Strani

8.1.10

ZBDS – Sekcija za specialne knjižnice

Komaj smo dodobra absolvirali občne zbore (DBL in ZBDS), že so začeli nanovo izvoljeni organi sestavljati letne plane in se pripravljati na njihovo realizacijo. Na Biblioblogu bomo skušali zasledovati vsaj nekatera od teh dogajanj in vas tekoče obveščati o novostih. Danes nekaj o Sekciji za specialne knjižnice.

Predsednik Sekcije za specialne knjižnice Igor Zemljič (Inštitut za novejšo zgodovino, Kongresni trg 1, 1000 Ljubljana, tel: (01) 200-31-28, e-pošta: IgorZ@inz.si) je te dni razposlal specialnim knjižnicam apel za sodelovanje v sekciji (mimogrede, ste se že prijavili v katero od sekcij ZBDS?) in predložil program dela Sekcije za specialne knjižnice v letu 2010. Takole pravi:

Pošiljam vam osnutek letošnjega
načrta dela Sekcije
in prosil bi vas za pripombe in komentarje.

Kot verjetno že veste, bomo tudi letos pripravili skupno znanstveno srečanje s Sekcijo za visokošolske knjižničarje. Tema letošnjega srečanja je prosti dostop do rezultatov znanstvenega dela in vzpostavitev repozitorijev, saj naše knjižnice pogosto ne sledijo svetovnemu trendu in prepogosto vzpostavljajo le lokalne digitalne zbirke. Če koga zanimajo podrobnosti ali dodatne informacije, mi naj piše na e-mail.

Hkrati sem prepričan, da ne bo nič manjšega zanimanja deležna naša tradicionalna ekskurzija. Čeprav smo pred kratkim dobili zanimivo vabilo kolegov iz Srbije naj obiščemo Beograd in tamkajšnje specialne (in cerkvene) knjižnice, predlagam, da izvedemo zastavljeni načrt in se gremo seznanit s parlamentarno knjižnico nekdanje prestolnice Dunaja, si ob tem ogledamo še novo mestno knjižnico (a ji po vseh teh letih še lahko to rečemo nova ?) in se nato čez Gradiščansko in Porabje (?) vrnemo v Slovenijo.

Ker bo od aprila letošnjega leta Ljubljana svetovna prestolnica knjige, bi se bilo verjetno zanimivo vključiti v kakšne spremljevalne aktivnost. Razpise za aktivno udeležbo smo žal zamudili, ker pa bo NUK v Narodni galeriji predstavljal svoje najlepše rokopise, smo po pogovoru z Manjo Ravbar iz MOL smo prišli do sklepa, da bi se lahko specialne knjižnice predstavile na razstavi v obnovljeni t.i. Trubarjevi hiši na Ribjem trgu. Specialne knjižnice bi tam lahko predstavile številne skrite in pogosto premalo poznane dragocenosti iz naših zbirk. Razstava bi naj sicer trajala le kak mesec, na njej pa bi vseeno lahko pokazali naše najlepše knjige iz časa pred letom 1800. Ob tem sem skrito sem računal na knjižnico Narodnega in Prirodoslovnega muzeja, Centralno pravosodno knjižnico, morebiti še kakšno knjigo iz našega inštituta ali Inštituta za zgodovino medicine. Vsekakor bom zelo vesel tudi kakršnih koli Vaših ponudb in predlogov za knjige, ki jih ne poznam.

Idej za delovanje je še kar nekaj, če bi želeli, bi si lahko oblikovali spletni forum za izmenjevanje informacij ali poseben blog, kjer bi vsak mesec predstavili kakšno knjižnico, a o tem raje več takrat, ko bom poznal vaš odziv in interesna področja

V upanju da se vam bo zdi pobuda o razstavi smiselna in da boste v programu za leto 2010 našli kaj zase Vas vse lepo pozdravlja
Igor Zemljič

2 komentarja:

  1. Zanimivo. Samo knjižnic, ki bi "pecale" pa ne poznam. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Kadar vica ne razumem, se vedno vprašam, kdo . . . ?

    OdgovoriIzbriši