Strani

22.9.09

Novi val na Googlu

Google Wave v svoji platformi združuje elektronsko pošto, takojšnje sporočanje, spletne pogovore, spletne mreže, projektno vodenje in še marsikaj.
Pogovori znotraj vala (angl. wave) potekajo v realnem času. Google vas ob tem tudi opozarja na nepravilno pisanje, odpravlja napake ter celo prevaja. Podobno kot pri Google Docs lahko znotraj vala z ostalimi popravljate dokumente,vodite diskusijo ali med seboj delite slike in video posnetke.

Ozadje ideje o nastanku

Strokovni javnosti je bilo konec maja v okviru konference Google I/O predstavljeno praktično delovanje Google Wavea. Začetki segajo v leto 2004, ko je podjetje Were 2 Tech postalo del Googla. Ideja je združitev spletne pošte in neposrednega sporočanja v eno ter oplemenitenje z dodatnimi funkcionalnostmi, katerih cilj je poenostavitev in intuitivna uporabniška izkušnja.

Uporabniški vmesnik na prvi pogled precej spominja na Gmail. Delovno okolje v Google Waveu je pregledno in razdeljeno v tri glavne okvirje. V skrajnem levem stolpcu se nahajajo navigacijski elementi: inbox, archive, trash, history ... Prav tako na levi strani, ampak pod navigacijskimi elementi, se nahaja kategorija Contacts s celotnim seznamom kontaktov. Osrednji predel delovnega okolja Google Wavea predstavlja seznam sporočil. Poleg vsake gatakšnega sporočila so za razliko od običajnega e-sporočila prikazane tudi sličice kontaktov, ki so soudeleženi v posameznem wave sporočilu. Ogledu sporočila je namenjen skrajno desni okvir v delovnem okolju Google Wavea, kjer imamo pregled nad celotnim potekom wave sporočila. Ta sporočila se od običajnega e-sporočila precej razlikujejo, saj za odgovor ni treba več izbirati gumba Reply. Wave sporočilo, ki smo ga prejeli, enostavno odpremo in natipkamo odgovor.

Dodajanje priponk običjnemu e-sporočilu zahteva izbiro gumba za dodajanje priponke, iskanje priponke in čakanje, da se le-ta uspešno naloži, šele potem lahko končno izberemo gumb pošlji. Pri Wave sporočilih pa vse priponke enostavno povlečemo iz svojega namizja direktno v sporočilo. Za poenostavitev pregleda celotne komunikacije je na voljo funkcija Playback, ki vam postopno prikaže, kako je celotno sporočilo potekalo.

Najbolj me navdušuje možnost da Wave sporočila lahko postanejo prava timska orodja, kjer lahko več sodelujočih soureja nek dokument. Vsak popravek/dodatek na skupnem dokumentu je pri tem oštevilčen. Ime tistega, ki je zadnji izvajal popravke, pa je obarvano z izrazito kontrastno barvo.
Če ste pisec bloga, vam bo na voljo funkcija Embed, ki omogoča vključitev kateregakoli wave sporočila direktno v blog. Še več, obiskovalci bloga bodo lahko postali soustvarjalic tega wave sporočila. Možnost je zares veliko.

Google Wave bo za širšo javnost prvič odprl vrata 30. septembra letos . Ekskluzivni dostop bo
prejelo le 100.000 navdušencev za Google Wave, ostali pa bomo morali počakati, predvidoma do konca letošnjega leta.

Vse navdušence vabimo k ogledu promocijskega filma.

6 komentarjev:

  1. Prava timska orodja, kjer lahko več sodelujočih so-ureja nek dokument se že lahko uporablja - Google Docs. Wave je nekaj precej bolj obsežnega, spreminja cel postopek kolaboriranja med člani ekipe. Ne omejuje se na dokument ampak na kakršnokoli komunikacijo!

    OdgovoriIzbriši
  2. Informacija je sicer stara že cel mesec , vendar:


    Google bo postopoma začel nuditi orodje za komunikacijo in sodelovanje na spletu Google Wave vse večjemu krogu uporabnikov. Najprej bo dostop ponudil izbranim šolam in podjetjem, vsem uporabnikom njegovih spletnih aplikacij Google Apps pa naj bil na voljo naslednje leto.

    100.000 računov za Google Wave bo podjetje prav tako razdelilo 30. septembra. (aNET)

    OdgovoriIzbriši
  3. Jaz ga nisem dobil. Zanima me, če ga je kdo dobil in preizkusil zadevo.

    OdgovoriIzbriši
  4. 8 natančneje, kaj? ;)

    OdgovoriIzbriši