Strani

11.1.08

Knjižnica Cerkno? Zdaj ne, morda kasneje?!

Naša draga mala Slovenija zadnje čase spet kaže, kje smo v razvoju družbe in knjižnic. Idrija in Cerkno se pregovarjata o tem, kdo bo plačeval za knjižnico. Noro!

Na spletni strani knjižnice Idrija
http://www.idr.sik.si/frami/kajdogaja_desna.htm sem zasledil:
Bevkova knjižnica v Cerknem je zaprta (3. januar 2008 - ?)
Vzroke, razloge, kronologijo, trenutno stanje dogovarjanja, izjave, mnenja, odzive … spremljajo mlini na (v)eter, gutenbergovi škrati, medmrežni pajki in vox populi. NIHIL EST IN INTELLECTU, QUOD NON ANTEA FUERIT IN SENSU.(J.Locke, 1632-1704) (tale zapis po mojem mnenju ni dovolj jasen?)

Izjave (v.d. direktorice) Milanke Trušnovec na Valu 202:
  • "z manj radikalnim ukrepom te zadeve očitno ni bilo mogoče rešiti"
  • "nezakonito ni samo naše zaprtje Bevkove knjižnice ampak naše celotno delovanje in obstoj"
  • "pogodba se nam zdi edini mogoč način rešitve tega razmerja"
  • "inšpektorica lahko izda odločbo, da je knjižnico potrebno odpreti, vendar s tem ne bo rešila ničesar..."
Meni se zdi, da je etično sporno onemogočiti dostop do javnih knjižničarskih storitev prebivalcem Cerkna. Odpuščanje bibliotekarjev v tem času je strokovni samomor. Omenjene finančne obveznosti (ki so po izjavah občine Cerkno celo zagotovljene) in oblika pogodbe ni niti slučajno dovolj dober razlog za zaprtje enega oddelka knjižnice, ki zagotavlja osnovne storitve celotnemu prebivalstvu občine! Je krovni zakon je seveda samo osnova. Sedaj lahko očitno odpustimo direktorje, saj imamo župane, ki zaprejo knjižnico in določajo do kdaj bo knjižnica zaprta?

Začuden sem ob komentarjih v smislu "kreganje je nekaj normalnega" ali pa "ubogi nemočni knjižničarji so končno začeli aktivno reševanje zadev". Zame je vsak knjižničar, ki podpiše sklep o zaprtju le nesposoben uradnik, ki nima v knjižnici kaj iskati. Tako pa uničujejo javno podobo knjižnic v Sloveniji, ki je že tako (žal) slaba. Še huje pa je, da stanovska organizacija ZBDS, društva bibliotekarjev in ostali knjižničarji ne dajejo (vidnih) javnih izjav in očitno podpirajo takšno delovanje. Primoran sem dvigniti svojo besedo in izraziti ogorčenje nad takim ravnanjem in delovanjem knjižnice in seveda tudi občine ter ministrstva. Moje mnenje je, da je to očitna kršitev etičnega kodeksa ter nesposobnost vodstva knjižnice. Komaj čakam sporočilo za javnost
inšpekcijskega nadzora.

[dodano 13.1.2008]

2 komentarja:

  1. Dodal sem še malo svojega šmorna in povzel nekaj tvojih linkov.

    OdgovoriIzbriši
  2. Se popolnoma strinjam z napisanim. Kje smo in kaj smo? bi se vprašal, če rešujemo probleme tako kot jih rešuje Mestna knjižnica Idrija. Zapreti knjižnico , ne glede na to, da hodijo po knjige v to knjižnico tudi otroci je sramotno,da bolj ne bi moglo biti.

    OdgovoriIzbriši