Strani

1.4.08

Bevkova knjižnica Cerkno uradno zaprta že 3 (tri) mesece!

Odločba inšpektorice: IGNORIRANO!
Predlog občine Cerkno: IGNORIRANO!
Vodstvo Mestne knjižnice in čitalnice Idrija: BREZ KOMENTARJA!
ZBDS: BREZ KOMENTARJA!
Zveza splošnih knjižnic: BREZ KOMENTARJA!
Ministrstvo za kulturo: BREZ KOMENTARJA!

Knjižnica: ZAPRTO! (odprta le kot izposojevalnica knjig)

Knjižničarji:...? Se vam to res zdi sprejemljivo?

Prosimo, preberite si spodnjo izjavo ter izrazite Vašo podporo s podpisom v komentarjih. Pokažimo, da nam ni vseeno! Pošljite povezavo do te izjave Vašim kolegom v vse slovenske knjižnice.

Ob tem nevzdržnem stanju, ki je v sramoto slovenski državi kot predsedujoči Evropski uniji, knjižničarke in knjižničarji Vlado Republike Slovenije pozivam, da ustrezno ukrepa in da se takoj uredi pravno stanje ter delovanje knjižnične dejavnosti v Cerknem v skladu z Zakonom o knjižničarstvu.

Opozarjam, da je bila odločba Mestne knjižnice Idrija, s katero je bil zaprt oddelek v Cerknem, neustavna in nezakonita, kar je z vidika pravne države nesprejemljivo. Mnogi prebivalci Slovenije ostajajo brez realnih možnosti za dostop do informacijskih virov, ki so dandanes nujno potrebni za uspešno življenje. Vse pomembnejše raziskave ter manifesti svetovne zveze knjižničarskih organizacij IFLA poudarjajo, da je v Sloveniji in v drugih državah osnovni dostop prebivalstva do knjižničarskih storitev temelj za boljše življenje.

Zato Vlado Republike Slovenije pozivam, da TAKOJ izvede ustrezne ukrepe, s katerimi naj:
- sprejme ustrezne ukrepe za nadaljevanje delovanja knjižničarske dejavnosti v Cerknem
- prizna neustavno in nezakonito naravo zaprtja;
- na podlagi neodvisne in nepristranske preiskave o tem, kako je prišlo do današnjega stanja, ukrepa proti odgovornim osebam;
- pri reševanju zapletov v knjižničarstvu sodeluje s strokovnimi društvi slovenskih knjižničarjev.

Mitja Iskrić
V Ljubljani, 1. 4. 2008


Zahvaljujem se za Vašo podporo ter Vaše komentarje.

OSVEŽENO: Izjavo sem personaliziral v izogib nejasnemu avtorstvu. 1.4.2008 ob 11:05

5 komentarjev:

  1. Podpiram idejo za protestno izjavo.

    OdgovoriIzbriši
  2. Društvo bibliotekarjev Primorske (predsednik Gvido Komar) je objavilo v Knjižničarskih novicah (2008, letn.18, št.1-2) neko sporočilo, v katerem opozarjajo na problematiko. Datirano 26.1.2008. Tako da teoretično del ZBDS-ja le počenja nekaj. Drugo je seveda, kako je to sporočilo medijsko (ne)opaženo (naklada je 400 izvodov...).

    Več o tem na
    http://www.nuk.uni-lj.si/knjiznicarskenovice/

    OdgovoriIzbriši
  3. DBP je objavilo načelno izjavo, sam ZBDS pa ne. To sporočilo DBP sem že omenil, ne vsebuje pa nobenih strokovnih argumentov, le pravne, ter ne ponuja nobenih konkretnih rešitev težav.

    OdgovoriIzbriši
  4. Zoper navedeno inšpekcijsko odločbo je MKIČ Idrija vložila pritožbo, tako da odločba še ni pravnomočna. Trenutno je v reševanju pri organu druge stopnje, t.j. Ministrstvu za kulturo.

    OdgovoriIzbriši