Strani

25.4.16

Zakaj bi delali z ZBDS? Raje delajte sami!

Na "strokovni" razpravi Naše knjižničarstvo, ki jo je ta četrtek ob neprimerni uri organiziralo Društvo Bibliotekarjev Ljubljana (DBL), je sodelovala tudi predsednica Zveze bibliotekarskih društev (ZBDS) dr. Sabina Fras Popović.

Razprava je bila zelo raznovrstna in na trenutke komična, ključne stavke sem objavil na Twitterju (seznam je v obratnem vrstnem redu - berite ga od spodaj navzgor):



Zame je večina teh izjav žalitev strokovnega dela knjižničarjev.

Za mlajše knjižničarje, ki vstopajo v stroko, regijsko razdrobljena knjižničarska društva s posebno krovno organizacijo zagotovo niso zanimiva, saj nimajo od članstva prav ničesar.
Ko je predsednica DBL pozvala občinstvo, naj povemo, kje nas čevelj žuli, sem predstavil nekaj mojih misli o delovanju ZBDS:
  • Komunikacija ZBDS je porazna. Če bi kdo slučajno želel postati nov član, ga spletna stran ZBDS od tega takoj odvrne. Najnovejši zapisniki sej UO, sekcij in strokovnega odbora so iz leta 2012, nekateri celo z letnico 2008. 
  • Koledar nima nobenih dogodkov. V javnosti se ZBDS sploh ne oglaša. 
  • Pri najavljeni stavki knjižničarjev se je objavilo le nek (medel) dopis. 
  • Tudi direktor neke velike ljubljanske knjižnice je ugotovil, da nima nobenih koristi od članstva. Pa se mu sploh ni odgovorilo.
  • Sekcija za promocijo in marketing pa sploh nima članov!
  • Plan ZBDS je pravzaprav copy paste iz leta v leto (od leta 2012 ni velike razlike med njimi). Torej se cilji ali ne dosegajo ali pa se ne določa novih.
  • Spletne strani revije Knjižnica sta dve in nihče ne ve, katera je "uradna" ali posodobljena. Člani uredniškega odbora so napisani na več različnih koncih, celo z različnimi člani.
  • Spletne strani posameznih društev in sekcij so še slabše! Ali jih sploh ni, so zapuščene, pomanjkljive ali pa objavljajo nekaj čisto drugega še na Facebooku.
  • Spletne strani Knjižničarskih novic so zaščitene z geslom, ki ga knjižničar, novo zaposlen v večji knjižnici, zagotovo ne more dobiti.
  • Komu se zdi smiselno, da je stroka organizirana v območna društva s podvojenimi vodstvi in še dodatno zvezo?
Predlagal sem, da lahko za cilje, ki bi bili dejansko zanimivi in koristni za knjižničarsko stroko, pogledamo spletne strani ALA ali kanadske zveze. Tam vidimo npr. sezname zaposlitev (objavljamo jih tukaj na Biblioblogu in na Facebooku, oba imata zato velik obisk, kar pomeni, da so koristni), razne webinarje in webcaste v živo z izobraževalnimi vsebinami ter platformo za javno razpravo.

Skušal sem spodbuditi razpravo v občinstvu, odgovori vodstva ZBDS pa so bili tako zanimivi, da jih predstavljam posebej. Zraven v kurzivi dodajam še svoje mnenje:
  • Po zakonu o društvih ima samo član društva obveznost sodelovanja in pravico do obveščanja. Odločilo se je, da se zapisnikov ne bodo objavljali. To je seveda jasna kršitev 111. 112. in 113. člena statuta ZBDS. 
  • Člani sekcij so o delu obveščeni preko mailing-list. Na katere se ne more prijaviti nihče, saj ni nikjer javno objavljeno, kako se nanje lahko naročiš.
  • Na spletni strani ZBDS so našteti vsi pomembni dogodki. Razen na primer tega srečanja. Koledar je prazen.
  • O stavki ni nihče ničesar vedel - pravzaprav so zanjo vedeli le nekateri iz sindikata in ZBDS je zelo hitro objavil odziv. Očitno so ugotovili, da ZBDS ni njihov partner.
  • Spoštujemo etični kodeks in na tak način komuniciranja, kot ga ima nek direktor, ne bomo odgovarjali. Način komuniciranja je bolj pomemben od vsebine. 
  • ZBDS se ne more primerjati z ALA. Tudi z njihovimi programi in idejami ne.
  • Za spletni prenos konference moraš zagotoviti avtorske pravice. In to je očitno povsem nemogoče.
  • Knjižničarske novice urejajo v NUK in nimajo zveze z ZBDS. Tam očitno ne delajo knjižničarji.
Po tej "strokovni" razpravi sem videl, da se v zadnjih šestih letih ni spremenilo popolnoma nič. Še vedno se govori o istih stvareh, še vedno se iščejo rešitve za iste težave.
ZBDS očitno obstaja le za to, da kroži denar. Zato bom v kratkem podrobno pregledal finančna poročila DBL in ZBDS.

Dobro rešitev so našle splošne knjižnice - pozabile so na ZBDS in ustanovile svoje združenje splošnih knjižnic, ki lepo vodi nacionalne projekte, ki so zelo pomembni za knjižničarsko stroko. Upam, da se bodo tudi drugi knjižničarji odločili, da je stanje nevzdržno in bodo ustanovili novo in bolj učinkovito ter dejansko strokovno društvo.
Tudi ena največjih ljubljanskih knjižnic - CTK se je odločila, da bo dogodke, ki so pomembni za knjižničarje organizirala samostojno - spremljali smo jih lahko v živo na internetu, še vedno pa si lahko posnetke lahko pogledate v arhivu.
Morda pa je čas, da se pozabi na ZBDS in se poišče bolj učinkovito organiziranje knjižničarstva.

Od zdaj naprej knjižničarjem članstvo v "strokovnih" "bibliotekarskih" društvih aktivno odsvetujem: Ne pridružujte se območnim bibliotekarskim društvom! Zakaj bi delali z ZBDS? Raje delajte sami!

Zapis je moje mnenje in ni usklajen z vsemi člani Biblioteama.

1 komentar: