Strani

4.9.12

Dobrodošli, bodoči knjižničarji, študenti bibliotekarstva!

Povzeto po članku
Topher Lawton (http://infospace.ischool.syr.edu/2012/09/03/welcome-new-librarians/)

Videl sem kup objav po vsej blogosferi, ki pozdravljajo nove razrede bodočih knjižničarjev. Tudi jaz se jim pridružujem.
Čestitam! Začeli ste razburljivo kariero v informacijskem svetu. Spomnim se, kako obremenjujoč je lahko prvi mesec v šoli.  Tukaj imam nekaj rešitev za vas:

Iščite nasvete
Obstaja veliko stvari, ki jih morate storiti v prvi polovici leta in mnogi ljudje imajo različne ideje o tem, čemu dati prednost.

Poleg tega, da poiščete in preberete najboljše bloge, spoznajte svoje tutorje in druge prijazne ljudi na fakulteti. Imeti nekoga, ki vam lahko svetuje, vam lahko reši življenje.

Povežite se
Povežite se s svojimi sošolci, kakor hitro je mogoče. Nikoli ne veš, kdo vam lahko nekoč pomaga pri iskanju službe in šola je boljša s kolegi, s katerimi lahko uživate.

Poiščite študentsko sekcijo zveze bibliotekarskih društev. Nikoli ni prezgodaj, da se vključite v društvo bibliotekarjev  Vsak, ki ga tam srečate, vam je lahko za vzgled; upam, da bo večina dobrih primerov, vendar ne obupajte, če naletite na nekaj negativnosti. Vstop v društvo bibliotekarjev vam bo omogočil dostop do knjižničarjev, ki so že zaposleni in večina ljudi, ki sem jih tam srečal, uživa pri dajanju nasvetov in izmenjavi izkušenj.

Eksperimentirajte
To mislim na dva načina. Prvič, ni pravega načina za uspeh v šoli, prav tako pa ni le ene poti, ko si enkrat v službi. Eksperimentirajte! Kje je vaša strast? Tehnologije? Izobraževanje? Zgodnje opismenjevanje? Če ne veste, kaj želite početi, poskušajte stvari zgodaj in pogosto. Boste že ugotovili.

Drugič - knjižničarstvo potrebuje ljudi, ki so pripravljeni na eksperimentiranje. Resno. Ne bodite sramežljivi: dvomite v vse. "Mi smo vedno delali na tak način" NIKOLI ne sme biti sprejemljiv odgovor. Naša služba je zelo stara, toda spremembe so stalnica. Novinci imajo sveže oči, videli boste stvari, ki starejši strokovnjaki sprejmejo kot poziv. Držite se svojih načel, če kaj ne bo imelo smisla, poiščite odgovore.

Zabavajte se
To je najbolj pomemben del. Uživajte pri svojem delu. Šola je pustolovščina, ki jo je vredno izkusiti.

Kaj še počnete, da se prilagodite življenju v šoli? Sporočite nam v komentarjih!

3 komentarji:

  1. Vse lepo in prav, a študijsko leto se prične z 1. oktobrom in ne septembrom.

    Ne razumem pa čemu bi iskali šojo ?!

    OdgovoriIzbriši
  2. Anonimni, hvala za opozorilo o tiskarskem škratu. Kdaj se začne študijsko leto pa res ni važno, za letos vsi novi študenti bibliotekarstva pri nas že vedo kje bodo študirali.
    Kakšni so pa vaši koristni predlogi za pomoč pri študiju?

    Še en podoben članek poln predlogov. Vedeti pa moramo, da je knjižničarska izobrazba v ZDA načeloma samo podiplomska (masters), tako da gre tam za starejše študente.

    OdgovoriIzbriši
  3. Predvsem čim več sprotnega dela ter naj ne šparajop jezika, ko je potrebno kaj vprašati. ;)

    OdgovoriIzbriši