Strani

15.6.09

Informativni dan na Oddelku za bibliotekarstvo, knjigarstvo in informacijsko znanost - druga stopnja bolonjskega študija

Biblioteam se je 15.6.2009 na Univerzi v ljubljani, Filozofska fakulteta, Oddelek za bibliotekarstvo, knjigarstvo in informacijsko znanost, soba 528 (naj opis kraja zadošča) udeležil t.i. informativnega dne, ki ga je organiziral dotični oddelek z namenom predstavitve druge stopnje bolonjskega izobraževanja. Kar je po domače povedano "strokovni magisterij".

Dogodek je brezhibno izpeljala predstojnica oddelka dr. Alenka Šauperl, asistirali pa so ji nekateri profesorji, zaslužni za izpeljavo bolonjskega programa, med drugim dr. Primož Južnič, dr. Miha Kovač, dr. Maja Žumer in "novopečeni" predavatelj dr. Andrej Blatnik - skratka uveljavljene osebe v slovenskem bibliotekarskem prostoru. Kar (malce cinizma, saj noben bi pričakoval takšne udeležbe) 3/4 predavalnice je bilo zasedeno, kar je po oceni zneslo okoli 40 prisostvujočih. Predavanje in kasneje razprava je pravzaprav potekala v izjemno mirnem tonu, saj ni bila dotaknjena nobena "provokativna" tema.

Tako si Biblioteam še vedno ne zna odgovoriti na naslednja vprašanja:

Zakaj bi se univerzitetno diplomirani bibliotekar sploh vpisal na drugo stopnjo bolonjskega programa?
Kakšna bo dejanska vrednost tovrstnega kadra na trgu delovne sile ob bibliotekarjih, ki iščejo službo s "staro diplomo"?
Zakaj ni večjega poudarka na promociji izmenjave študentov s "partnerskimi fakultetami"? Navsezadnje je oblika kreditnega študija ena največjih prednosti bolonjskega tipa izobraževanja.


Izpostavljene so bila naslednja zanimiva dejstva:

Strokovni magisterij je poklic.
Izvajali se bodo programi, ki bodo imeli najmanj 10 prijavljenih ob dejstvu, da bo lahko vsaka smer (te so štiri) sprejela največ 20 študentov.
Uvaja se nova smer - Šolsko knjižničarstvo, ki ima prvi letnik dejansko v celoti mišljen kot pedagoški program.
Prvi letnik je vsem smerem skupen (razen Šolskega knjižničarstva).
Obstajali bosta obe različici, se pravi tako redni kot izredni študij, kjer je bilo neuradno povedano, da bo cena letnika okoli 2500 evrov.
Subvencij na magistrskem programu ne bo, bojo pa kasneje na doktorskem študiju.


Dobili smo občutek, da bo druga stopnja bolonjskega programa s svojo novo smerjo Šolskega knjižničarstva v veliki meri namenjena predvsem vsem tistim knjižničarkam in knjižničarjem, ki delajo v šolski knjižnici, pa imajo do sedaj predvsem pedagoško izobrazbo, bibliotekarske pa ne. Ta občutek so potrdila cela kopica vprašanj na to temo, med drugim je bilo veliko govora o diferencialnih izpitih.

Bolonjski program ali ne-bolonjski program sedaj ni veè vprašanje. Sprejeli smo ga z vsemi prednostmi in slabostmi. Vprašanje pa je, kaj bo le ta prinesel bodočim študentom, ki bodo preko njega doštudirali.

Saga se nadaljuje in Biblioteam jo bo spremljal.

3 komentarji:

  1. Zgolj en skromen komentar. Od kdaj je gospod Blatnik "novopečeni" profesor? Zveni tako kot da bi šele prestopil prag fakultete. Za človeka, ki je v življenju dosegel že marsikaj pač ne moreš reči da je novopečen.

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala za komentar. Da pojasnim. Oziroma ne vem zakaj bi moral pojasnjevati. Cela besedna zveza se namreč glasi "novopečeni" predavatelj. O njegovi strokovnosti in karieri nasploh noben ne sodi, še najmanj jaz osebno. Spoštujem ljudi kot je on sam, ki so v življenju toliko dosegli in so nasploh zelo kreativni. Navsezadnje obstaja o njemu celo zapis na Wikipediji, da ne omenjamo Fulbrightovo štipendijo. Dejstvo pa je tudi, da je (po podatkih na spletu) začel z kariero profesorja nedavno tega nazaj, na Oddelku za bibliotekarstvo, informacijsko znanost in knjigarstvo leta 2007. Ergo - dr. Andrej Blatnik je novopečeni profesor. Ne vem zakaj bi to zvenelo sicer slabo. Je pa hočeš nočeš le to neizpodbitno dejstvo.

    Tilen

    OdgovoriIzbriši
  3. "Subvencij na magistrskem programu ne bo, bojo pa kasneje na doktorskem študiju"

    A tole je mišljeno za izredni študij. Ker kolikor je meni znano je redni podiplomski (bolonja) študij brezplačen.

    OdgovoriIzbriši