Strani

22.5.13

Knjižničarsko ogledalo - Maja Plazar, študentka



Nadaljujemo z intervjuji knjižničarjev, tokrat bodočih. Oglejte si tudi intervju z Ano Češarek.


Sem Maja, študentka 3. letnika smeri bibliotekarstva. Prihajam iz Velenja. Vseskozi me veseli knjižničarstvo, ki je bilo tudi moja prva izbira pri študiju ki je bilo tudi moja prva izbira. Sicer me mika tudi pedagoško delo, vendar ga  knjižničarko delo deloma tudi vključuje. V lanskem letu sem se preizkusila z nekaj mesečnim delom v knjigarni, vendar sem ugotovila, da imam v bližini raje knjige vseh starosti. Od marca letos pa delam preko študenta v splošni knjižnici Velenje, kjer sem v preteklih letih že tudi opravljala počitniško delo. Moja želja v prihodnosti? Vsekakor delo v splošni knjižnici.

1. Kakšen bo COBISS leta 2016?
Sama menim, da bo vedno bolj prijazen in podoben spletnim iskalnikom, npr. primer Google, ki ima samodejno popravljanje iskalnih zahtev (avtokorekcija). Verjetno bo vedno bolj prilagodljiv uporabnikom.

2. Kdaj bo zgrajen NUK2?
Na to je pa res težko odgovoriti. Glede prostorske stiske mislim, da bi ga že kar nujno potrebovali.

4. Ali je v Sloveniji prostor še za en Oddelek za bibliotekarstvo, informacijsko znanost in knjigarstvo?
Mogoče bi bila prednost še enega oddelka v tem, da bi se študentje med seboj lahko povezovali in dopolnjevali. Je pa res, da na našem oddelku že nekaj časa ni bilo omejitve pri vpisu in tudi po končanem študiju je vprašanje glede naših delovnih mest.

6. Tvoj zadnji objavljeni prispevek.
Bo kar prispevek v našem Štubiduju

8. Od česa te pri študiju najbolj boli glava?
Pravzaprav sem si izbrala študij, ki mi je pisan na kožo. Če že moram kaj izpostavit, sem slaba v angleškem jeziku, zato mi ta literatura vzame res veliko časa in truda pri prevajanju.

9. Koliko knjižničarjev potrebujemo, da izposodimo knjigo?
Smeh. To vprašanje me spomni na številne podobne šale. Odgovor: Dva. Eden, da najde knjigo o tem, kako se knjige izposojajo, drugi pa da to dejansko naredi.

10. Ali so diplomanti Oddelka za bibliotekarstvo, informacijsko znanost in knjigarstvo usposobljeni za najbolj zahtevna knjižnična dela?
Mislim, da ti sam študij ne da vsega, tukaj sicer pridobimo res dobro teoretično znanje. Tako, da je praksa tista, ki te nauči in pripravi na raznolika dela, ki pridejo v poštev v knjižnici ali na kateremkoli drugem delovnem mestu. Dobro je, da imam možnost študentskega dela v času študija. V realni situaciji lahko prakticiraš celotno naučeno znanje tekom študija.

11. Ali bereš e-knjige?
Ne, sem ena izmed tistih, ki še prisegajo na tiskano verzijo. Med namakanjem v kopeli in poležavanjem ob morju je še vedno tiskana knjiga bolj varna.

12. Kaj ti je bolj pomembno za tvojo kariero: da imaš COBISS licenco ali da si "spretna v informacijskih tehnologijah"?
Na samem delovnem mestu je pomembno imeti oboje, licenco in spretnosti. COBISS predvsem v smislu zaposlitve, brez informacijske tehnologije pa v tem času tudi ne gre in če želiš biti dober v svojem poklicu, je za kariero pomembno oboje, še kaj več.

13. Ali misliš, da so članarine za knjižnice bistvene ali bi bilo bolje, da bi jih ukinili?
Na to bi pa težko odgovorila. Do sedaj še nisem zasledila pripomb ali pritožb čez članarine. Šoloobvezni otroci in nezaposleni imajo brezplačno uporabo, tako da je to prijazna plat knjižnic. Tudi študentje in upokojenci imajo ugodnosti. Je pa res, da je uporaba splošnih knjižnic npr. za študente pri samem učenju in izposoji knjig za čitalniške namene, brezplačna. Samo pri zaposlenih bi se mogoče lahko vprašali po previsokih članarinah.

14. Na kateri dosežek si najbolj ponosna?
Trenutno na našo sveže izdano številko revije Štubidu.

15. Kaj je po tvojem mnenju največji greh slovenskega knjižničarja?
Da s(m)o knjižničarji podvrženi stereotipom, ki izgleda nekako takole: knjižničarka je starejša »tečna« gospa v jopici, staromodnem tvidastem krilu, z očali, lase ima spete v figo. Da to nismo zgolj osebe za pultom, ki zlagamo in izposojamo knjige.

16. Ali imajo slovenski knjižničarji v povprečju primerne plače?
Sedaj, kot študentka, bi rekla, da so plače za ta čas dobre.

Ni komentarjev:

Objavite komentar