Strani

27.6.09

Espresso Book Machine

V podjetju On Demand Books so leta 2007 razvili napravo Espresso Book Machine.

Sama ideja sega že v leto 1999 , ko je Jason Epstein v svojih predavanjih, ki jih je gostila newyorška knjižnica, razpredal o tem, kakšna bo po njegov mnenju prihodnost knjižnega založništva.

Ime je aparatura dobila zaradi svoje hitrosti pri izdelavi knjige in cenovne ugodnosti za uporabnika. V petih minutah je namreč sposobna natiskati in zvezati celotno knjigo.

Naprava v praksi deluje tako, da si stranka prek računalniškega programa na kraju samem ali doma prek interneta izbere zaželeno datoteko (knjigo) iz baze, iz katere bo stroj nato izdelal knjigo. Izbira publikacij je že sedaj velika, saj se je podjetje On Demand Books povezalo z največjim svetovnim distributerjem knjig Ingram Company in predvsem njihovo podružnico Lightning Press, ki si lasti skoraj milijon knjig v digitalnem formatu, katere bodo vse dosegljive za tisk tudi prek Espressa.

Zaenkrat ponujajo predvsem knjige, za katere so se avtorske pravice že iztekle, a se je založba na druge britanske založnike že obrnila s prošnjo za dovoljenje za tiskanje njihovih knjig; odziv je bil baje večinoma pozitiven.

Revija Time je Espresso uvrstila med izume leta, veliko zanimanja pa je požel tudi na Londonskem knjižnem sejmu.

Naprave espresso so že nameščene v ZDA, Kanadi, Avstraliji in v Aleksandrinski knjižnici v Egiptu, v Londonu pa je tista v knjigarni Blackwell na Charing Cross Road prva. Stane približno 175 tisoč dolarjev - strošek naj bi se povrnil v letu dni.

3 komentarji:

  1. Tale zadeva je definitivno super stvarca. Moje osebno mnenje je to, da gre z roko v roki v analogiji prenosni računalnik-netbook. Predvsem kar se tiče cene. Vendar dokler ne bo polno podprta s strani največjih založnikov, ne bo doživela neke revolucije. Najbolj me osebno muči predvsem ekonomska upravičenost. Močno dvomim, da se nakup tovrstne naprave povrne že v letu dni. Sploh če upoštevamo vse stroške (cena knjige, elektrika, papir, delovna sila). Na spodnjem linku je brošura o izpopolnjeni verziji: EBM 2.0

    OdgovoriIzbriši
  2. http://www.sloportal.net/article_espresso_book_machine__1798585.htm

    OdgovoriIzbriši
  3. Dragi anonimni...Biblioblog ima svoje trenutke, a ne? :)

    OdgovoriIzbriši