Strani

25.11.11

E-bralniki niso e-knjige

Veliko naprav lahko uporabimo za branje e-knjig. To je lahko osebni računalnik, prenosni računalnik, tablični računalnik, mobilni telefon ali pa namenski e-bralnik. Vse te naprave lahko prikažejo vsebine s primernimi programi in zanje tudi obstajajo namenski programi večjih spletnih knjigarn (kot npr. Amazon ali Kobo). Tako lahko npr. Amazonove e-knjige berete na osebnem računalniku, tabličnem računalniku, na telefonu ali pa na e-bralniku Kindle.

Ko govorimo o e-bralnikih in e-knjigah moramo ločiti med nosilcem in vsebino. Tiskana knjiga je oboje, e-knjiga pa izgubi fizični del. Tega prevzame e-bralnik. Na enem e-bralniku imamo lahko celo knjižnico, vedno pri roki in z lično urejenim katalogom. Vendar moramo paziti, da se ne ujamemo v sistem enega samega spletnega knjigarnarja in njegovega DRM (Digital Rights Management) sistema.

Najbolj opazna naprava in tudi najbolj oglaševana je Apple iPad. Gre za tablični računalnik, ki zmore poleg prikazovanja vsebin in brskanja po spletu še marsikaj drugega. Njegov zaslon po obliki spominja na ameriški standardni list papirja (letter, evropski je A4). Ravno dovolj velik je za prikaz cele strani besedila. Apple iPad je primer, kako se lahko ujamete v sistem enega samega trgovca, saj njihove iBooks e-knjige niso prenosljive na naprave drugih proizvajalcev.

Obstajajo tudi drugi tablični računalniki z različno velikimi zasloni. Izstopajo predvsem 10" in 7" (inch) veliki zasloni. 10" se obnašajo podobno kot Apple iPad, 7" pa so že premajhni za prikazovanje celega lista besedila. To pomeni, da moramo list premikati po zaslonu, da ga lahko normalno beremo. Na teh napravah lahko namestimo poljuben program za branje e-knjig, večje spletne knjigarne pa ponujajo tudi lastne programe. Eden boljših prostih programov za branje e-knjig je Aldiko.

Veliko spletnih knjigarn ponuja svoje lastne bralnike. Poglejmo različne vrste e-bralnikov spletne knjigarne Amazon.com in pomembnejše razlike v njihovem dizajnu in namenu.
Skrajno levo je Amazonov bralnik Kindle Fire. Gre za tablični računalnik, prilagojen za pregledovanje in kupovanje Amazonovih vsebin (filmi, glasba, e-knjige, igre…). Ima barvni 7" zaslon. Razlika med e-bralnikom in multimedijsko napravo je v tip zaslona. Barvni zasloni so praviloma narejeni v tehnologiji LCD in so zato primerni za gledanje filmov in prikazovanje barvnih fotografij. Te naprave imajo zato krajši čas delovanja z enim polnjenjem baterije. Imajo lastno osvetlitev in jih lahko uporabljamo tudi v popolni temi. To je seveda priročno, vendar tudi utrujajo oči, saj ves čas svetijo v oči kot svetilka.

Napravi na sredini in na desni strani pa sta e-bralnika Kindle s črnobelimi pasivnimi zasloni. Ti zasloni so narejeni v tehnologiji Eink. Ti zasloni delujejo na isti način, kot papir, s katerega se svetloba okolice odbije v naše oko. Zato potrebujemo dovolj svetlobe ali pa luč, tako kot pri običajni knjigi. Ker nič ne sveti v oči, se te utrudijo manj oz. ravno toliko, kot bi se pri branju običajne knjige. Naprave s črnobelim zaslonom (Eink) so zato primerne za branje daljših tekstovnih besedil s preprostimi črno-belimi ilustracijami. Ker zaslon ne sveti in osveži vsebino samo takrat, ko obrnemo stran, lahko delujejo z enim polnjenjem baterije več tednov.

Druga bistvena razlika med barvnim zaslonom (LCD) in črnobelim zaslonom (Eink) se pokaže na prostem. Naslednji primer prikazuje iPad in Kindle med uporabo v parku na soncu.


Na zaslonu iPada na desni je polno odsevov in odboja svetlobe. Barvni zaslon na soncu izgubi veliko kontrasta in ga je težko brati. Kindle na desni pa s svojim pasivnim črnobelim zaslonom omogoča enako udobje branja na prostem, kot če bi brali običajno tiskano knjigo.

Na naslednji fotografiji je primerjava prikaza besedila e-bralnika in treh knjig različne kvalitete:


E-bralnik je fizični nosilec, naprava za branje vsebin. E-knjige pa so računalniške datoteke. Te so lahko preprosto besedilo ali pa bogato oblikovane vsebine s slikami. Te datoteke so lahko zaščitene z varnostnimi mehanizmi proti nelegalnemu kopiranju (DRM = Digital Rights Management).

E-bralniki lahko prikazujejo različne vrste datotek, vendar ima vsaka naprava svoj izbor podprtih tipov. Najpomembnejša tipa datotek sta Amazanov tip datoteke in datoteke Epub. Podjetje Amazon je največja spletna knjigarna na svetu z globalno distribucijo vsebin in produktov. Zato je tudi največ e-knjig na voljo prav v njihovem tipu datoteke, ki delujejo predvsem z njihovimi e-bralniki. Vendar vse te knjige niso dosegljive celemu svetu enako. Amazon geografsko omejuje dostopnost določenih naslovov, kar je na voljo v ZDA mogoče ni v Evropi in obratno.

Epub pa je odprt standard za e-knjige, ki ga je razvil International Digital Publishing Forum (IDPF).Omogoča prikaz besedil na način, ki se prilagodi velikosti zaslona, na katerm ga beremo. Mišljen je bil kot univerzalen tip datoteke za e-knjige, ki bi deloval na vseh napravah.

Poznamo pa še tretjo vrsto datoteke, ki je zelo pogosta. Gre za PDF (Portable Document File) datoteko podjetja Adobe. Namenjena je predvsem elektronski izmenjavi tiskanih dokumentov, zato vsebino prikazuje na zaslonu tako, kot bi bi bila videti natisnjena. Ta tip datoteke ni primeren za e-bralnike, a vendar je tako pogost, da ga moram omeniti.

Zato hitro pride do potrebe pretvoriti en tip datoteke v drugega. Pri pretvarjanju med tipi si lahko pomagate s programom Calibre. Ta program skrbi za vašo digitalno knjižnico in prenašanje e-knjig na vaš e-bralnik.


E-knjige lahko kupujemo v mnogih spletnih knjigarnah. Taka je npr. Ebooks.com. Obstajajo tudi spletne strani z brezplačnimi e-knjigami: Openlibrary.org, Epubbooks.com ter Guttenberg.org, Značilnost teh je, da moramo datoteko z e-knjigo sami prenesti v svojo napravo. Pri tem si najlaže pomagamo s prej omenjenim programom Calibre.

E-knjige lahko kupujemo tudi v velikih spletnih knjigarnah, kot npr. Amazon, O’reilly, Kobo itd. Te knjigarne ponujajo tudi svoje e-bralnike. Nekatere ponujajo vsebine izključno samo za svoje naprave. Običajno si odpremo račun in v katalogu izberemo želeno e-knjigo. Po plačilu se e-knjiga avtomatsko prenese na vaš e-bralnik, če ste kupili bralnik od izbrane spletne knjigarne. Npr. Amazon po nakupu avtomatsko poskrbi, da na vaš e-bralnik pošlje e-knjigo preko brezžičnega omrežja ali mobilnega omrežja.

Če povzamemo:
  • E-knjige lahko beremo na mobilnih napravah in osebnih računalnikih.
  • Najbolj udobne naprave za branje so e-bralniki zaradi svoje priročne velikosti.
  • Od trenutno dostopne tehnologije so za oči najbolj udobni e-bralniki s črnobelimi (Eink) zasloni.
  • Najbolje je kupovati e-knjige brez DRM. Take ponuja O’Reilly. 
  • Spletne knjigarne ločimo na zaprte, ki delujejo samo s svojimi e-bralniki, in odprte, ki delujejo z vsemi e-bralniki.
  • Obstajajo spletne strani z brezplačnimi e-knjigami, večinoma s potečenimi avtorskimi pravicami. 
Za konec pa še na komičen način razloženo, na kakšne težave lahko naletite pri vsebinah iz knjižnice, ki imajo DRM.

E-bralniki Niso E-knjige - Predstavitev

Ni komentarjev:

Objavite komentar