Strani

18.1.09

Nova oblika bloga

Po dveh letih je prišel čas, da se Biblioblog reorganizira in tako poleg dodanih vsebin prihaja tudi nova oblika. Oblika je namenjena večjim zaslonom, hkrati pa ohranja preglednost tudi na manjših. Upam, da vam bo všeč, komentarji zaželeni!

Nov izgled pa lahko ocenite v novi anketi!

17 komentarjev:

  1. Pozdravljen,

    komentiral bi le tvoje "linkanje" na zunanje vire: ni korektno, da je povezava pri obeh bibliotekarskih terminoloških slovarjih neposredno na iskalnik; prav bi bilo, da je povezava na "naslovno stran" elektronske publikacije, med drugim tudi zaradi metapodatkov, citiranja, dodatnih gradiv, navedbe avtorjev, ipd. Kovačeva kobila?

    Lep pozdrav, Janez

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala za predlog. Vendar so to povezave na orodja in je njihova primarna naloga iskanje. Avtor iskalnika ni naredil jasnih in enostavnih povezav na avtorja (naslovna stran v elektronskih virih nima enake vloge kot v "papirnatih"). Problem je tudi z nekimi čudnimi domenami, ki jih raje ne bi uporabljal (Chrome ima velike težave). Glej Google spodaj (vse o Googlu). Moj način povezav je povsem korekten.

    OdgovoriIzbriši
  3. Se ne strinjam, vendar na tvojo odločitev ne morem vplivati.
    Lep pozdrav, Janez

    OdgovoriIzbriši
  4. Spoštovani Janez!

    Bili bi zelo veseli, če bi nam podali konkretno alternativo k izboljšanju situacije!

    Tilen

    OdgovoriIzbriši
  5. Predlagam povezavi:
    http://terminologija.sub-page.com/ (terminološki slovar) in
    http://www2.arnes.si/~ljnuk4/dictionary/slovenian/ (angleško-slovenski slovar)

    Pa še splošen namig: najbrž bi bilo bolje, če bi se viri na povezavah odpirali v novem oknu (vračanje na izhodiščno stran, v tem primeru tvoj blog, je potem mnogo lažje).
    Pozdrav, Janez

    OdgovoriIzbriši
  6. ...najprej: hvalevreden je napor iskanja novih poti do uporabnikov (blog, twitter...; morda kasneje tudi Facebook ali LinkedIn???)
    ...škoda: da se knjižničarji v večji meri ne "družijo virtualno", morda bi s časom to pripeljalo tudi do večje uveljavitve Knjižnice 2.0 v našem prostoru (mislim predvsem na javne knjižnice)
    ...opazil sem umik nekaterih povezav, ki so še bile v starem blogu :)

    OdgovoriIzbriši
  7. O vsebini bibliobloga odločajo vsi člani biblioteam-a sami in na vaše predloge. Sam z veseljem upoštevam vse predloge.

    Najprej o povezavah:
    "terminologija.sub-page.com" ni prava domena. Ne dela v vseh brskalnikih. Če že, potem lahko naredim povezavo na terminološki slovar. Zakaj pa ne kar na Komisijo za terminologijo? Tam so povezave na oboje... Mislim, da to prinaša preveč zmede. Vseeno bi raje videl povezave neposredno na orodja. Morda novo skupino povezav, ločeno, orodja in povezave?

    Spoštovani Franc.
    Vidim, da imava podobna mnenja o smislu in namenu Bibliobloga. Najprej naj vam najprej čestitam za vaš izjemen blog. Morda bi želeli sodelovati s kakšno mislijo tudi tukaj? Z veseljem vas dodam kot člana biblioteam-a. Facebook skupina in Twitter prihajata. Tudi angleška verzija.
    Mislim pa, da nobena povezava ni bila umaknjena. Me boste spomnili? Le Blog DikUL sem premaknil pod povezave, saj (žal) nima RSS.

    OdgovoriIzbriši
  8. Hvala za vaše prijazno vabilo k sodelovanju, vendar je najbrž bolje, da biblioteam ostane profesionalen. Bom pa kdaj primaknil kak komentar in tudi na svojem blogu kdaj opozoril na vaše delo. To bo bolj učinkovita strategija za večje omreževanje v področju. Morda pa bi za ta namen uporabili tudi druge vzvode. Npr.: Darko ima izjemen blog in zavidljivo ekspertizo; sumim, da stanuje nekje v Domžalah in to bi bila krasna priložnost, da morda ob kakšni priliki kolege v domžalski knjižnici vzpodbudi k živahnejšemu prehodu v spletno sfero (sem se mu pripravljen pridružiti, ker tam stanujem in držim pesti, da se zadeve premaknejo na še višji nivo). Aleš Klemen je, kot ugibam, član MKL; tam imajo svoj blog, ki pa je precej mirujoč. Tudi tu vidim možnosti za aktualizacijo predvsem pa za popularizacijo.
    Upam, da ni zamere, ker sem dodal nekatere predloge, to ne pomeni, da se mešam v vaše delo. Želim si da bi bilo še boljše, v naše skupno dobro. Veliko se sprehajam po knjižničarskih blogih v tujini, presojam, da je to ena intenzivnejših sfer v strokovni blogariji; prav je da se jim pridružimo, kot smo se že v marsikaterem drugem vidiku novih tehnologij.

    OdgovoriIzbriši
  9. Spoštovani Franc!

    Se pridružujem Mitji in vas obenem tudi sam pozivam k sodelovanju (v kakršnikoli obliki). Nisem skromen, ko pravim, da smo očitno na pravi poti, če so se začeli oglašati ljudje vašega kova. Vaš blog spremljam že dolgo časa (nanj me je med drugim opozoril tudi sodelavec Miro Pušnik) in resnično prinaša neko dodano vrednost naši profesiji.

    Blog, kot ga vidite sedaj, je samo neka začetna pot. Ki bo (upam) prinesla v tradicionalno slovenski knjižničarski prostor nekaj svežine. Predvsem na področju tehnologije in povezovanja ljudi.

    Tilen

    OdgovoriIzbriši
  10. Franc, prav imate, res sem iz Domžal. V Domžalski knjižnici me na žalost že kar nekaj časa niso videli - odkar so se preselili sem bil na novi lokaciji mogoče trikrat :) Sem pa vsekakor pripravljen sodelovati pri spletnih projektih, to me vedno zanima!

    OdgovoriIzbriši
  11. @ Tilen: ...ste me spravili v zadrego :). Obljubljam, da bom še naprej tesno spremljal vaše bloge in gotovo kdaj še kakšno "zinem". Med vami vidim tudi aktivne tviteraše, kar bo moje detektivsko delo olajšalo.
    @ Darko: ...gotovo bova našla kakšno možnost, da prideva v stik z vodstvom Domžalske knjižnice. To bi lahko bil zanimiv model uporabnikovega "vpletanja" v delovanje lokalne knjižnice. Na CMK in IBMI me pa vežejo prijazni mladostni spomini (na go. Gorčevo in prof. Adamiča, ki sta me za vse življenje okužila z interesom za informatiko.)
    @ vsi: SUPER STE!

    OdgovoriIzbriši
  12. Še ena manjša sprememba. Spodaj smo dodali licenco CC. Več o njej si lahko preberete na spletni strani Creative Commons.

    OdgovoriIzbriši
  13. @Mitja, obnavljam razpravo o povezavah na druge vire, konkretno na Bibliotekarski terminološki slovar in Angleško-slovenski slovar bibliotekarske terminologije. Vsaka medalja ima dve plati, tudi svoboden dostop do informacij in avtorske pravice. Svoboden dostop do informacij gotovo temelji tudi na preglednosti, praktični uporabi in dostopu po najlažji, najbolj logični in najbolj enostavni poti. Tu se s tvojim razmišljanjem o povezavah povsem strinjam. To svobodo pa pogosto nekdo plača, »there's nothing like a free lunch«. Dolgoletna prizadevanja avtorske skupine, ki pripravlja slovarja, so v preteklosti vsaj nekoliko podprle številne institucije (navedene na naslovnem zaslonu slovarja in v kolofonu), ki imajo pravico biti opažene v zvezi s projektom, publikacijo, tudi elektronsko publikacijo. Verjetno si opazil, da sta oba slovarja nameščena na bibliotekarjem neznanem strežniku, ker v NUK-u to ni bilo več mogoče . . . Brez takih »sponzorjev« bi slovar v kratkem izginil s spleta in vaša povezava bi kazala v prazno. Z nekaj sreče bo konec leta izšla tudi tiskana izdaja terminološkega slovarja (ne bom se spuščal v debato, če tiskane priročnike sploh še rabimo – zelo avtokratsko bom zatrdil, da je ob elektronski izdaji tudi tiskana izdaja še vedno potrebna). Z izjemno prodornostjo in pomočjo uredništva revije Knjižnica bo terminološki slovar našel pot do vsakega člana ZBDS pa še kam dlje . . . Po mojem mnenju velik podvig in dosežek za našo stroko in za slovenski jezik! Sodim, da je prav, da se »ozadje« revije Knjižnica, ki bo omogočila dokončanje projekta, zrcali za spletnim slovarjem.

    Pa še tehnični vidik. Zgoraj omenjene težave s strežniki (posebne zahteve namestitve, ki je nekateri strežniki ne dovoljujejo, takšni zastonjkarski pa sploh ne) utegnejo povzročiti selitve slovarja na drug(e) strežnik(e), naslovni zaslon pa bo praviloma ostajal fiksen, zato neposredna povezava na iskalnik ni priporočljiva. Ko ste »premaknili« Biblioblog, Priljubljeni ni več delovalo . . .

    Zato predlagam naslednjo povezavo: http://revija-knjiznica.zbds-zveza.si/terminologija.html , z urednico Knjižnice pa se bom dogovoril, da bo od tam povezava na oba slovarja in še kam. V primeru spremenjenih URL naslovov bomo poskrbeli, da bodo na tej strani povezave ažurirane.

    OdgovoriIzbriši
  14. Predlagam, da nadaljujeva tehnično debato po mailih. Prepričan sem, da bomo našli ustrezno rešitev, ki bo v zadovoljstvo vseh.

    Čudi me, da ni denarja za resno gostovanje. Toda kako to, da v NUKu gostovanje ni več mogoče?!

    Glede pravilnih povezav na Biblioblogu sem odgovoren sam in vam zagotavljam, da bom sproti preverjal spremembe. Dejansko so bile ob prehodu na domeno določene težave, vendar smo uspeli usposobiti vse povezave.

    OdgovoriIzbriši
  15. Pozdravljeni, iz OZNAKE ni več mogoče pregledovati prispevkov brez registracije. Je to tehnična finta ali nova politika Bibliobloga? lp

    OdgovoriIzbriši
  16. Hvala za opozorilo. Žal bom moral tole ročno popravljat in bo trajalo par uric za ureditev. Se oproščam, šlo je za mojo malomarnost, sem skušal ubrati bližnjice in nisem temeljito testiral rezultata.

    OdgovoriIzbriši
  17. Dodana je bila nova oblika oznak (tag cloud) in tako stara stran ni več potrebna. Upam da vam je všeč.

    OdgovoriIzbriši