Strani

11.11.09

DBL - Še pet dni do občnega zbora

Le še pet dni nas loči od (težko) pričakovanega občnega zbora Društva bibliotekarjev Ljubljana in zdi se, da kandidacijska lista še ni povsem konsolidirana. Pred nekaj dnevi je prišel po elektronski pošti na naslove članov DBL še popravek seznama kandidatov, na katerem je nekaj imen izginilo in se pojavilo nekaj novih imen. Nenavadno se zdi, da se kandidati zadnji hip umikajo, le kaj se dogaja? Novi kandidati pa so tako ali tako še vedno dobrodošli, saj lista v nekaterih točkah še vedno ni popolnjena, manjka še en kandidat za nadzorni odbor (hm, ni pa jasno, če je to redni ali nadomestni član . . . ). Ob tem naj še povem, da naj bi po neuradnih podatkih tudi za funkcije v ZBDS še bila prosta kandidacijska mesta. Torej dovolj prilike za vse, ki bi radi delali in kaj prispevali k razvoju naših strokovnih društev. Izkoristite jo in kandidirajte sami ali predlagajte svoje kandidate, ki jim dovolj zaupate!

Najnovejša (objavljena) kandidacijska lista zgleda takole:

SEZNAM KANDIDATOV ZA FUNKCIJE V PREDSEDSTVU DBL V MANDATNEM OBDOBJU 2009/2013 (po abecednem vrstnem redu)

1. Predsednik Izvršnega odbora (1)

Maja Božič – Gozdarska knjižnica in INDOK, BTF
Helena Drewry - NUK

2. Izvršni odbor (10 članov):

Minca Brate – Osrednja družboslovna knjižnica, FDV
Urška Cilenšek – Gimnazija in ekonomska srednja šola Trbovlje, Knjižnica
Doris Dekleva Smrekar – CTK
Mateja Klarič, Knjižnica Bežigrad, MKL
Martina Kerec – NUK
Maja Miklič – Osnovna šola dr. V. Kraigherja, knjižnica
Matjaž Musek, Onkološki inštitut – knjižnica
Veronika Potočnik - NUK
Snježana Renko – CTK
Alma Repar – Srednja gradbena, geodetska šola in ekonomska šola Ljubljana
Urša Smrekar – Državni zbor RS, knjižnica
Danijela Škerget – SAZU - knjižnica
Vesna Trobec – MKL
Tomaž Ulčakar – CEK, EF

3. Nadzorni odbor (3 redni + 3 nadomestni člani)

Petra Cigut - MKL
Dolores Kerec Kovač - Gozdarska knjižnica in INDOK, BTF
Aleš Klemen - MKL
Anita Longo - Državni zbor RS, knjižnica
Karmen Varga – MKL
?

4. Častno razsodišče (3 redni + 3 nadomestni člani)

Lea Borovnjak – MKL
Silva Novljan –
Anton Praznik – MKL
Tatjana Pristolič - MKL
Mojca Trtnik – NUK
Mira Vončina - Osrednja družboslovna knjižnica, FDV

Ne vem, ali gre to pripisati moji splošni nerazgledanosti ali pa objektivnemu dejstvu, da so nekateri kandidati v javnosti pač manj znani – polovice žal ne poznam. Pred glasovanjem bi si želel kratko predstavitev posameznih kandidatov, v današnjem času res ni težko na spletni strani društva objaviti sličice in dveh stavkov s podatki o dosedanjem strokovnem in društvenem delu posameznika. Odločanje bi bilo bolj korektno in kvalitetno. Menda nekateri kandidati celo ne bodo prišli na občni zbor in jih sploh ne bomo videli! Pa saj niso sami nič krivi, da je občni zbor ob taki nenavadni uri, ko se pač knjižnice ne sme in ne more enostavno zapreti . . . Tisti, ki niso iz ožjega območja Ljubljane (in DBL pokriva široko okolico glavnega mesta: Borovnica, Brezovica, Cerknica, Dobrepolje, Dobrova - Horjul - Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Hrastnik, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Kočevje, Litija, MO Ljubljana, Logatec, Loška dolina, Loški Potok, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Ribnica, Škofljica, Trbovlje, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika, Zagorje ob Savi), bodo potrebovali kar celodnevno odsotnost z delovnega mesta. Bravo, direktorji knjižnic!

Naj se vrnem k imenom kandidatov. Menim, da bi morali najpomembnejše in najodgovornejše funkcije, to je predsednika, podpredsednika, blagajnika in tajnika voliti poimensko in ne slednjih treh skupaj v paketu z imeni za »izvršni odbor«. Osebno se zavzemam za naslednjo zasedbo:

Predsednica: Maja Božič
Podpredsednica: Martina Kerec
Tajnica: Veronika Potočnik
Blagajničarka: Snježana Renko

Za člane izvršnega odbora, nadzornega odbora in častnega razsodišča se žal ne morem opredeliti, ker nekaterih kandidatov ne poznam (pri nekaterih sicer znanih kolegicah pa ne prepoznam novega priimka). Prav tako v postopku volitev ne ločim rednih od nadomestnih članov (teh v starem statutu ni bilo). Ob tem se sploh ne bi loteval vprašanja, ali nam bo uspelo pridobiti za sprejemanje novega statuta ustrezno sklepčnost občnega zbora, od česar so odvisne tudi volitve novih organov in celo trajanje njihovega mandata, torej od 2009-2013 ali pa samo 2009-2011.

Pa smo tam – sklepčnost in udeležba na občnem zboru. Pozivam vse člane društva, da se občnega zbora udeležijo in s tem uveljavijo svoje temeljne članske pravice in dolžnosti! To je soodločanje o delovanju in usodi društva. Naj bom za zaključek še nekoliko jedek – menim, da imajo pravico kritizirati delovanje društva samo aktivni člani.

6 komentarjev:

  1. Dobro je da se na čimvečrat in na čimveč krajih obvešča o tem "zgodovinskem" zboru. Me pa malo moti tvoj predlog imen. Ponovno bi opozoril na to, da so med temi nekateri, ki se niso proslavili z delom do sedaj. Predvsem naj tukaj opozorim na težavo, ko se je pobiralo denar (pošiljalo položnice ali pa kar brez) tudi ko samo društvo ni delovalo (kar definitivno ni, saj vemo, kdaj so bile zadnje volitve). Tudi tisti, ki trenutno aktivno delujejo v ZBDS, nimajo veliko dosežkov za prikazati. Najbolj aktualna napaka predsedstva ZBDS je manjkajoča objava za volitve ZBDS na njihovi spletni strani. Seveda pa dvojne (celo identične!) funkcije v dveh organih vodijo v mešanje interesov.

    Jaz se tako zavzemam za zasedbo predvsem novih obrazov!

    OdgovoriIzbriši
  2. Jaz do sedaj sploh nisem dojel, da gre za sestanek, organiziran v ponedeljek, 16. novembra 2009 ob 11.00! MED DELOVNIM ČASOM?! To pa je katastrofa! To kaže samo na to da se aktivno dela za to, da ne bi bilo dovolj obiska.

    OdgovoriIzbriši
  3. @Mitja, načelno se s teboj strinjam, konkretno pa bi takole:

    - Če je blagajničarka pobirala članarino tudi v obdobju (obdobjih), ko je društvo spalo, to pomeni, da je EDINO ona delovala korektno - opravljala je delo blagajnika, ki ji je bilo poverjeno, ampak drugi niso storili svojega (torej pohvala blagajničarki!). Ni naloga blagajničarke, da ocenjuje delovanje drugih organov, svoje pa mora opravljati, dokler ni razrešena ali dokler ji ne ukažejo drugače.

    - Na tem mestu ne bi komentiral postopkov ZBDS (ne slabih, ki jih opazimo, in ne dobrih, ki jih ne opazimo), glede podvajanja funkcij pa je jasno, da je mandat organov ZBDS potekel in je pričakovati občni zbor in že napovedane volitve z zamenjavo ljudi na položajih. Dveh skoraj enakih funkcij posameznik seveda naj ne bi opravljal (dovolj je razlogov)!

    - Kar se tiče imen na volitvah pa je vedno tako - izbiraš med tistimi, ki so "na voljo" in znotraj teh med znanimi imeni. Prav zato pogrešam predstavitev kandidatov, saj se zavedam, da sem morebiti krivičen do nekaterih dobrih, o katerih pa zares ničesar ne vem.

    - Povsem novi obrazi so lahko dobra stvar, utegnejo pa biti tudi ruska ruleta . . . Sploh takrat, kadar je potrebna sanacija in potrebuješ "izkušene in preverjene kadre". Čisto nov, neznan obraz na vodilni funkciji zame ni sprejemljiva opcija. Naj se pokaže in povzpne v nekaj letih (dela). Ne trdim a priori, da je slab, nimam pa nobene indikacije (kaj šele garancije), da je dober. Na volitvah se odločam za kandidata, ki je (relativno) dober ali vsaj ni slabši od drugih (ali nismo tako volili že na nekaj županskih volitvah?). Kandidata, ki ga niti malo ne poznam, ne morem pri sebi opredeliti ne s + in ne z - .

    Na koncu še enkrat - člani, pridite na očni zbor in tam povejte svoje mnenje, pripombe, nove ideje!</b

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja, @Mitja, katastrofa . . . Kolegica z Loškega potoka (omenjma kar tako malo na pamet kraj, ki tudi sodi pod okrilje DBL) bi najbrž morala na pot še predno se zjutraj odpre njena knjižnica, kandidatka za izvršni odbor ima sicer iz Trbovelj vlak, je pa sama v knjižnici . . . Poznam društva (dobro delujoča), kjer se sestajajo popoldne in v privatnem času, nemški bibliotekarji imajo pogosto letna srečanja v času državnih praznikov in/ali vikendov, da delo manj trpi . . . mi pa "nek' se vidi raskoš".

    Ja, prav trlo se nas v ponedeljek najbrž res ne bo. Ali pač?

    OdgovoriIzbriši
  5. Vztrajam, da je blagajničar del vodstva (izvršni odbor) DBL in je tudi odgovoren za stanje društva.

    OdgovoriIzbriši
  6. Se strinjam, če si v čolnu, si v čolnu . . . !

    Ampak po 5. alinei 17. člena statuta smo sokrivi tudi prav vsi člani društva. Dolžnost člana je namreč tudi:
    - da aktivno sodelujejo in s svojim delom prispevajo k uresničevanju ciljev in nalog društva.

    Naredimo vsaj zdaj kaj v tej smeri (če smo že prej zaspali).

    OdgovoriIzbriši