Strani

26.11.09

Gorenjski glas - oglas za knjižničarja

Šolski center Škofja Loka
Podlubnik 1b, 4220 Škofja Loka
tel: 04/506-23-00
www.scsl.si

"Če vam je delo z mladimi vaša življenjska želja, potem je delovno mesto

KNJIŽNIČARJA, KNJIŽNIČARKE
prava služba za vas.

Pričakujemo, da imate končan enopredmetni ali dvopredmetni univerzitetni program iz bibliotekarstva ali izpolnjujete pogoje za učitelja splošno-izobraževalnih ali strokovno-teoretičnih predmetov ali za svetovalnega delavca in ste opravili študijski program za izpopolnjevanje iz bibliotekarstva. Imeti morate strokovni izpit v vzgoji in izobraževanju ter predložili potrdilo o nekaznovanosti in potrdilo, da niste v kazenskem postopku. Imeli boste prednost, če obvladate COBIS in imate delovne izkušnje.
Če izpolnjujete pogoje, potem je služba za določen čas enega leta (nadomeščanje) lahko vaša. Z delom boste predvidoma začeli 1.januarja 2010.

Povabilo velja 8 dni. Od vas pričakujemo prošnjo z dokazili. O izboru boste obveščeni v 30 dneh."

Zgoraj omenjeni oglas je bil objavljen 24.11.2009, tako da imate še čas se prijaviti. Oglas sem pa objavil iz več razlogov:

  • Ima zanimiv pristop.
  • Pokaže na situacijo zaposlovanja univerzitetno izobraženih bibliotekarjev, ki jih lahko nadomesti vsak, ki ima 5 min časa.
  • Od vas pričakuje vse, ponuja pa...nadomeščanje.
  • Od vas pričakuje, da obvladate COBIS (z enim "s") - kaj pa to točno pomeni, pa je meni neznanka.
  • Spletna stran seveda ne funkcionira.

Sanjska služba za vsakega bibliotekarja.

13 komentarjev:

  1. Samo dva kratka komentarja:
    - stran DELUJE, vendar samo do obvestila v tujščini: "This site is down for maintenance. Please check back again soon", slovenski napis "zapomni SE" je napačen, pa še geslo hoče imeti, pohvalno za slovensko šolo!
    - ne zatiskajmo si oči pred realnostjo (tudi če je grda in neprijetna, ker je RESNIČNA).

    OdgovoriIzbriši
  2. Pozdravljeni vsi skupaj.
    Rada bi pridobila vaša mnenja. Znašla sem se v situaciji kot najbrž že pred mano mnogo bibliotekarjev.
    Diplomirala, zdaj pa služba.
    Zanima me na kakšen način ste si pridobili pripravništvo ali je uspelo komu dobiti plačanega? Ali pa ste ga vsi delali kot volunterji?
    Jaz sem se preselila na Obalo in v tem tednu obiskala osebno vse knjižnice, ki so tu navzoče s prošnjo po opravljanju pripravništva. Situacija je takšna, da mi najbrž preostane le voluntarsko... Razen, če obstaja še kakšna luknja v zakonu o kateri še ne vem (ugotovila sem le, da obstaja možnost ob volunterskem pripravnišvu zaprositi za socialno pomoč, to je pa tudi edina možnost, ki sem jo do zdaj našla, da vsaj nekaj dobiš - zdi se mi zelo težko namreč preživeti ves ta čas brez prihodkov).
    Najlepša hvala za kakršenkoli nasvet in odgovor.
    Martina

    OdgovoriIzbriši
  3. Kakšni so pa bili odgovori teh knjižnic? Si res obiskala vse knjižnice ali si bila to samo v splošnih?

    Zakaj pa se omejuješ samo na knjižnice?

    OdgovoriIzbriši
  4. Visokošolske. Splošne. V šolske sem se prijavila preko ministrstva za šolstvo - razpis za pripravništva.

    Ne omejujem se. Le prvo sem se osredotočila na knjižnice.

    OdgovoriIzbriši
  5. @Martina

    Lepo pozdravljena v našem bibliotekarskem kotičku na spletu. Kar se tvoje situacije tiče, si največjo napako že storila, sedaj lahko prideš samo še na boljše. Namreč mentaliteta, najprej diploma, potem služba, je tista mentaliteta, ki onemogoča bibliotekarjem, da dobijo službo. Nobenih izkušenj, noben te ne pozna, noben ne ve, česa si sposobna. Predvsem bodi izjemno proaktivna - neprestano se izobražuj, pošiljaj svoj CV na vse možne kraje. Ponujaj se za razgovore, kljub temu, da v tistem trenutku ne iščejo delavca. Nikoli ne veš, kdaj ti bo to prišlo prav. Pojaviti se moraš na zemljevidu bodočih delodajalcev. Predvsem pa - ne obupaj.

    OdgovoriIzbriši
  6. Res me zanima- kaj pa bi ti, Tilen, svetoval študentom bibliotekarjem? Katera mentaliteta pa bi bila tista 'prava', če je Martinina 'napačna'? Od začetka faksa, pa naprej.. ?

    Lep pozdrav, Tadeja

    OdgovoriIzbriši
  7. Tilen, hvala za odgovor. Najbrž imaš prav. Ampak sama sem med študijem delala na drugem področju, zadnje pol leta v tujini.
    Ob koncu dela sem se odločila, da se vrnem v Slovenijo, se preselila iz "velike" Ljubljane na Obalo, dokončala šolo in zdaj sem poskusila, če bi lahko dobila zaposlitev s svojim faksom. Če ne bo šlo skozi, vedno ostaja možnost, da začnem iskati službo v Ljubljani na področju, kjer mam izkušnje in kontakte. In se vsak dan vozačiti :).
    Hvala vsem za vse informacije.
    Lep vikend,
    Martina

    OdgovoriIzbriši
  8. @Tadeja

    Nisem govoril o napačni mentaliteti, govoril sem o mentaliteti, ki onemogoča bibliotekarjem, da dobijo službo. Kaj pa bi jaz osebno svetoval, sem že nekajkrat omenil na tem blogu. Naj strnim:

    - proaktivno delovanje znotraj profesije tudi izven študijskega časa (konkretno: udeležba na raznih posvetovanjih, konferencah + izobraževanje na informacijskem področju + tudi sodelovanje na takšnih blogih ipd.)
    - proaktivno delovanje na samem oddelku (ne samo slepo poslušanje ampak predvsem prodorno obnašanje - sprašujte, sprašujte, sprašujte! + mogoče pomoč profesorjem pri izpeljavi kakšnega projekta ipd.)
    - udeleženost v delovnem procesu knjižnice tekom študija (poskusite si najti kakšno zaposlitev v knjižnici, ali boljše - v večih knjižnicah; plačano ali neplačano!)

    To in še več. To je samo, da dobite službo - povsem druga zgodba pa je ta, če želite dobiti "dobro" službo v knjižnici. Poudarjam - povprečje ocen 9 in več v končni fazi delodajalcu ne pomeni NIČ (sploh ker je verjetno na celem oddelku povprečje okoli 7,5). Kar pa delodajalcu pomeni je to, ali vas pozna; koliko ste samoiniciativni; kakšne sposobnosti imate poleg tistih "tipičnih"; koliko ste pripravljeni delati; kakšne rezultate lahko pričakuje od vas in še in še.

    Kakršnokoli tarnanje vam na žalost ne bo prineslo nič dobrega - prej se boste sprijaznili s situacijo, lažje jo boste "odnesli". Kaj več pa ti lahko povesta Mitja ali Janez, ki je tudi sam delodajalec.

    OdgovoriIzbriši
  9. @ Tilen

    Morda sem drugače povezala besede. Govoril si o napaki v Martinini situaciji.
    Sicer pa vse, kar si naštel, velja za študente v vseh študijskih programih. Z vsem naštetim se študent vključuje v utrip svoje stroke. Pri (starem) študiju bibliotekarstva sem osebno bolj pogrešala to, da bi morali dejansko več študirati. Prebrati gore knjig, v več jezikih. Več pisati. Prisostvovati več seminarjem. Ne pa opraviti izpit (z dobro oceno) po parih dneh blagega učenja.
    Kar se pa tiče tarnanja, ga je nasploh preveč, tako pri študentih kot pri redno zaposlenih.

    Lp, Tadeja

    OdgovoriIzbriši
  10. Hm, zanimivo. Isti delodajalec sedaj ponovno išče univ. dipl. bibliotekarja. Tisti prejšnji, naj bi začel z delom že v januarju, sedaj pa potrebujejo že novega, ponovno za eno leto. Pogoji, ki jih zahteva,pa so isti...Sumljivo??

    Lep dan želim!

    OdgovoriIzbriši
  11. Dragi anonimni!

    Sumljivo ni, to je na žalost kar standardna praksa. Zadnji tak primer, ko sem ga videl, je bil na Pedagoški fakulteti UL. Ko vem zagotovo, da je nekaj kandidatov izpolnjevalo vse kriterije za službo, vendar so potem vse zavrnili in dva tedna kasneje objavili popolnoma identičen razpis za isto delovno mesto. Kaj to pove, je verjetno vsem jasno.

    OdgovoriIzbriši
  12. Meni pa ni jasno :-(

    OdgovoriIzbriši