Strani

19.1.12

Opravičilo tistim, ki ga zahtevajo, pričakujejo ali morebiti potrebujejo

Začel bom z enim od pravljičnih števil. Tri. Tri leta sodelujem na Biblioblogu, najprej s komentarji in nato tudi s prispevki, čez sedemdeset se jih je doslej nabralo. Menim, in to mi zatrjujejo tudi prenekateri kolegi, da so prispevki etično in strokovno korektni.

Potem bom trojko pomnožil z deset. Toliko let delujem v bibliotekarstvu. Sodim, da sem v tem času dovolj tvorno, strokovno in uspešno deloval sam kot posameznik in tudi s kolegi v skupnih akcijah in projektih za dobrobit slovenske in mednarodne bibliotekarske stroke pa tudi prihajajočih mladih kadrov. Zato me preseneča sodba, da bi moral kaj "početi", predno kritiziram druge. Prvič zato, ker že celo življenje "kaj počnem", in drugič zato, ker praviloma ne kritiziram kar tako poprek in počez. Povem pa odkrito in po resnici, tudi argumentirano, tak pač mora biti strokovni diskurz. Tega nekateri seveda ne prenesejo.

Žal mi je, če ". . . Janez se je v očeh tistih, ki nekaj vemo, (ne prvič) osmešil . . .", saj bi mi lahko že prvič povedali, kako hudo neuk ali neumen sem, da bi se poboljšal. Zato sem si vzel k srcu poziv ". . . Torej, g. Janez, v vašem zgornjem postu ste natrosili veliko neresnic, kar dokazuje, da veste malo in da pišete o stvareh, ki jih niti preleteli niste, kar je milo rečeno nekorektno in vas kaže v neprofesionalni ter amaterski luči! Očitno pa je biblioblog ravno amaterskemu pisanju tudi namenjen. Ne glede na to pričakujemo pisno opravičilo na uradni naslov društva . . ." in na tem istem mestu, kjer sem zagrešil ta in še kak drugi smrtni greh, sicer ne v članku, pač pa v komentarju, se uradno in javno opravičujem Društvu šolskih knjižničarjev, če sem jih razžalil ali užalil s katero od resničnih trditev, navedenih v spornem komentarju, ki ga navajam v nadaljevanju, in za katerimi trdno stojim.

Ivan Kanič
V Ljubljani, 19.1.2012.

Inkriminirani komentar:

Janez Jan 10, 2012 09:57 AM

Malce se moram poistovetiti z @Anonimno kolegico - čeprav se tudi jaz že dolgo ukvarjam s knjižničarstvom in nečimrno mislim, da nekaj vem o slovenskem knjižničarstvu, vem v resnici bore malo o WinKnj. Pa še to predvsem zato, ker sem pred kakim letom firbčno pobrskal in pokritiziral ter se zatem zapletel v zanimivo razpravo z avtorji. Vprašajte 100 naključnih (ne šolskih) knjižničarjev in stavim, da jih 75% ne bo znalo kaj dosti povedati o WinKnj, polovica od teh pa nič ali skoraj nič. Google res najde dokajšnje število zadetkov, s katerimi pa se ne da dosti pomagati; uradna stran je sicer zanimiva, vendar na hitro ne najdeš kaj več podatkov o tem ali celo same predstavitve, v nadaljevanju pa ima Google res veliko število Opac povezav, ki ne delujejo. Stran Društva šolskih knjižničarjev zahteva geslo in uporabniško ime, ničesar pa ne pove o WinKnj, priročnik v formatu pdf pa je očitno že namenjen poznavalcem. Stran na Facebooku ima samo tri kratke vrstice informacij . . . Zato sem hvaležen kolegoma, da sta navedla povezave do predstavitev (imamo članek v angleščini za Lido, kaj pa v slovenščini? Revij aKnjižnica in Knjižničarske novice WinKnj tudi ne poznata), ki sta zanimivi in dovolj povedni. Še bolj pa @Anonimni kolegici, da je dregnila v osje gnezdo (ki je, kot tudi sama opaža, že pol leta brez sape!) in sprožila živahno razpravo!

Dalo se bi seveda razpravljati tudi o kriterijih za »največji« in definiciji za knjižnični informacijski sistem (ki ima, mimogrede, v terminološkem slovarju dve razlagi), vendar o tem tokrat ne bom razpravljal.

Vsekakor pa se pridružujem dobrodošlici novemu članu uredniške skupine in mu želim mnogo avtorskih uspehov!

18 komentarjev:

  1. Hvala za opravicilo - osebna zahvala zaenkrat,ne v imenu društva. Če boste želeli,še lahko ob prvi priložnosti v Mariboru pogovoriva in vam pokažem kakšne grozote skrivamo društveniki za vsemi temi gesli in uporabniškimi imeni.

    OdgovoriIzbriši
  2. Spoštovani!


    Še zdaleč ne dosegam »kilometrine« profesorja dr. Kaniča (bil je tudi moj profesor na fakulteti), verjetno sem v primerjavi z nekaterimi kolegicami in kolegi še skoraj »frišna« v bibliotekarski stroki.

    V visokošolski knjižnici delam 14 let, hodim na razne seminarje in srečanja, na dolgo in široko debatiram z ljudmi iz naše stroke (navadno še preveč govorim) in NISEM POZNALA WINKNJ, dokler nisem o tem brala na Biblioblogu. Pa (žal) nisem edina. Verjetno je marsikateri šolski knjižničar/ka v tem trenutku pomislil, da morda pa nisem dovolj izobražena, razgledana, načitana - morda res. Priznam, da bolj spremljam razvoj in dogajanje v visokošolskih (in univerzitetnih) knjižnicah, kot pa v drugih.


    Vsak v naši slovenski vasi obdeluje svoj (knjižnični) vrtiček, imamo visoke plotove, pa malo vrat in stezic.


    Kaj želim reči?


    Morda pa primanjkuje medsebojne komunikacije med različnimi vrstami knjižnic, morda nismo dovolj povezani, zaverovani smo samo v svoj vrtiček (splošni, šolski, specialni, visokošolski…), pa ne bi nikomur od nas škodilo (ja, tudi meni), da pogleda čez plot k sosedom, kako in kaj delajo.


    Pravzaprav je ta tema in cel Biblioblog lahko odličen začetek.

    Povezujemo se v (lokalna) društva – pa vendar bi se mogoče ta društva in sami člani lahko tudi malce bolj medsebojno povezali – mogoče tudi s spoznavnimi neformalnimi srečanji, ki pa so odlična priložnost za spoznavanje tako samih knjižničarjev med seboj kot tudi njihovega dela.


    Alenka

    OdgovoriIzbriši
  3. Včeraj nas je skupina "starih" bibliotekark v debati ob kavici načelo tudi ta ponesrečeni mini vihar na Biblioblogu in samo dve sta že slišali za Winknji, pa še to so brale samo na Biblioblogu. Ni me sram tega priznati, res se premalo poznamo in zdaj, ko ima vsak svoje društvo, se bomo srečevali še manj.

    OdgovoriIzbriši
  4. Bolj ko berem manj razumem. Narobe svet je to za moje pojme, ker je bil komentar čisto korekten in dovolj argumentiran, napad nanj pa nekorekten, neargumentiran, zelo nesramen in žaljiv, skratka tipično slovensko pljuvanje kar počez povprek in brez razloga. In zdaj se žrtev opravičuje nekorektni napadalki! Pa še društvo zahteva javno opravičilo! Ona bi se morala piscu opravičiti za klevetanje! Če je kaj potem je to neprofesionalno!
    M, visokošolska knjižnica

    OdgovoriIzbriši
  5. Pa še to: tudi jaz Winkn ne poznam! Obesite me! M

    OdgovoriIzbriši
  6. Sama sem že 20 let v knjižničarstvu. Na mojo srečo ali nesrečo že v vseh tipih knjižnic, razen v specialni še nisem bila. V začetku 90. sem začela katalogizirati v COBISS-u, ker smo na šoli pač imeli takrat napredno ravnateljico. Ob menjavi službe sem spoznala še Šolsko knjižnico, z WinKnj pa sem se srečala le ob predstavitvi neke diplomske naloge na enem od srečanj področnega društva. Verjamem, da tako kot katlaogizacija v COBISS-u tudi katalogizacija v WinKnj zahteva določena znanja. Ni pa korektno nekoga, ki te stvari pač ne pozna, napadati z neprofesionalnostjo! A se sploh še kdo čudi, da ima biblioterska stroka tako "visok ugled", ko pa niti med seboj nismo sposobni kulturno komunicirati!

    OdgovoriIzbriši
  7. Ne bom komentiral zadetkov Googla, ker zanje so pač odgovorni skrbniki šolskih spletnih strani (izven dosega in vpliva) in zadeva lahko postane dovolj tehnična, da izzveni iz drugega planeta, bom pa povedal nekaj o čemer najmanj vem, pa mislim, da razumem.

    Vse skupaj vidim kot preprost nesporazum, ki sledi iz tega: ... (bla, bla, bla) ... Stran Društva šolskih knjižničarjev zahteva geslo in uporabniško ime, ničesar pa ne pove o WinKnj ... (bla, bla, bla) ...

    Ta stavek lahko razumemo na presenetljivo mnogo načinov. Kdor pozna Janeza, ve, da nima dlake na jeziku in rad mal tud špikne, povrta, v žulj, če ga najde. Meni osebno je to všeč, ker tudi ko Janez kaj "zagodrnja", to počne zelo konstruktivno. Ampak komu drugemu bi se lahko s tem zameril (kar v bistvu ni njegov problem). Nekoč, v preteklosti, morda se je zgodilo ravno to. In potem se lahko ta nedolžen stavek naštevanja nekega drugega "pointa" (ki pravilno in upravičeno ugotavlja, da ni dovolj reklame) razume takole:

    - stran DŠKS zahteva neko geslo in zapira relevantno vsebino drugim
    - DŠKS ni naredil dovolj za ... promocijo / opis / ...

    In temu sledi eksplozija, da to ni res, da tista prijava nima veze z objavami (je enako kot prijava tudi na Biblioblogu, le da ni Blogger, pač pa Joomla), ter da DŠKS obravnava oba najpomembnejša sistema neodvisno in objektivno in ne daje nikomur prednost, da pa kar je bilo dolžno "promovirati" (ne najdem izraza)/obveščati/izobraževati je tudi storilo, kot društvo šolskih knjižničarjev je pač promoviralo šolskim knjižničarjem na vseh možnih procesijah. In (nadaljuje da) kar se tega tiče ni potrebno kritizirati (neke pasivnosti in/ali nesposobnosti), ker je bilo društvo več kot dovolj aktivno in pri delovanju primerno. (In slednje lahko samo potrdim. Brez DŠKS bi šolske knjižnice še danes vse po vrsti kucale v DOS oknu. Stotine knjižničark je šlo skozi izobraževanja ravno preko društva.)
    In potem se je na ta kupček navrgla še (očitna) pest ali dve zamer od kdo ve kdaj in zakaj in to je pol ratal to.

    Tako. Torej Janez je hotel povedat eno stvar (kritika sistemu/promociji), razumelo se je nekaj popolnoma drugega (kritika društvu, celo Maji osebno). In morda je nesporazum bil celo kasneje ugotovljen, pa je bilo prepozno.
    In tako je nastal kupček in vsakdo, ki je mim prišel, je še mal doložil (kritike so se razpasle kar vse počez) in sedaj imamo kar pač mamo.
    In to pod mojim imenom, tenkjuverimač.

    Morda bi bilo smiselno počasi s tem zaključit in se odpravit k resnejšim in zanimivejšim temam, kaj pravite na to?

    OdgovoriIzbriši
  8. Poznam WiKnj. Vendar površno. Ne poznam ga v detajle. Me pa zanimajo prednosti programa in predvsem KAKO prepričajo stvaritelji WinKnj knjižnice, da se raje, kot za COBISS odločijo za WinKnj.
    Spoštujem Janeza. Upam, da nikoli ne utihne! Jaz sem se že veliko naučila od njega (že na faksu, je bil moj profesor ...).
    Predlog: Naj za vraga nekdo napiše nekaj o WinKnj in razsvetli "nevedne".
    In dajmo biti bolj strpni drug do drugega ... Nihče ne ve vsega in za to ga(me) ne smemo(te) pribiti na križ! To ni greh! Pa res je, kar je napisala kolegica zgoraj ... če se mi med sabo ne bomo spoštovali, kdo nas bo??!?!?!?

    OdgovoriIzbriši
  9. Tudi jaz kaj dosti več od tega, da WinKnj obstaja, ne vem. Se pridružujem želji, da kdo o tem kaj napiše.

    OdgovoriIzbriši
  10. Morda bodo k boljšemu poznavanju malce pripomogla navodila za uporabo: http://91.185.193.115/download/WinKnj_navodila.pdf

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Krajšanje z zvezdico ne deluje, je kak drug znak?

      Izbriši
    2. Brez zvezdice je priročno, vendar nevarno: Klemen najde tudi Klemenc, Klemenčič in še kaj. Narekovaji ne pomagajo, je kak drug izhod?

      Izbriši
    3. Biblioblog ni ravno primerno mesto za tehnično pomoč za WinKnj.

      Izbriši
  11. Avtor je odstranil ta komentar.

    OdgovoriIzbriši
  12. Avtor je odstranil ta komentar.

    OdgovoriIzbriši
  13. Zanimivo branje za ta večer, ko sem najprej podpisala peticijo proti ukinitvi ministrstva za kulturo, sedaj pa razmišljam, če morda nisem naredila napake (ne, seveda je nisem), ampak vseeno ne morem mimo vprašanja, ki se mi ob prebiranju zgornjih zapisov poraja: ali pa ne bi bilo morda prav za knjižničarje združeno ministrstvo, ki bi povezovalo šolstvo, kulturo, znanost in visoko šolstvo edina rešitev, da nehamo en drugega potiskati na stran in se zavedamo naše stroke in profesije in ali nas bo politika prisilila (ali pa nam celo ponudila rešitev - eh, ne, seveda, ne), da se bomo povezali in združili. Morda pa v združenem ministrstvu naenkrat ne bomo imeli težav z napredovanji, strokovnimi nazivi, bibliotekarskimi izpiti oziroma strokovnimi izpiti in še kaj bi se našlo. Pred tednom dni me je nekdo vprašal, kakšna pa je sploh razlika med diplomiranim bibliotekarjem in drugim profilom, ki dela v knjižnici. Takrat še nisem imela tega odgovra, sedaj ga imam, tudi s pomočjo Bibliobloga, (hvala, super) - seminar Šolske knjižnice pri dr. Silvi Novljan, ker spoznaš, slišiš tudi takšne stvari kot so program Šolska knjižnica in WinKnj.
    Ej, da se ne bomo knjižničarji pričeli zgledovati po politikih (tam res ni nobenih pogojev za napredovanje v nazive, ampak tam so zahteve po javnih opravičilih pravi hobi). Morda pa sta Maja in Janez zadevo dogovorila, da je bolj odmevna in dosega večji učinek (vem, seveda ne, ampak tudi takšne metode obstajajo). Ej, podpišite peticijo proti ukinitvi ministrstva za kulturo, da nas res ne združijo vseh knjižničarjev pod eno ministrstko streho, saj ne vedo, kaj jih potem čaka. Pa poglejte si dokumentarec o dr. Brunu Hartmanu, ki je nastal v sklopu EPK.
    Lep večerni pozdrav iz Evropske prestolnice kulture,
    Sabina

    OdgovoriIzbriši
  14. Jaz se pa čudim, koliko časa imate, posebno tisti, ki komentirate med službenim časom.

    OdgovoriIzbriši