Strani

10.1.12

Novi član Biblioteama - Marko Petejan

Izjemno smo veseli, da se je z novim letom našemu blogu pridružil nov član, ki bo s svojim znanjem in izkušnjami nedvoumno pripomogel našemu blogu in informiranju knjižničarjev.

Marko Petejan je avtor WinKnj, ki je od nastanka leta 2007 do danes postal najbolj razširjen knjižnični informacijski sistem v državi. Dnevno je v kontaktu s knjižničarkami in knjižničarji, ki jim pomaga pri težavah in jim svetuje pri njihovem delu. Njegova strast je obdelava podatkov in informacijske tehnologije na splošno. Je samouk. Knjig je prebral zelo malo, požira pa neskončne spletne vire informacij. Njegova pot razvijanja programskih rešitev za knjižnice je bila začrtana že v srednji šoli, a projekt je lahko izpeljal šele več let kasneje, ko je dobil dovolj znanja in podpore za takšen podvig. Njegov cilj je dvigniti informacijsko raven in pomen šolskih knjižnic, morda s tem tudi vplivati na druge. Želi si, da bi šolska knjižnica postala informacijsko središče šole. Ve, da se ne vse začne in konča zgolj pri knjigah, ti časi so že davno minili. Informacijska pokrajina se zelo naglo spreminja in knjižnice potrebujejo močno zunanjo podporo, da lahko temu sledijo in se ustrezno prilagodijo. Novosti naj raje vstopijo v šolo skozi vrata knjižnice, kot pa mimo nje.

Želimo si, da se nam pridružijo knjižničarski strokovnjaki iz vseh okolij delovanja. Ponovno vabimo vse, ki jih tovrstna aktivnost zanima, da se nam oglasijo na info@biblioblog.si!

25 komentarjev:

  1. Pozdravljam vašo odločitev, da razširite avtorsko ekipo, ker vam je ob sicer lepih dosežkih zadnje čase že začelo zmanjkovati sape, nov veter pa vedno dobro dene in mladi strokovnjaki naj pridejo do besede. Čudi pa me vaša trditev, da je Winknji najbolj razširjen knjižničnoinformacijski sistem v državi, ker ga doslej še nisem zasledila in google tudi ne daje kaj dosti informacij o njem, vse polno pa je nedelujočih linkov, to pa ni dobro ogledalo. Naj katero od regionalnih društev ali sekcij ZBDS pripravi javno predstavitev, da bomo videli, kaj je to. Želim vam uspešno delo še naprej!

    OdgovoriIzbriši
  2. WinKnj ima na današnji dan natanko - če uporabim bolj znan izraz - 460 polnopravnih članov.
    Večinoma so to šolske knjižnice, natančneje 358 osnovnih šol, 59 srednjih šol oz. šolskih centrov, 21 zavodov, 13 glasbenih šol, 5 vrtcev ter 4 ostale, med katerimi sta npr. FF in ZRC-SAZU.
    Če ima neka šola več knjižnic ali pa dislocirane lokacije, se to šteje kot ena članica.
    Osebno ne poznam drugega sistema v državi, ki bi imel skupaj toliko knjižnic.

    Uradna stran je http://www.winknj.si
    Seznam šol, ki so svoj OPAC objavile, pa je na http://opac.winknj.si

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala za idejo o predstavitvi - nekaj jih je že bilo, več ali manj šolskim knjižničarjem - bo res boljša varianta katero od področnih društev. Katero bo prvo?

    OdgovoriIzbriši
  4. dopolnjujem - lahko preberete tudi tale članek:

    http://www.ff.uni-lj.si/oddelki/biblio/oddelek/osebje/dokumenti/SvabZumer2010_Slovenian_school_libraries.pdf?mid=576309

    OdgovoriIzbriši
  5. Zanimivo, da "anonimni" (ki je anonimna) ne pozna WinKnj, pa se ukvarja s knjižničarstvom. Jaz sem "poguglal" in mi na prvi povezavi najde uradno stran www.winknj.si, nato pa še povezave iz strani Društva šolskih knjižničarjev Slovenije (DSKS), kjer je WinKnj predstavljen. Nato je tudi link do facebook profila od WinKnj pomoči ter še nekaj linkov, kateri vsi delujejo.
    Najdete lahko tudi povezavo do novice, kjer je zapisano, da Oddelek za bibliotekarstvo na FF sodeluje z Mordicomom in da WinKnj podpirajo (ne finančno) in da ga uporabljajo pri študiju bibliotekarstva pri katalogizaciji.
    Tako, da se mi zdi, da WinKnj ni ravno "ne"znan.
    Mogoče bi morala anonimna povprašat kakšno šolsko knjižničarko (sem prepričan, da vsaka pozna, če ne že uporablja), ali pa pogledat na uradni spletni strani predstavitev.
    Predstavitev je v powerpointu http://www.winknj.si/docs/winknj.zip ali pa v pdf-ju http://www.winknj.si/docs/winknj-pdf.zip

    Pa veselo branje!

    OdgovoriIzbriši
  6. Malce se moram poistovetiti z @Anonimno kolegico - čeprav se tudi jaz že dolgo ukvarjam s knjižničarstvom in nečimrno mislim, da nekaj vem o slovenskem knjižničarstvu, vem v resnici bore malo o WinKnj. Pa še to predvsem zato, ker sem pred kakim letom firbčno pobrskal in pokritiziral ter se zatem zapletel v zanimivo razpravo z avtorji. Vprašajte 100 naključnih (ne šolskih) knjižničarjev in stavim, da jih 75% ne bo znalo kaj dosti povedati o WinKnj, polovica od teh pa nič ali skoraj nič. Google res najde dokajšnje število zadetkov, s katerimi pa se ne da dosti pomagati; uradna stran je sicer zanimiva, vendar na hitro ne najdeš kaj več podatkov o tem ali celo same predstavitve, v nadaljevanju pa ima Google res veliko število Opac povezav, ki ne delujejo. Stran Društva šolskih knjižničarjev zahteva geslo in uporabniško ime, ničesar pa ne pove o WinKnj, priročnik v formatu pdf pa je očitno že namenjen poznavalcem. Stran na Facebooku ima samo tri kratke vrstice informacij . . . Zato sem hvaležen kolegoma, da sta navedla povezave do predstavitev (imamo članek v angleščini za Lido, kaj pa v slovenščini? Revij aKnjižnica in Knjižničarske novice WinKnj tudi ne poznata), ki sta zanimivi in dovolj povedni. Še bolj pa @Anonimni kolegici, da je dregnila v osje gnezdo (ki je, kot tudi sama opaža, že pol leta brez sape!) in sprožila živahno razpravo!

    Dalo se bi seveda razpravljati tudi o kriterijih za »največji« in definiciji za knjižnični informacijski sistem (ki ima, mimogrede, v terminološkem slovarju dve razlagi), vendar o tem tokrat ne bom razpravljal.

    Vsekakor pa se pridružujem dobrodošlici novemu članu uredniške skupine in mu želim mnogo avtorskih uspehov!

    OdgovoriIzbriši
  7. O WinKnj vedo največ šolski knjižničarji zato, ker ga v veliki večini uporabljajo oni/one.
    Večje knjižnice kot so splošne in visokošolske, so nekako "zavezane" da so "pod mus" na Cobissu, zato tudi ni toliko uporabnikov v njihovih vrstah.
    Je pa konkurenca vsekakor dobrodošla na vsakem koraku.

    OdgovoriIzbriši
  8. Pozdravljeni!
    Čeprav sem že večkrat odločno zatrdila, da na biblioblog ne bom pisala, saj se zavedam, da me vedno znova člani bibliobloga z največjim guštom raztrgajo in pokritizirajo, poleg tega pa o tem blogu nimam pozitivnega mišljenja ravno zaradi avtorske skupine, se bom odzvala preprosto zato, ker sem bila naprošena, da odgovorim v imenu DŠKS in v imenu skrbnice spletnih strani tega društva Janezu Kaniču, ki je naštel zgoraj nekaj neresnic.
    Spletna stran DŠKS (www.dsks.si) NE ZAHTEVA niti gesla niti uporabniškega imena (oboje je opcijsko, registrira se lahko kdorkoli, saj lahko sam ustvari svoj uporabniški profil). Ne glede na to pa je stran v CELOTI prosto dostopna VSEM! Lepo vabljeni k obisku!
    Na spletni strani je v enem od menijev tudi nekaj dokumentov srečanj WINKNJ skupin, pa tudi povezava na spletno stran Mordicom, kjer je program podrobneje predstavljen. WINKNJ ni produkt DŠKS, pač pa je (enakovredno kot COBISS) pač ena od dveh programskih opcij, ki jih naši člani enakovredno uporabljajo, zato organiziramo izobraževanja (za šolske knjižničarje) za obe programski orodji enakovredno.
    Zakaj veliko knjižničarjev ne pozna WINKNJ - ker so to kratice in programi, s katerimi se ukvarjamo prednostno šolski knjižničarji. In ker jih predstavljamo cilnjim skupinam, na trenutke pa posamezne segmente predstavimo tudi širši bibliotekarski srenji. WinKnj je bil predstavljen večkrat, tudi na Hrvaškem (v okviru Proljetne škole školskih knjižničara), za nas pa je morda lahko informativen tudi članek iz zgodnjega obdobja WINKNJ v soavtorstvu Kuštrin - Tušek, Kovačič in Miklič z naslovom Programski paket Šolska knjižnica v Windows okolju : sanje ali resničnost? v Šolska knjižnica ISSN: 0353-8958.- Letn. 17, št. 3/4 (2007), str. 151-154 (članek je obdelan v COBISSu in bi moral biti najdljiv).
    Torej, g. Janez, v vašem zgornjem postu ste natrosili veliko neresnic, kar dokazuje, da veste malo in da pišete o stvareh, ki jih niti preleteli niste, kar je milo rečeno nekorektno in vas kaže v neprofesionalni ter amaterski luči! Očitno pa je biblioblog ravno amaterskemu pisanju tudi namenjen.
    Ne glede na to pričakujemo pisno opravičilo na uradni naslov društva. Hvala lepa!
    Maja Miklič

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kar napišem, navadno prej preverim oz. napišem na podlagi izkušenj. Izmišljam si ne, tudi lažem ne. Če se osmešim, upam, da ima kdo od tega korist.
      Primer, ki sem ga v zgornjem komentarju navajal, da za Winknj na strani Društva šolskih knjižničarjev zagledaš zahtevo po avtentikaciji, lahko ilustriram in dokažem:
      Google, iskanje: Winknj
      Rezultati: Približno 63.800
      Tretji zadetek: Društvo šolskih knjižničarjev Slovenije / Winknj (s povezavo www.dsks.si/html/winknj.htm)
      Kliknem povezavo, novo okno zahteva: Prijava v sistem:
      - e-mail
      - uporabniško ime
      - Geslo
      Preizkusite . . .

      Izbriši
    2. Vidim, Janez. To je bila stran, ki je bila vzpostavljena v času prvih seminarjev za WinKnj in je - milo rečeno zastarela. Spletna stran DŠKS je zgolj in preprosto www.dsks.si. Žal mi je, da vas je Google odpeljal tako daleč stran od cilja in se opravičujem.

      Izbriši
    3. Maja, kot skrbnico spletnih strani DŠKS te želim opozoriti, da imate precej očitne težave s preusmeritvijo starih strani in z DNSji ter domeno. Verjetno so prisotne že od zadnje posodobitve spletnih strani. SEO je v teh časih zelo pomembna zadeva. Biblioteam z veseljem pomaga vsem, ki imajo podobne težave.

      Izbriši
    4. Hvala, Mitja, težavo rešujemo na bolj smiseln način, torej z ustanovami, ki dejansko imajo kvalificiran kader za reševanje tovrstnih težav. In težave so stare točno 1 dan točno zato, ker trenutno brišejo VSE zastarele datoteke na vseh mogočih strežnikih, ki bi se komurkoli slučajno lahko pojavile pri brskanju po Guglu. Na kratko.

      Izbriši
  9. Maja, najprej hvala za komentar. Osebno si želim konstruktivne debate in na sploh sodelovanje v skupno dobro, saj je ogromno knjižničarjev, ki si želijo novic iz tega področja. Janez bo definitivno odgovoril na očitke v svojem imenu, sam pa bom pokomentiral nekatere ostale stvari:

    - Biblioblog se piše z veliko začetnico.
    - To kar si misliš o blogu in skupini avtorjev, ni treba ponavljati, ker je verjetno že javno znanje. Prosim pa da me napotiš na mesta, kjer so te člani Bibliobloga "raztrgali". Predlagal bi ti, da pogledaš kam, kaj pomeni konstruktivna kritika.
    - Me veseli, da ste v društvu tako pridni, da uspete v 8 dneh pripraviti odgovor na neko tematiko (to je v Sloveniji verjetno bolj izjemna kot pravilo). Vendar bi lahko vedela tudi to, da v kolikor govoriš v imenu društva, moraš pripraviti kakšen dokument v bolj uradni obliki, ne v obliki odgovora preko tvojega osebnega računa. Veseli me tudi, da ste v društvu tako enotni, da vsi soglašate s tvojim mnenjem (aja ne, osebno vem da temu ni tako).
    - Hvala za napotitev na članek o programski opremi iz leta 2007 v Šolski knjižnici. Ker gre za enega izmed dveh največjih ponudnikov tovrstne opreme pri nas, si zaslužijo takšen članek.

    To, da je Biblioblog namenjen amaterskemu pisanju, je res. Za svoj prosti čas, ki ga namenjamu temu, nismo plačani niti centa. Opravičilo na uradni naslov društva bo pa prišlo, ko bojo izpolnjene naslednje predizpozicije:

    - Ko se bo dejansko pravilno prebralo Janezov komentar, ki s tvojim odgovorom na trenutke res nima veliko veze;
    - ko bomo dobili na naš naslov (info@biblioblog.si) uradni dopis društva in ne v obliki nekega komentarja.

    Having said that - res si želim sodelovanja na vseh možnih ravneh, kot sem že nekajkrat omenil. To se lahko začne že v kulturni debati z prikazom dejstev. Še bolj pa me zanimajo primeri dobrih praks, do katerih imaš ti verjetno precej lažji dostop.

    Upam da se oglasiš še kaj!

    OdgovoriIzbriši
  10. Tilen,
    jaz osebno (in ne DŠKS) smatram, da nimam časa, da bom izpolnjevala kakršnekoli pogoje za karkoli.
    Janez se je v očeh tistih, ki nekaj vemo, (ne prvič) osmešil, ker je pisal neresnice npr. direktno o spletnih straneh DŠKS, katerih skrbnica sem jaz, in sem bila zato tudi naprošena, da odgovorim - in ne, zaradi neumnosti na vašem blogu nismo sklicali občnega zbora, da bi prejeli 100% podporo za to, da vas na vaše neumnosti ena oseba v imenu društva opozori.
    Glavna neumnost, ki je bila napisana s strani Janeza, in zaradi katere sem se oglasila, je: "Stran Društva šolskih knjižničarjev zahteva geslo in uporabniško ime, ničesar pa ne pove o WinKnj". Oboje je neresnica. Spletna stran društva www.dsks.si ne zahteva ne gesla ne uporabniškega imena. O WinKnj je na spletni strani DŠKS kar nekaj informacij, približno enakovredno kot o COBISSu.
    Vzela sem si čas in o WinKnj še povedala par stvari, za kar nisem bila plačana.
    Sodelovanja z Biblioblogom si nekateri resnično ne želimo, večino časa pač zgolj upamo, da nas boste pustili pri miru. V tem tonu tudi nadaljujem - ni treba opravičila in ni si treba vzeti časa da bi dejansko vedeli, o čem pišete, tudi se vam ni treba pri kom pozanimati o stvareh, o katerih nimate pojma. Če smatraš ali smatrate, da bo to zagotovilo konstruktiven dialog, veliko uspehov. Še enkrat poudarjam, da od mene osebno zelo težko pričakuješ kaj več kot iskreno prošnjo, da pojdite svoje kvazi-kritično pero brusit kam drugam in prosim lepo prostovoljna biblitekarska društva, kjer nas nekaj zelo v redu ljudi dejansko dela marsikaj, pustite pri miru!

    OdgovoriIzbriši
  11. V komentarju ne bom polemiziral s trditvami kolegic in kolegov, pač pa samo pojasnil trditve v svojem pisanju 10. januarja letos, ki je bilo zgolj komentar @Anonimni kolegici in ne samostojna objava.
    - Da si trditve o geslu nisem izmislil, smo v zgornjem komentarju že razčistili (pač ostanek datotek, ki niso bile izbrisane in jih Google uporabnikom še vedno prikazuje).
    - Iz stavčne konstrukcije je razvidno, da se trditev »ničesar pa ne pove o Winknj« nanaša na to isto (v Googlu napačno) spletno stran Društva, in ta o Winknj resnično ne govori.
    - Uradno spletišče Društva šolskih knjižničarjev Slovenije ima zavihke za »Uporabnike Winknj«, ki pa nam laikom ne pomagajo, in tudi poročila o letnih srečanjih ne govorijo o paketu Winknj pač pa o srečanjih.
    - Na prvih straneh Googlovih zadetkov je res množica nedelujočih povezav na »Winknj OPAC«, so pač ostale iz preteklosti, ampak zares ne delujejo in zares jih je mnogo . . .
    - V COBIB-u je s ključno besedo »Winknj« najdljiv (v slovenščini) samo članek o inventuri z Winknj in nobena predstavitev.
    - Spletišče Winknj (Mordicom) ima ppt predstavitev, vendar šele v tretjem koraku in pod zavihkom »Kako do programa?« (Informacija za kupce in uporabnike programa).
    - Nobena od mojih navedb ni napisana z namenom pokazati »kaj jaz vem o Winknj«, pač pa je preprosto podajanje dejstev, kaj in kako lahko uporabnik na spletu o tem izve brez večjih težav, torej »uporabniški vidik« in poziv, naj bodo informacije kar se le da enostavno dosegljive.
    Moj namen ni bil ne kritizirati ne dajati v nič, pač pa razložiti, da @Anonimna kolegica mogoče le ni tako zelo »kriva«, da je nevedna, in odgovor Andreju Kovačiču – Slovenia, da vse le ni tako na dlani, kot on prikazuje. Prav zato sem na koncu (iskreno) izrazil zahvalo kolegoma za linke na članke s predstavitvijo. Dozdeva se mi, da v vsakodnevni naglici in preobremenjenosti vse prepogosto pozabljamo, da ni samo po sebi umevno, da vse o našem delu vedo tudi drugi. PR ni samo floskula in reklamni prijem, je tudi samopromocija, obveščanje, izobraževanje . . . pogosto prijazen korak uporabniku nasproti.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. http://www.winknj.si/index.php?id=novi_winknj
      http://www.winknj.si/index.php?id=winknj
      http://www.racunalniske-novice.com/novice/sporocila-za-javnost/inovacije-za-solske-knjiznice.html
      http://www.ris.org/db/26/12142/Novice/Nov_sistem_za_sodobne_solske_knjiznice/?&cat=718&p1=276&p2=285&p3=1318&p4=1345&id=1345
      http://novice7.com/story.php?title=Inovacije_za_scaronolske_knjiznice

      Izbriši
    2. Janez,kot vsi vemo,je gugl taka hecna zadeva,ima svoje življenje in nihče ne more zares vplivati na njihovo rangiranje med zadetki spl.strani. Zato se učimo spretnosti brskanja po netu,kritičnosti do najdenega,itd. Zanašali ste se na podatke iz starih strani,ki že na prvi pogled so dajale videz zastarelosti in neazurnosti,ampak ste jim hoteli verjeti zato,ker jih je gugl rangiral visoko (kar itak preseneča tudi mene,zakaj so bile tako rangirane,ampak to je gugl).
      Zdaj,ko smo ugotovili,kje je prišlo do nesporazuma,ugotavljate,da je na aktualni strani dsks.si premalo informacij. Ampak društvo kratko in malo za področje winknj organizira 1 letno srečanje,to je vse,o čem naj torej pišemo? Smiseln je edino link na uradno stran programa pri Mordicomu.
      In še zadnje,kolegi,ki delajo na tem programu,so naredili ogromno izobraževanj. Tisti,ki teh informacij niso dobili,očitno ne sledijo ustreznim mailing listam,to pa verjetno zato,ker niso v ciljni skupini potencialnih uporabnikov. In ironično,dokazano je bilo,da se vsega s guglanjem ne da rešiti.
      In spet bom sebe in spletne strani društva branila tako,da bom s prstom pokazala na vaš blog. Pred časom je bilo na b-blogu objavljeno moje ogledalo. Ko sem prosila,da se ga odstrani,je bilo seveda odstranjeno. Ampak glej ga zlomka,gugl ga še vedno hrani,pa še nesramno visoko ga rangira in me pošteno jezi,saj nižje porine moje tekaške uspehe. Vidite,nihče ni imun na večno neodstranljivost iz spominov stricka gugla,tudi vaš blog ne.

      Izbriši
    3. Kar se Googla tiče, ni prav nič hecna zadeva - pravzaprav je svetlobna leta pred vsemi knjižničarskimi katalogi - v vseh pogledih. Kar se pa rangiranja tiče - malce si poglej v ozadje tehnologije, pa ti bo kristalno jasno, da izgleda ljudi v spletnem okolju precej bolj zanima Maja kot knjižničarka in ne kot tekačica :).

      Izbriši
  12. O WinKnj se piše veliko. Tudi na Siol portalu (poleg že omenjenih ostalih povezav).

    http://www.siol.net/novice/lokalne_novice/goriska/2011/08/saop_z_novim_programov.aspx

    Na cobissu pa ne najde članka s predstavitvijo (TI=Šolska knjižnica ISSN: 0353-8958.- Letn. 17, št. 3/4 (2007), str. 151-154) zato, ker takrat še ni bil poimenovan kot WinKnj. Mogoče bi moral kdo, ki je katalogizator v cobissu dodat kakšen tag, pa bi tudi to našlo. Torej poziv katalogizatorjem, da popravijo zapis ...

    OdgovoriIzbriši
  13. HaaaHaaaa, katalogizatorji, popravimo zapis! carsko!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. No,ko sem že ravno v elementu,bom pa še tukaj nekaj dodala. Postali smo tako guglasti,da niti po vzajemnem katalogu ne znamo več iskat. Govorim sicer iz glave,ampak a je kdo pomislil,da bi v polje avtorja zapisal kakšen priimek,recimo koga iz razvojnega tima? In to zdaj razlagam res po spominu,ampak mislim,da bi moral biti zelo dober rezultat. In ne morete zgrešiti,ker pri Andrejem priimku jasno piše,da je bibliotekar.

      Izbriši
    2. Ja smo poguglali in je samo 605 zadetkov. Dober rezultat! Naj še kdo pogleda v normativo, če je to samo en avtor.

      Izbriši
  14. Maja, če nimaš časa pač nimaš časa. Za komentarje ga izgleda imaš. Če tako zlahka govoriš o Janezu, potem veš kdo se smeši. V imenu društva lahko govoriš samo v določenih pogojih, to upam da ti je jasno. To da si ne želiš sodelovanja s precej perspektivnim kadrom, je precej žalostno. Še manj žalostno je dejstvo, da želiš da se vas pusti pri miru kot praviš. V kolikor misliš, da boš lahko delovala (sama ali kot društvo) kot oaza v puščavi, se preklemano motiš. Kar je najmanj "knjižničarsko-tvorno", če ne še kaj drugega. Saj veš - politika izključevanja pa to. Da pa o nečem nimamo pojma (vsaj jaz osebno)..hja, o tem bodo sodili drugi. Sodeč po vtisih, ki jih osebno dobivam od drugih knjižničarjev, je slika kvečjemu obratna.

    Od tebe seveda ne prosim ničesar - sem pa ponudil roko sodelovanja, da se ne bo kdaj govorilo, da tega nisem storil.

    Vem, da delate super, kar je pohvalno - brez ljudi tvojega kova se knjižničarski stroki v prihodnosti zelo slabo piše. Kar se pa tiče miru, pa tega seveda ne bo nikoli - vsaj dokler bom sodeloval na tem blogu. Pisal bom namreč o vsem, kar je povezano s knjižničarstvom v Sloveniji - tako dobre kot slabe stvari. Če se bodo dogajale slabe stvari, tega ne bom pometel pod preprogo, kot to nekateri radi delajo - ampak bom to objavil.

    Tilen

    OdgovoriIzbriši
  15. Tilen.
    V imenu društva sem govorila zato, ker sem bila pooblaščena, da govorim v imenu društva.
    Če bi se društvo odločilo sodelovati z bibliotimom, bi se pač za to odločilo, in nisem jaz zdaj tukaj na mestu, da ugotavljam zakaj ja in zakaj ne.
    Sodelovanje nisem zavrnila kot društvo, pač pa jaz osebno - in sploh ne prvič. In sem ga mimogrede najprej tudi bila pripravljena vzpostaviti (npr. sem napisala celo prispevek za ogledalo, katerega celo po moji izrecni prošnji niste uspeli omakniti iz spleta), dokler nisem dobila precej hudo hudih lekcij, vzporedno z nekaj nasveti, kako se vsega skupaj rešiti - glavni nasvet je bil - delaj se, kot da bibliobloga ni - ker sem ta nasvet na prošnje DŠKS včeraj ignorirala, me imate spet v zobeh. Enostavno zato, ker ne samo božam ampak sem na trenutke še bolj oštra v svojih kritikah kot biblioblogovci - resnično nedopustno.
    In še to, Tilen - da bi kogarkoli od vas na biblioblogu spoštovala, bi morali vi tudi kaj početi, in ne samo kritizirati druge, ki kaj počnemo. Kadar kdo kaj dobrega naredi, ga spoštujem in tudi (javno, še rajši pa na štiri oči, ker je bolj pristno) pohvalim.

    OdgovoriIzbriši
  16. Malce smo odšli od glavne teme, tako da poleg tegale odgovora ne bi več polemiziral o tem. To, da je najboljša rešitev, da se delaš da nas ni, je rešitev, ki se jo poslužujejo mnogi. Dejstvo pa je, da če nas kdo ignorira, to še ne pomeni, da nas ni oziroma da nas bo to ustavilo pri objavljanju naših mnenj ipd. Slovenska knjižničarska dogma, ki jo časti neverjetno veliko knjižničarjev v smislu:"...pustite nas da delamo svoje...mi že vemo najbolje...mi bomo sami razčistili, kar je za razčistiti..." pač ne bo več funkcionirala, kar se lepo kaže že danes. To je delovalo, dokler ste mislili, da so knjižničarji nepogrešljivi in da denar pade z neba za vsake "budalaštine" (npr. UDK).

    Te mantre imam tudi že čez glavo:"Mi nekaj delamo, vi pa samo kritizirate." Dejstvo pa je, da imamo člani Bibliobloga veliko za pokazati, kaj smo naredili. Ni vse v društvih, še zdaleč ne.

    Kar se pa spoštovanja tiče...bom raje tiho :).

    OdgovoriIzbriši