Strani

30.12.08

Europeana - drugič

Kot smo že pisali, je šele sedaj možno gledati okrnjeno verzijo Europeane.

Zadevo sem testiral tako, da sem vpisal iskalno geslo "France Prešeren".

Pri rezultatih lahko napredno iščemo po jezikih (sl (225) hu (1)), državi, datumi, ponudniku in tipu (text (220) sound (3) image (2)).

Prvi zadetek je opisan z "1905 Opis: Članek Ponudnik: Narodna in univerzitetna knjižnica Jezik: sl Manj Predmet: Prešeren France Date: 1905".
Gre za članek iz Ljubljanskega Zvona iz leta 1905. Predavanje Pavla Grošelja.

Povezava "Prikaži v izvirnem kontekstu Odpre se v novem oknu" odpre še enkrat isto stran.

Če kliknemo na ikono, nam odpre pdf (čeprav je iz dliba, nam ne odpre strani na dlibu, kjer je povezava na predogled v html).

Zanimiva je opcija Sorodne vsebine:, kjer so zadetki: "Items Konec sveta; Črtica iz prirodoslovja Iz zapiskov prirodoslovca Iz prazgodovine zemlje; Prirodoslovni pogovori
Related content:Items Konec sveta; Črtica iz prirodoslovja Iz zapiskov prirodoslovca Iz prazgodovine zemlje; Prirodoslovni pogovori".
Zadetki žal več kot očitno nimajo prav nobene povezave s Francetom Prešernom.

Če iščemo pod "napredno iskanje" in damo iskalni pojem "France Prešeren" pod polje "avtor:"
je prvi zadetek Fr. Prešeren: Antologija, članek Franceta Kidriča iz Ljubljanskega Zvona, 1922.

Zelo slab priokus pusti tudi le na pol preveden uporabniški vmesnik (Uporaba Europeane, prva stran, valilnica idej,...). Tudi prijava in registracija še niso "enabled".

Zanimivo, isti iskalni pojem vnešen neposredno v "Digitalno knjižnico Slovenije" poda popolnoma drugačne rezultate.

Prednosti zaenkrat ne vidim niti ene. Morda kdo drug? Na misel mi pride objava kolega blogerja Annoyed librarian: "Librarians Try to Reinvent Things, Again" (Knjižničarji spet poskušajo ponovno izumljati stvari).

2 komentarja:

  1. Počakajmo kako leto dni. Europeana je bolj ko ne metaiskalnik po nacionalnih digitalnih knjižnicah. Lahko da še niso aktivirali vsega, kar imajo. Tak iskalnik po arhivih nacionalnih knjižnic se mi zdi zelo uporabna stvar.

    Jaz sem vedno za alternative obstoječim rešitvam, čeprav je konkurenca Googlu vprašljiva. Mogoče pa njihov cilj ni konkurirati komercialnim rešitvam? Dajmo jim čas?

    OdgovoriIzbriši
  2. Zakaj bi jim dal čas? Uporabljal bom druga, bolj izpopolnjena orodja in pozabil na tole.

    OdgovoriIzbriši