Strani

28.12.20

En knjižničar, en vir #1Lib1Ref #1Lib1RefCEE


CTK - Centralna tehniška knjižnica Univerze v Ljubljani in uporabniška skupina Slovenski wikipedisti vas vabimo na prvo slovensko akcijo En knjižničar, en vir.

Kdaj: od 15. januarja do 5. februarja 2021

Zakaj: Cilj je izboljšati kakovost in zanesljivost člankov v Wikipediji s pomočjo znanja knjižničarjev in povabiti širšo javnost, da prispeva Wikipediji z izkoriščanjem virov, ki so na voljo v knjižnicah.

Kako: S to akcijo vabimo vas, knjižničarje, da v spletni enciklopediji Wikipedija dodate vir vsaj enemu članku po svoji izbiri.

Zakaj knjižničarji?

  • s svojim znanjem lahko izboljšate kakovost člankov in njihovo zanesljivost v Wikipediji ter tako izboljšate dostop do kvalitetnih informacij za svoje uporabnike.
  • uporabnikom pomagate pri odkrivanju knjig in manj poznanih avtorjev na določenih področjih.
  • uporabnike seznanite s kvalitetnimi viri ter jih spodbudite, da tudi oni aktivno sodelujejo na Wikipediji.

Kako začeti?

Knjižničarji ste vabljeni, da preprosto dodate vsaj en vir v Wikipedijo. Sledite naslednjim navodilom: (na voljo tudi tukaj).

  1. ustvarite račun na Wikipediji (če ga še nimate),
  2. izberite članek (lahko ga izberete iz seznamov slovenske Wikipedije: Članki s trditvami brez navedenega vira, Članki, ki potrebujejo dodatne sklice, Z viri nezadostno podprti članki, Biografije živečih oseb brez virov, Članki, ki potrebujejo zanesljive vire ali pa iz angleške s pomočjo orodja Citation Hunt),
  3. oglejte si opombe s sklici in preverite, ali lahko dodate zanesljiv vir, ki dodal nove informacije,
  4. dodajte kvaliteten vir iz svoje zbirke (upoštevajte pravila kako navajati vire),
  5. v povzetek urejanja dodajte oznaki #1Lib1Ref in #1Lib1RefCEE.

Kako še lahko pomagate?

S promocijo akcije drugim knjižničarjem in zainteresiranim uporabnikom, saj boste s tem ozavestili in naučili uporabnike, kako uporabljati Wikipedijo, ter kako najti in izboljšati članke.

Z dodajanjem zanesljivih citatov v Wikipedijo boste pomagali zaustaviti lažne novice, kar je danes zmeraj večji problem. Vaši uporabniki pa bodo videli, da se poleg e-virov še vedno uporabljajo tudi kvalitetni tiskani viri.

Ker bodo seznam citatov in dodatne literature pripravili ali izboljšali vaši kolegi knjižničarji, boste tako lahko Wikipedijo tudi sami bolj pogosto uporabljali pri iskanju literature za uporabnike. Wikipedija bo tako postala bolj zanesljiva v vseh pogledih.

Predstavitve

V okviru akcije bomo 15. 1. 2021 na YouTube kanalu CTK izvedli predstavitev in delavnico:

p.s. Prosimo, če lahko to vabilo posredujete zaposlenim v vaši knjižnici, ki bi želeli sodelovati. Za več informacij se lahko obrnete na naslov: vovkmi@ctk.uni-lj.si.

1 komentar: