Strani

20.10.09

Netiketa ali Lahkotnost poigravanja z osebnimi podatki

Tema, ki se je na kratko lotevam, ni tipično knjižničarska, se mi pa zdi zelo pomembna zato, ker se dogaja v našem krogu in ker tudi mi, ki se imamo za informacijske in komunikacijske strokovnjake, delamo pogosto z informacijami kot svinja z mehom. Tudi in mogoče predvsem v elektronskem okolju. K pisanju in razmišljanju o tem, kako brezbrižni smo do ravnanja z informacijami, tudi tistimi, ki že posegajo v krog osebnih podatkov, in kako malo poznamo in upoštevamo pravila lepega in varnega obnašanja na spletu, me je spodbudila okrožnica, po domače cirkulatno pismo Društva bibliotekarjev Ljubljana s pozivom za nominiranje kandidatov za naslednje mandatno obdobje.

19. oktobra je širom po ljubljanski regiji, ki jo pokriva DBL, po elektronski pošti zakrožil ta dopis . . . Ena stran dopisa in 2 strani elektronskih naslovov vseh naslovnikov, očitno članov DBL. Z imeni in priimki, z izpisanim elektronskim naslovom. Kakšnih tristo ali raje več, bi rekel (91 vrstic s po 3 – 5 imeni). Tristo revežev, ki je moralo na zaslonu najprej »poskrolati« čez vse te naslove, da so prišli do sporočila. In tristo potencialnih kandidatov za vse vrste nadlegovanj in propagandnih sporočil. Kar lepo zbran in podarjen seznam intelektualcev za dnevno obveščanje o viagri, loterijah z milijonskimi (raje milijardnimi) dobitki, diamantnih rudnikih, zapuščenih bančnih računih, ki samo čakajo na srečneža . . . in čem podobnem.

Kaj bibliotekarji res ne vemo, da se osebnih podatkov, tudi elektronskih naslovov, ne razpošilja kar tako? Da seznam članov društva ni vabilo na gasilsko veselico in se ga ne razobeša kamorkoli in kadarkoli? In da vohunske lovke programov za generiranje pošte z nadležno vsebino (spam) prežijo prav na take spodrsljaje in razgaljanje naslovov? Takšno početje je skrajno nekorektno do naslovnikov in potencialno nevarno početje na spletu. Saj vendar vemo, zakaj nekatere institucije elektronske naslove svojih delavcev spremenijo v sličico, če ne celega, pa vsaj znak @, ki ga ponekod iz istega razloga pišejo kot (at) . . .

Jaz omenjenega dopisa na srečo nisem dobil, čeprav sem tudi sam član DBL. Vpisal sem se takrat, ko se naša @Nini še ni rodila :-) in neka dobra vila me je dobrohotno snela s seznama članov. Vse je za kaj dobro . . . .

12 komentarjev:

  1. @Janez: Vesela za Vas.

    Tudi mene motijo razna FW: sporočila, s kopico e-naslovov.
    Bodimo osveščeni, bodimo previdni in prijazni do naslovnikov.Bcc postopek je skrajno preprost : http://en.wikipedia.org/wiki/Blind_carbon_copy

    OdgovoriIzbriši
  2. @LOL.

    Poleg BCC lahko dodatnih 500 kontaktov vneseš tudi direktno v "To:" polje.

    Sicer pa je navodilo tudi: preden posreduješ dobljeni mail, predvsem popravi napake kolegov. ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. @Anonimni: Naj vas prijazno podučim.
    Govorimo o tem, da je tudi e-naslov osebni podatek in zanj ni dobro da je viden vsem. Vnos v To: polje pomeni,ravno to. (Vsakdo, ki je dobil dotično e-sporočilo vidi vaš naslov.) Pri Bcc: pa temu ni tako. :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Ta način obveščanja je passe. V okviru uradne ZBDS strani se pač naredi login samo za člane, kjer je dostopen ta seznam in zraven pač nek makro, kjer bi preprosto glasovali.

    OdgovoriIzbriši
  5. @Tilen: Tilen, prosim, ne mešajte spet pristojnosti različni pravnih oseb! V okviru uradne ZBDS strani ne sme biti nobenega glasovanja za nominacije društva DBL. Društvo je samostojna pravna oseba, ki lahko takšno glasovanje postavi le na svoji internetni strani. Zveza namreč pravno ne sme posegati v delo društva, razen v delu, ki se zadeva odnosa društvo-zveza.
    Prosim vse, da preden začnejo komentirati relacije med društvi, ki so vključena v zvezo in med pristojnostmi zveze, da si najprej preberejo Statut Zveze in Zakon o društvih.
    O kulturi elektronskega obveščanja se pa pridrižujem, da bi moral vsak pošiljalec res skrbeti za obliko najprej sam.
    Martina Kerec

    OdgovoriIzbriši
  6. @Martina

    Hvala za popravek. Vseeno stojim za svojim odgovorom (le ZBDS zamenjajte z DBL).

    p.s. Kdaj sem mešal pristojnosti različnih pravnih oseb?

    OdgovoriIzbriši
  7. Tilen, nisi nič ti prej mešal. In ves nagovor - napisan v množini na vse bralce. Sem naredila premalo praznih vrstic, da bi bilo razvidneje. In ja - tudi jaz si želim, da bi zmogli organizirati elektronska glasovanja na vseh nivojih (društvena, zvezna in še kje). A manjkajo: kadri znotraj stroke, ki bi to znali izpeljati; finance, če bi hoteli najeti zunanje izdelovalce; in verjetno bi morali konkretno razmisliti o varovanju postopka, o pravnih pogojih itd.
    Saj še na državnem nivoju še vedno uporabljamo klasične papirnate volitve. :)
    Martina

    OdgovoriIzbriši
  8. @Martina

    Znano mi je (sploh na Biblioblogu ugotavljamo to vse bolj), da primanjkuje kadra znotraj stroke, ki bi se bil pripravljen ukvarjati s tem (pravzaprav ukvarjati se s čimerkoli ob rednem delu). To je nasploh bolezen slovenskega knjižničarstva. Študentska populacija je neaktivna, nič bolje pa ni pri starejših. Hitro lahko ugotovimo, da tako celo stroko drži pokonci peščica ljudi.

    Kakorkoli - kjer je volja, je pot.

    OdgovoriIzbriši
  9. Kadra po mojem mnenju ne manjka, a ga nihče ne išče na pravi način.

    OdgovoriIzbriši
  10. Se strinjam, take stvari se naredi s poljem BCC v epošti. V klubu uporabljamo Google Groups in se je izkazal za izredno učinkovit sistem sodelovanja preko epošte. Vendar se strinjam tu s Tilnom, tak način obveščanja preko epošte je zastarel.

    Za elektronsko glasovanje zadošča že Google Docs, kjer se naredi ustrezno formo. Podatki se zbirajo v Google Docs tabelo. Povezavo do forme se lahko pošlje po epošti ali pa integrira v kakršnokoli spletno stran. Vse skupaj je sila preprosto :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Verjamem, da so res preprosti sistemi - tehnično. A če pogledam vsa glasovanja (izven bibliotekarske stroke), kjer sodelujem (vrtec, druga društva) ali berem po časopisju (skupščine itd. firm), zelo malo vidim, da bi bilo v Sloveniji uveljavljene elektronske volitve. V Ameriki je že, Nemčija, Anglija, Francija - nimam podatkov. In preden bi to vpeljali je potrebno res preveriti pravne vidike takšnega glasovanja in varstva podatkov. Martina

    OdgovoriIzbriši
  12. He he . . . Lepo je brati vse to, pa vendar nisem prepričan, da se razumemo.

    Moj pomislek in velika nejevolja sta bila usmerjena v brezgalvo in nekorektno izpostavljanje naslovnikov, torej problem netikete in varnosti na spletu. Skratka korektnega odnosa v komuniciranju.

    Postopek, ki je bil tako najavljen, ni bil glasovanje ampak kandidacijski postopek, torej "najavljanje" možnih kandidatov, ne volitve.

    Hm, v Ameriki so se jim pred leti volitve zaradi glasovalnega "stroja" sfižile . . . Zagotavljanje varnosti in korektnosti najbrž ni od muh, že tako imamo probleme z vodenjem podatkovniz zbirk osebnih podatkov (sem spada vsak seznam udeležencev seminarja, kaj šele članov društva).

    Kadri - pa ravno zdaj imamo možnost predlagati ustrezne kadre, ki bodo kaj naredili! Kandidirajte sami ali predlagajte dovolj aktivne kolege!

    OdgovoriIzbriši