Strani

31.8.09

Anketa - "Kaj mislite o ideji, da bi mesečno predstavili 1 knjižničarja (kot to počnejo npr. v prilogi Polet na zadnji strani)?"

Še ena anketa, ki je uspešno končana :). Vzorec je bil tokrat malce večji (n=8) in porazdeljen med tri od štirih ponujenih odgovorov (noben ni hotel "anonimno" zadržati mnenja zase...). Takole čez palec lahko ocenimo, da bi bili pripravljeni brati in videti kdo so naši vrli knjižničarji.

Projekt se že pospešeno pripravlja, skušali pa bomo pridobiti knjižničarje iz vseh vrst (mlade in malo manj mlade, knjižničarje šolskih/visokošolskih/ specialnih itd. knjižnic). Sestavili bomo okoli 10 vprašanj, ki bodo standardna, nato pa se dogovorili z individualnim knjižničarjem (osebno/e-mail/telefon), če bo pripravljen deliti svojo identiteto s širšo javnostjo.

To pa je po mojem osebnem mnenju tudi cilj tega projekta - dajmo knjižničarjem obraze (zraven intervjuja bo tudi slika), pokažimo se širši javnosti kdo smo, kaj delamo in zakaj je to, kar delamo, dobro da res delamo.

Na tem mestu pa vas vabimo, da poveste koga si želite v tem projektu bolje spoznati in kakšno vprašanje bi dotičnemu knjižničarju/knjižničarki radi postavili.

6 komentarjev:

  1. Vse lepo in prav. Pravzaprav super ideja. Vendar se lahko zgodi, da boste deležni več zavrnitev kinjižničarjev prav zaradi objave njihovih slik.

    OdgovoriIzbriši
  2. EEEEEj, anonimni, saj nismo tako grdi :-(
    Kolegice pa so sploh super!
    lp, Janez (tokrat brez slike!)

    P.S.:
    Ponekod (v tujini) imajo bibliotekarji, ki delajo z uporabniki, priponko z imenom in sliko :-(

    OdgovoriIzbriši
  3. Že že, vendar se večina slovenskih knjižničarjev noče "izpostavljati".

    OdgovoriIzbriši
  4. @Anonimni...sam sem v osnovi začel sodelovati pri tem blogu ravno zaradi vzroka, ker se večina slovenskih knjižničarjev noče izpostavljati. Verjemi mi, da imamo vsaj tisti, ki smo povezani z Biblioblogom kar precej poznanstev v knjižničarskih krogih..skratka...ne bo problema najti zanimive intervjuje. Moram omeniti, da je bila doslej vsa komunikacija, ki jo je imel Biblioblog v zakulisju izjemno vzpodbudna, saj je bilo izjemno malo takšnih knjižničarjev, ki ne bi odgovarjali na vprašanja (v končni fazi jih k temu zavezuje tudi zakon...hehe).

    Sedaj pa hočemo dati k imenom še slike. Knjižničarji navsezadnje ne delamo zase ampak za svoje uporabnike, zato se nam ni potrebno skrivati. Logično je, da osebnih podatkov poleg imena, priimka in zaposlitve ne bomo razkrivali.

    p.s. Če pa mislite, da se nočejo izpostavljati zaradi svojih nadrejenih...pa verjemite, da bomo zagnali "strašen vik in krik" (hmm...ravno mi je padla na pamet ideja..da bi vzpostavili kar črno listo (dogodkov/oseb..), ki jo bomo vsak dan kazali vsem na ogled..."evil smile")

    Sedaj pa bolj konstruktivno...se porajajo kakšna vprašanja, na katere bi radi videli odgovore?

    OdgovoriIzbriši
  5. Jaz bi namesto "črne knjige" grešnikov raje odprl "zlato knjigo" zaslužnih bibliotekarjev (zaradi mene lahko tudi nadrejenih, če obstajajo), tistih, ki so v zadnjem času naredili kaj izjemnega za stroko, knjižnico, uporabnike, sodelavce ipd. Tak pristop bi bil bolj pozitivističen, v ljudeh je treba iskati dobro, ne brskati za slabim . . . Ali prosto po najstarejši knjigi: Naj vrže prvi kamen tisti, ki je brez greha . . .

    OdgovoriIzbriši
  6. @Janez

    Se popolnoma strinjam s tabo. Če bi se vendarle lotili črne liste, bi bil eden izmed razlogov kazati krivice, ki se dogajajo v sami stroki in ne npr. neko knjižničarko, ki se je "osorno" vedla do uporabnika. Včasih je pač na neke dogodke potrebno odreagirati na takšen način, da zbudimo pozornost. Prav zato bi osebno tudi vrgel kamen. Pa zdaleč od tega, da bi bil brez "greha" (pustimo vero/moralo ob strani), ampak zato, da zbudim pozornost na tistem mestu, ki je potrebna.

    Sprejemam pa takoj predloge za "zlato knjigo" - mogoče boš dal prvi predlog? :)

    OdgovoriIzbriši