Strani

26.3.08

Prenova sistema arhiviranja v Kiberpipi

Kiberpipa išče ljudi, ki bi bili pripravljeni sodelovati pri prenovi sistema arhiviranja (celoten opis si preberite spodaj). Delo sicer ni plačano, je pa zanimivo in zelo povezano z našo stroko in kot tako nudi vrsto praktičnih izkusenj.

Kiberpipa je multimedijski center in se ukvarja z najrazličnejšimi dejavnostmi s področja informatike in multimedije. Rdeča nit naših vsebin pa je prost dostop in prosta raba informacij. Posledično so vse naše vsebine prosto dostopne in uporabljamo le odprtokodno programsko opremo.

Del kiberpipe sta tudi video laboratorij in muzej računalništva. Pri teh dveh bi potrebovali pomoč ljudi, ki jih zanima delo na arhivih, katalogih in podobnem. V okviru video laboratorija so do sedaj posneli že približno 400 posnetkov, od tega 180 na Open Office konferencah v Kopru (2005), Lyonu(2006) in Barceloni(2007), večino ostalega pa so lastne vsebine. Ker velikost arhiva začenja presegati sedanjo infrastrukturo, so se odločili prenoviti sistem arhiviranja, a zaradi pomanjkanja znanja iščejo pomoč. Drugo polje pa je muzejski arhiv, ki vsebuje celotne kolekcije revij kot je Znanost in tehnika, Moj mikro, Svet kompjutera, nekaj pa je tudi stare računalniške literature. Vsi muzejski eksponati bi zaradi hitrega napredka v računalništvu romali na odpad, trudijo pa se, da bi vsaj nekatere ohranili.

Kiberpipa temelji na prostovoljnem delu. Kot plačilo lahko ponudijo le moralno zadoščenje, goro izkušenj in možnost brezplačnega dostopa do določene infrastrukture (draga informacijska ali multimedijska oprema) - ter posledično še več izkušenj.

V kolikor Vas takšno delo zanima, bi bili z naše strani zelo veseli, če stopijo v kontakt s Klemnom Robnikom.

Prilagam še povezave na kiberpipo in določene projekte:
- www.kiberpipa.org
- video.kiberpipa.org
- muzej.kiberpipa.org

P.S. kiberpipin moto - all our code are belong to you je besedna igra na zelo slab prevod besedila neke japonske igre - "all your base are belong to us" je dotični spletni fenomen

Ni komentarjev:

Objavite komentar