Strani

13.5.13

Izšel je novi Štubidu

Štubidu lahko dobite v knjižnici Oddelka BINK FF in v NUK-u v ICB. Lahko ga tudi naročite preko sekcijasb@gmail.com.

Kratek vpogled v vsebino majske številke revije študentov bibliotekarstva - Štubidu:

Bralne navade skozi čas: Leja Rakar - Pri študiju veliko govorimo o informacijskih virih in kako se njihovi uporabniki spreminjajo skozi čas. Med kakšne uporabnike spadamo študentje?

Intervju z vodjo knjigarne IRENO GRILC: Polona Vozel - Irena Grilc je pred dvema letoma diplomirala na Filozofski fakulteti, natančneje na Oddelku za bibliotekarstvo, informacijsko znanost in knjigarstvo. Danes je stara 27 let in vodi knjigarno Felix v Kranju.

INTERVJU Z ASISTENTKO dr. Tanjo Merčun: Ana Češarek in Polona Vozel - Tanja Merčun, nekoč zlata maturantka in predsednica Sekcije študentov bibliotekarstva (med leti 2005-2007), je asistentka in raziskovalka na Oddelku za bibliotekarstvo, informacijsko znanost in knjigarstvo. Pogovarjali smo se o njeni akademski poti, zanimalo nas je tudi, katere lastnosti so potrebne za uspešno delo mladega raziskovalca.

DNEVI PRAKSE Izkušnje različnih študentov z obvezno prakso v 3. letniku: Neža Trošt

Študentje spoznavamo in se učimo: PRAGA IN ČEŠKI JEZIK: Mateja Kralj

PRAGA. Praha. Prague Prag - Ekskurzija 2013: Ana Č. in Maja P.

Študent/ka bibliotekarstva v akciji!: Mojca Trtnik - Kam po zaključku študija? Kje naj se zaposlim? Kakšna znanja imam in kakšna potrebujem? Kaj je moja prednost na trgu dela pred ostalimi iskalci zaposlitve?

Intervju z direktorjem knjižnice Ivana Tavčarja Škofja Loka: Meta Eržen - V zadnjih dveh letih je knjižnica Ivana Tavčarja Škofja Loka pod vodstvom mag. Matjaža Eržena pridobila nov vhod, ki omogoča vstop invalidskim vozičkom, selitev mladinskega oddelka na novo večjo lokacijo ter dala v izposojo elektronske knjige. Naštete so zgolj najpomembnejše novosti, veliko je še ostalih. Mag. Eržen si je vzel čas in za Štubidu predstavil svojo delovno pot ter vpogled v nekatere novosti v bibliotekarski stroki.

KNJIGARNA FILOZOFSKE FAKULTETE: Klara Jarc - Kaj torej počnem v knjigarni, kadar ne izdajam računov za pultom, pomagam strankam ali prodajam znižanih knjig v avli FF?

Pravljica iz Pariza: Maja Plazar - Mesto zaljubljencev. Mesto luči. Mesto ljubezni. Prestolnica umetnosti, mode in kulinarike. PARIZ.

Iz teorije v prakso: Urša Šega in Nina Žibert - septembra 2012 sem izvedela, da obstaja možnost, da bo v OŠ 8 talcev Logatec potrebno zaposliti knjižničarja za polovični delovni čas. S svojim študentskim delom in nabiranjem izkušenj, sem pričela januarja lani.

Najinih pet mesecev v deželi piva in klobas: Marjeta Šuštaršič in Agata Šimenc - Praha, prestolnica Češke republike. Pred nekaj tedni še najin dom, danes asociacija na čudovite trenutke preživete na študentski izmenjavi Erasmus.

Knjižničarski krožek na Osnovni šoli Tržič: Nina Zupančič - V knjižnici Osnovne šole Tržič sem se o knjižničarskem krožku pogovarjala s knjižničarko Martino Verč in učenkami petega razreda Emo, Iris, Majo in Zalo, manjkala pa je Nuša. Vsak četrtek se zberejo, da bi se čim več naučile o delu v knjižnici.

Paranormalna romanca žanr, ki ga poznamo vsi, a nihče ne ve, kaj to je : Tjaša Jevnikar - S tem člankom sem želela opozoriti, da Slovenci zamujamo s trendi svetovnega branja.

Stvari o diplomi anonimno 1. del – Prijava teme in začetki

Zgodbica za lahko noč: L. - Bil je čas, ko so rožice cvetele krvavo rdeče, saj so jih napajale reke umrlih mož. Bil je čas, ko so otroci jokali in žene so si pulile lase za izgubljenimi sinovi. Bil je čas, ko je po svetu divjala vojna med Dobrim in Zlom.

Sekcija menja kožo: Meta Eržen - Šele dobro sem začenjala razumeti kakšen način dela zahteva Sekcija študentov bibliotekarstva, ko se moram od nje že posloviti pa čeprav je še toliko idej v moji glavi.

Odbojkarice na Filozofski fakulteti: Maja Marija Marovt - Sem študentka na Oddelku za bibliotekarstvo, informacijsko znanost in knjigarstvo in že 3. leto vodim žensko ekipo odbojke FF.

Literarni dogodek : Martin Čelig - Festival Fabula: Miti o literarnih zvezdah

Bruckin pogled: Barbara Kroflin - Uživajte, se zabavajte in veliko novega se naučite, sodelujte med seboj. Udeležite se piknika Sekcije študentov bibliotekarstva, ki bo 21.5.2013, vzdušje je že zagotovljeno, prepričana sem, da se bomo imeli še bolj super, kot na predbožičnem pitanju. In seveda uspešno pri izpitih.

Seveda nismo izpustili poezije in razvedrilnih strani z odličnimi nagradami.

Pred izidom majske številke, sva urednici Ana in Maja, v mesecu marcu med študenti in profesorji izvedli spletno anonimno anketo, s katero sva ugotavljali zadovoljstvo bralcev ter njihove želje in ideje za nadaljnje številke. Ugotovitve kažejo, da so bralci zadovoljni, predvsem pa so poudarili, da želijo brati več študentskih izkušenj v praksi, kako priti do zaposlitve, kako pomembne so izkušnje med samim študijem pri nadaljnji zaposlitvi ter delovne izkušnje profesorjev, ki nas učijo. In e-oblika? Se bomo potrudili!


Na sliki od leve proti desni: Ana Češarek, Maja Plazar, Barbka Rode

Pripravili: Ana Češarek in Maja Plazar

3 komentarji:

  1. Lepo, da ste ga po nekajletni komi zopet oživili in napolnili s pisano in zanimivo vsebino, čestitke! Ne pozabite, da je bil pred leti že elektronski.

    OdgovoriIzbriši
  2. Bodite malo bolj uporabniško prijazni in kje objavite, da je dve novejši številki Štubiduja vendarle mogoče pogledati tudi na spletu! Ne skrivajte ga, promovirajte ga!

    https://sites.google.com/site/spletnabink/home/stubidu

    OdgovoriIzbriši