Strani

18.3.15

Predavanje Anne J. Gilliland: Reframing Archival Description in Support of Human and Civil Rights

Vljudno vabljeni na predavanje 
 Anne J. Gilliland
 profesorice na Oddelku za informacijske študije 
in 
 direktorice Centra za informacije kot dokaz 
na Fakulteti za izobraževanje in informacijske študije Kalifornijske univerze v Los Angelesu z naslovom
 Reframing Archival Description in Support of Human and Civil Rights = Preoblikovanje arhivskega popisovanja v podporo človekovim in državljanskim pravicam 

 Predavateljica bo prikazala različne in vse številčnejše kritike osnovnih načel, na katerih temelji popisovanje arhivskega gradiva ter praktične delovne predpostavke v organiziranju informacij. Ob združitvi le-teh, postanejo očitne številne težave, ki jih imajo običajni ljudje pri dostopu do arhivskega gradiva. Opozarjajo pa tudi na izgubljene, poudarjene in prikrite podatke. Na tej osnovi bo predstavila premislek o tem, kaj bi sedanja praksa popisovanja arhivskega gradiva lahko pomenila za samopodobo, identiteto in prisotnost posameznikov ali skupin v javnosti. Glede na predstavljene ugotovitve, ter na podlagi osebnih izkušenj v arhivih različnih skupnosti in pri delu v povojnih okoljih, bo predlagala preoblikovanje arhivskega popisovanja z namenom boljše podpore zagotavljanju potreb po človekovih in državljanskih pravicah. 

Predavanje bo v torek, 24. marca 2015 ob 9:00 v predavalnici 528 (5. nadstropje) Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani, Aškerčeva 2. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar