Strani

30.6.11

Prešernovo mesto se lahko pohvali z novo knjižnico



V prostorih nekdanje stavbe Globusa v Kranju so s simboličnim prenosom knjig odprli novo mestno knjižnico

Osrednja knjižnica Kranj je splošna knjižnica, ki deluje na območju Mestne občine Kranj ter sosednjih občin Cerklje na Gorenjskem, Jezersko, Naklo, Preddvor in Šenčur. Zbira, hrani, strokovno obdeluje in daje v uporabo raznovrstno knjižnično gradivo – od knjig in časopisov do glasbenih zgoščenk in filmskih DVD-jev, omogoča pa tudi dostop do različnih zbirk podatkov na internetu. Svojim obiskovalcem nudi informacije, omogoča učenje in študij, spodbuja vseživljenjsko izobraževanje, ustvarjalnost in bralno kulturo ter tako vpliva na osebnostno rast in kakovost življenja prebivalcev vasi, mest in pokrajine.




Osrednja knjižnica Kranj je zadnja desetletja delovala v ločenih oddelkih na različnih lokacijah, konec leta 2005 pa se je mestna občina Kranj odločila skupne prostore knjižnice zagotoviti prek javnega razpisa. V letu 2006 je bila sprejeta odločitev, da se bo  nova knjižnica nahajala v prenovljeni stavbi nekdanje veleblagovnice Globus.


Na površini skoraj 5.400 kvadratnih metrov knjižničnih prostorov je tako včeraj zaživela ena najsodobnejših knjižnic v Sloveniji, ki bo z novo opremo 24 ur na dan omogočala v celoti avtomatizirano izposojo in vračilo knjig na avtomatih. Kranjčani pa bodo po več desetletjih imeli prost dostop do okrog 300.000 enot knjižničnega gradiva.

Knjižnica je prva v Sloveniji, ki bo v celoti vzpostavila samopostrežni sistem izposoje in vračila gradiva. S 24-urnim servisom bodo poskušali zmanjšati število in čas zamud, saj je kljub dodatnemu odhodku Mestne občine Kranj bolje, če so knjige v knjižnico pravočasno vrnjene. Gre za preprosto računico – ali knjige predolgo ležijo doma in se mora posledično dostop do knjig povečati z večjim nakupom knjig, ali pa je ta dostop zagotovljen s pravočasnim vračanjem.

Namesto klasičnega razvrščanja gradiva po sistemu UDK, ki je za uporabnike zahtevnejši, so se odločili za  uvedbo enostavnega sistema pojmovnega označevanja (npr. namesto oznake 159.9 bo na policah oznaka psihologija).


V knjižnici je 43 zaposlenih in en javni delavec, novi prostori pa bodo poleg izposoje knjižničnega gradiva namenjeni tudi kulturnemu in izobraževalnemu dogajanju v središču mesta. V pritličju bo obiskovalcem namreč na voljo dostop na svetovni splet, v prvem nadstropju multimedijske prostore, otroški oddelek in večnamensko dvorano s prevajalskimi kabinami, v tretjem nadstropju pa poleg različnih knjižničnih oddelkov posebne zbirke in individualne študijske celice.

Predvidena uporaba površin, namenjenih dejavnosti knjižnice:

Klet: skladišče knjižničnega gradiva, manjše skladišče tehničnega materiala in opreme, skladišče gradiva potujoče knjižnice s pisarno.

Pritličje: vhodna avla z razstavnim prostorom, čitalnica časopisov in revij splošnih vsebin, samopostrežna izposoja in vračilo gradiva, informacije, internet.

Prvo nadstropje: mladinska soba, oddelek za odrasle - območje "Družba in umetnost" - glasba in film, soba za poslušanje glasbe, soba za ogled filmov, večnamenska dvorana s prevajalskimi kabinami, skladišče dvorane, otroški oddelek z računalniško učilnico za otroke, večnamensko sobo za ustvarjalne delavnice, pravljično sobo in skladiščem.

Drugo nadstropje: oddelek za odrasle, območje "Vseved", "Zdravje in prosti čas", "Narava in tehnika", "Književnost in jeziki", "Družba in umetnost" , računalniška učilnica za odrasle, študijska čitalnica, posebne zbirke (domoznanstvo, starine, bibliofilska zbirka), individualne študijske celice, skladišče, prostori za upravo in strokovne službe.

Knjižnica bo delovala istočasno kot kulturno, izobraževalno, informacijsko, komunikacijsko in predvsem družabno središče. Povedano v prispodobi: nova Osrednja knjižnica Kranj bo dnevna soba mesta Kranj.




Vir: 


http://www.rtvslo.si/kultura/drugo/kranj-dobil-eno-najsodobnejsih-knjiznic-v-sloveniji/260862
http://www.kranj.si/povezava.aspx?pid=1095

Ni komentarjev:

Objavite komentar