Strani

6.10.12

Dr. Mirko Popovič

Dr. Mirko Popovič
Kočevje, 2. avgust 1957
Ljubljana, 3. oktober 1992
V brezglavi naglici vsakodnevnih osebnih in službenih skrbi, pod pritiski grozeče zakonodaje in novih obdavčitev literature je skoraj neopazno minil tretji oktober, ki mi ostaja v spominu kot eden najtežjih dni v življenju. Bila je sobota pred dvajsetimi leti, prijeten jesenski dan, ki ga je po telefonu presekal kratek, jasen, vendar kljub temu nerazumljiv stavek: "Mirka ni več . . . ".

Kako ga ni več, kje pa je? Še včeraj popoldne smo sestankovali in je bil ves poln novih idej in načrtov za NUK in slovensko knjižničarstvo. Zagnan, kot je bil, je pozabil, da je petek popoldne in bi mi najbrž hoteli domov. Današnje sobotno jutro pa se je namenil v pisarno, da bi se, temeljit in zahteven tudi do samega sebe, v miru in do potankosti pripravil na ponedeljkov sestanek, ko leti v Rim na mednarodno konferenco, kjer ima Mirko, prvi slovenski doktor bibliotekarstva in pri petintridesetih pravkar imenovani in najmlajši ravnatelj Narodne in univerzitetne knjižnice, tudi že mednarodni renome raziskovalca, menedžerja, bibliotekarja in vizionarja.

Pa je bila informacija pravilna in kruto resnična. Med spokojno, na videz brezskrbno sobotno potjo na priprave v pisarno sta z jugom, v katerega je Mirko ravno še stlačil svojo košarkaško višino in ki je leto pred tem s prerešetano streho prestal mitraljiranje jugoslovanskih bojnih letal na Brniku, na Večni poti zdrsnila v večnost. Z njim so odšli veliki načrti za Narodno in univerzitetno knjižnico, slovensko in mednarodno bibliotekarstvo. Njegovo neizmerno znanje, vizije in načrti, naša pričakovanja in zaupanje vanj. Mirka res ni bilo več med nami, ostal pa je, in še vedno ostaja, v naših srcih! Kolega, vzornik in prijatelj.

Štirje ravnatelji Narodne in univerzitetne knjižnice – od staroste do mladega Mirka
(od leve: dr. Mirko Popovič, Tomo Martelanc, Jaro Dolar, dr. Branko Berčič)

"Kot sodelavec Bibliotekarskega raziskovalnega centra v narodni in univerzitetni knjižnici je študiral na Univerzi v Sheffieldu v Veliki Britaniji in dosegel naziv doktorja informacijskih znanosti. Prvi v Sloveniji. Da je dobil v času trajanja študija posebno britansko nagrado za najuspešnejšega študenta v letniku, ni sodelavcev v domovini niti najmanj presenetilo. Že takrat smo ga poznali kot bistrega, marljivega, zagnanega in prodornega kolega. Ni maral površnosti. . . . Vedno je bil dobro pripravljen in strokovno podkovan, pa če je šlo za klasično bibliotekarstvo, delo z računalnikom, ekspertne sisteme, strokovno terminologijo, pripravo novih zakonov ali projektno vodenje.
. . .
V svojem strokovnem delu se je loteval vsega, kar se mu je zdelo dovolj pomembno, zato ni bil nikoli ozko usmerjen. Kljub vsestranski razgledanosti in temeljitemu znanju se ni sramoval priznati, če česa vendarle ni poznal. To, pa topel človeški odnos, ki ga je znal gojiti do kolegov in prijateljev, smo pri njem najbolj cenili. In množico novih idej, ki jih je kar stresal iz rokava, potem pa uspel tudi realizirati. Kadar se je naloge lotil, jo je vedno izpeljal do konca.
. . .
Njegov zadnji nastop je bil na posvetovanju Združenja bibliotekarskih društev Slovenije, kjer je pred štiristo bibliotekarji iz cele Slovenije podal svojo vizijo načrtovanja knjižničarstva v Sloveniji. Kratko in jedrnato, natančno in izčrpno je bilo njegovo predavanje. Ničesar pomembnega ni izpustil. To je bil njegov program dela. Ni vedel, kako težko nalogo nam je zadal, ker ga bomo morali izvajati brez njega. Brez njega bomo morali zgraditi tudi novo slovensko knjižnico, za katero si je tako prizadeval."
                                          Kanič, I.: Dr.Mirko Popovič. Delo, 7. oktober 1992, str.2.


O Mirku Popoviču
  • Mirko Popovič (Wikipedija)
  • Gazvoda, Jelka: Mirko Popovič. Knjižnica, 36, št. 3/4 (1992), str. 165-166.
  • Kanič, Ivan: Dr.Mirko Popovič. Delo, 34, št.232 (7.X.1992), str.2. Portret.
  • Kanič, Ivan: Quem di diligunt, adulescens moritur. Dr. Mirko Popovič, 1957-1992. Knjižničarske novice, 12, št. 11-12 (2002), str. 1-2.
  • Dr. Mirko Popovič : in memoriam. - 1957-1992. Knjižničarske novice, 2, št. 9/10 (1992), priloga str. 1-14.
Viri fotografij:
  • Mirko Popovič (198?). URN:NBN:SI:IMG-0K6JH7Z4 from http://www.dlib.si
  • Štupar, Milan (1992). Ravnatelji knjižnice : Mirko Popovič, Tomo Martelanc, Jaro Dolar, Branko Berčič. URN:NBN:SI:IMG-XM8RUQSV from http://www.dlib.si
  • Štupar, Milan (1992). Ravnatelji knjižnice : Mirko Popovič, Tomo Martelanc, Jaro Dolar, Branko Berčič. URN:NBN:SI:img-QJK5UNWB from http://www.dlib.si
Kolegicam in kolegom iz Narodne in univerzitetne knjižnice se iskreno zahvaljujem za prijaznost in neprecenljivo pomoč, da so mi ob nenavadnem času prizadevno in takoj preskrbeli želeno gradivo v želeni obliki!

Ni komentarjev:

Objavite komentar