Strani

25.3.08

Slovenske knjižnice : Knjižnica 2.0

Šele zdaj sem opazil:
V počastitev dneva Narodne in univerzitetne knjižnice, ki bo 2.4. 2008, organiziramo strokovno posvetovanje na temo Slovenske knjižnice : Knjižnica 2.0. Udeležba na posvetovanju je samo s povabilom.
Program (PDF, 93,6 KB) je objavljen na spletni strani NUK.

10 komentarjev:

  1. Originalno je bilo vabilo odprto, a je bilo zgleda preveč prijavljenih, zato je zdaj udeležba možna samo s povabilom.

    OdgovoriIzbriši
  2. Hja, vabilo ni bilo nikoli odprto kolikor jaz vem, pač pa je bilo posvetovanje namenjeno ciljni publiki, temu je tudi namenjeno vabilo, ki so ga prejeli pač tisti, ki naj bi se podučili o tej temi. Sicer pa ni bilo preveč prijavljenih, le zmanjšali so število udeležencev. Sicer pa so to teme, ki bi jih mi, mlajši uporabniki storitev weba 2.0 že morali poznati in je namenjeno tistim, ki jih ne poznajo pa bi jih morali.

    OdgovoriIzbriši
  3. Jaz sem zanj zvedel iz epošte in sem mislil, da je bilo odprto. Je pa fino, da se take stvari organizirajo, se strinjam z Alešem glede namena posvetovanja.

    OdgovoriIzbriši
  4. Zanimivo da obstaja ciljna publika narodne knjižnice, ki je omejena na nekaj, kar ni cel narod...

    OdgovoriIzbriši
  5. Hehe, po tej logiki na bi potem imeli vstop na prireditve v Cankarjevem domu vsi Cankarji? Sicer pa je podobna tematika bila obravnavana v isti instituciji kakšen mesec nazaj...

    OdgovoriIzbriši
  6. Logika počastitve dneva NUK je ta, da "časti" NUK in ne neko ciljno publiko! Lahko se organizira posvet, simpozij, karkoli, samo za knjižničarje. Počastitev pa je nekaj povsem drugega in bi morala biti namenjena VSEM, ki želijo počastiti NUK.
    In ja, v Cankarjev dom imajo vstop vsi - ne samo Cankarji!

    OdgovoriIzbriši
  7. Hehehe, ja vsi Cankarji, ki uspejo dobiti karte in jih kupiti...

    OdgovoriIzbriši
  8. Živjo,
    da odgovorim na tole debato o povabilih: odprto posvetovanje je smiselno tam, kjer se želi določeno tematiko predstaviti širši javnosti. Ciljna publika tega konkretnega posveta pa ni bila javnost, temveč knjižničarji - in to predvsem tisti knjižničarji, ki imajo stika s temami, ki so bile obravnavane. Seveda bi bilo idealno, če bi se posveta lahko udeležili vsi, vendar to žal zaradi določenih objektivnih dejavnikov, od katerih sta najbolj očitni velikost dvorane in stroški organizacije, pač ni bilo mogoče. O ključu izbire povabljenih pa je seveda mogoče razpravljati v nedogled.
    Še o ciljni publiki nacionalke: kot gotovo veš, gre v primeru nacionalne knjižnice med drugim tudi za matično službo, zato med njene funkcije spada tudi spremljanje in razvoj knjižničarstva na slovenskem. Njena publika zato vsekakor ni zgolj in samo narod, temveč tudi sama knjižničarska stroka (pa sta to samo dve izmed njenih publik, še več bi jih lahko našteli). In slednji je bilo namenjenu tudi tokratno posvetovanje. In ne, nismo častili ciljne publike, daleč od tega. Sem pa prepričan, da je lahko vsak, ki je želel počastiti dan NUK, našel primeren način in to tudi storil. :P

    OdgovoriIzbriši
  9. VSI knjižničarji imajo in morajo imeti "stika s temami, ki so bile obravnavane."

    OdgovoriIzbriši
  10. Si prepričan da ga imajo? Sploh pa, malo težko je pripraviti posvetovanje za vse knjižničarje, se ti ne zdi? Nekje je treba potegniti mejo in nekateri vedno izpadejo, pa čeprav morda ne bi smeli.

    OdgovoriIzbriši