Strani

16.2.09

Fotoreportaža - odprtje prenovljene knjižnice v novih prostorih na TŠC Kranj

Za spremembo malce drugačna tematika, kot smo jo vajeni na Biblioblogu. Dne 3.2.2009 sem se udeležil odprtja nove knjižnice v Tehniškem šolskem centru v Kranju. Stavba se nahaja na Zlatem polju (Kidričeva cesta 55), v t.i. predmestju Kranja in je pravzaprav nameščena kot del "kampusa", kot ga poznajo v tujini. Tako je umeščena med Fakulteto za organizacijske vede, Osnovno šolo Franceta Prešerna, Dijaški in študentski dom in Ekonomsko gimnazijo. TŠC Kranj ima 3 organizacijske enote: Strokovno in poklicno šolo, Strokovno gimnazijo in Višjo strokovno šolo (nastale šele z letom 2005).
V knjižnici je zaposlena knjižničarka Romana Debeljak, pomagata ji še dve osebi (profesorica in absolventka bibliotekarstva). Nekaj malega si lahko o knjižnici preberete na spletni strani TŠC Kranj (predstavitev je mimogrede katastrofalna, a ne izstopa od predstavitev večine šolskih knjižnic v Sloveniji). Par besed o sami otvoritvi. Moji subjektivni vtisi so izredno pozitivni! Dijaki so se res potrudili in naredili zelo zanimiv program, ki je na trenutke poskrbel za salve smeha (izjemno pozitivno dejstvo je to, da so program dejansko izpeljali sami študenti in da se profesorji v to niso vmešavali - sem nastrojen proti temu, da npr. ravnatelj/ica poveličuje samega/samo sebe na tovrstnih zadevah, kot se včasih zgodi!). Dogodka pa se je uvrstil tudi sam minister za šolstvo in šport dr. Igor Lukšič

(imel je simpatičen govor in tudi sicer deloval kot prijeten gospod).

Dan poprej (2.2.2009) je na obisk ministra in odprtje knjižnice opozarjala tudi tale okrožnica:



Kljub okrožnici se je dogodka udeležilo bore malo ljudi (tako na oko bi rekel slabih 100 obiskovalcev, od tega mogoče 15 zunanjih).

Takole je izgledala dvorana, v kateri je bila prireditev:



Kaj je tako posebnega na tej knjižnici? V bistvu so vse zanimive stvari tudi tiste, ki so lahko njen največji minus. Namreč, knjižnica nima dnevne svetlobe!, saj je pravzaprav umeščena v sredino stavbe. Takole izgleda njena zunanja podoba:



Druga zanimivost je ta, da je knjižnica nameščena v dveh nadstropjih. To lahko vidite na zgornji sliki. Spodnja okna privabljajo radovedneže, medtem ko le ti malicajo, saj je ta dvorana v normalnem času....jedilnica. Ja, prav ste slišali. Predstavljajte si, da ste strokovni delavec v knjižnici, medtem ko čez okno bulijo dijaki z burekom v roki (/sarkazem off). Upam da bo ravnateljica namestila tja primerne žaluzije!

Takole pa izgleda spodnji notranji prostor in okna, ki gledajo v jedilnico...



V drugem nadstropju je bila za časa otvoritve pogostitev:





(upam da je gospod minister prišel varno domov...)

V drugo nadstropje (no ja, če je spodaj pritličje, potem je to pravzaprav prvo nadstropje...) pa vodijo takšne stopnice:



Na spodnji sliki so prikazane stopnice iz vrha navzdol, medtem ko so na zgornji sliki prikazane stopnice v obratni smeri izza delovnega pulta zaposlene knjižničarke.



Se sprašujete, kje je obratovala knjižnica pred svojo novo preobleko? Hja, v idealnih nadomestnih prostorih (/sarkazem off), kot si lahko pogledate na spodnjih slikah:


Tako je - tista vrata poleg okroglega okna in glavnega vhoda, so vodila v knjižnico (hram znanja in učenosti...). Kako pa je ta nadomestni prostor izgledal znotraj? Naj vam namignem, da standardov in priporočil ni upošteval sploh (avtor dotičnega spiska je zanalašč uporabil tovrstni način oblikovanja stavka...):



Na tistem modrem stolu zgoraj na sliki je sedela knjižničarka (pol metra stran od vrat in glavnega vhoda...ah ja, pozabil povedati - prostor ni bil vedno ogrevan...). Še slika iz drugega vidnega kota:



Videz ne vara - knjižnica v tem stadiju je imela, takole čez prste kakšnih 10 kvadratnih metrov. No, novi prostori so neprimerno boljši - vsaj kar se velikosti tiče, pohvalno je to, da prostori niso veliki ravno toliko, da vanje "zbašemo" knjižnični fond, ampak so narejeni z "rezervo", kot morajo biti. Večji prostor omogoča tudi boljše počutje in občutek družabnega vzdušja. Kar poglejte si tale prijeten kotiček:



Spodnja fotografija predstavlja kotiček z računalniki (ki za spremembo niso iz istega obdobja kot dinozavri!) in nekaj miz s prijetno oblazinjenimi stoli (potrjeno s strani moje lastne zadnjice...):



Takole pa izgleda moderen dostop do knjig (ne razumem pa zakaj ni na tej "zagamani" lestvi nameščenih koleščk?!):



Še malo pogleda med policami:



Tako izgleda polica z oznako UDK 02 - knjižničarstvo:



In še slika na edino knjigo (upam da zaenkrat...):



Takole. Odpustite prosim kakovosti slikam, saj so bile narejene z klasičnim digitalnim fotoaparatom v najnižji možni resoluciji (nisem vedel ali Blogger omejuje velikost slike...)

Naj strnim svoje misli glede knjižnice:

- knjižnica ima zadosti velike prostore za svoje delovanje
- barve so za moj okus preveč žive
- oprema je na višjem nivoju
- moti pomanjkanje dnevne svetlobe in pretirana uporaba neonske svetlobe kot posledica tega
- moti dejstvo, da na spodnjih oknih ni žaluzij
- moti dejstvo, da so nekatere police postavljene tako, da luč ne sveti lepo med njimi ampak na vrh njih
- moti dejstvo, da je klima usmerjena v sam prostor in ne v steno (čuti se hlad, ko stopaš med policami)
- moti dejstvo, da je dostop možen iz dveh smeri in da v zgornjem nadstropju ni nadzorne kamere, medtem ko se knjižničarka nahaja spodaj
- knjižnica si (če bi se zavedala sama sebe...) lahko šteje v plus, da v njej dela tako prijetna in zagnana knjižničarka

Knjižnica TŠC Kranj ima pred seboj definitivno pozitivno prihodnost. Navkljub nekaj pomankljivostim, ki se jih seveda da odpraviti, gre za sodobno srednješolsko knjižnico, ki lahko svojim dijakom ponudi izredno veliko.

V imenu Biblioteam-a želimo knjižnici in seveda knjižničarki - vse naj!

2 komentarja:

  1. Tole je bila pa dobra fotoreportaža! Še več tega. Mitja bo gotovo takoj za, da se še kaka video reportaža posname :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Operiranje z video vsebinami je vsekakor v načrtu. :)

    OdgovoriIzbriši