beseda o brezspolnem in imaginarnem poimenovanju "društvo", v tem primeru ZBDS. Društvo ni nič, je samo ime za skupino aktivnih ali pasivnih osebkov, nas, knjižničarjev in knjižničark! Društvo ne diha in se ne premika . . . to lahko samo mi, posamezniki (menda okrog 1,4 K), povezani v skupino. Malce pokukajmo sami vase, vsak zase, lahko na tihem in v samoti, da kdo ne opazi, in se vprašajmo: "Kaj sem pa jaz naredil za društvo? Kaj bi lahko, pa nisem . . . ?" Kritika je dobra, samokritika je boljša!

    Ja, najbrž bi mi lahko kdo te lastne besede "vrgel nazaj v zobe", češ, kaj si pa ti naredil, pa boš nam pamet solil!? (prosto po Butalcih: Sam ne znam, pa bom zato druge učil.) Jaz sem svoj čas, energijo, noči in nedelje obema, DBL-ju in ZBDS-ju, v preteklosti že obilno podarjal.

    Lep pozdrav!

    OdgovoriIzbriši