Strani

19.5.09

Anketa "Kako bi v Sloveniji sprejeli alternativo COBISS-a?"

Z odprtimi rokami. 6 (42%)
COBISS zadošča. 1 (7%)
S pomisleki. 2 (14%)
Obstaja alternativa?! 5 (35%)
(n=14)

Rezultati so zelo zanimivi. Skoraj izenačena sta najbolj skrajna odgovora. Večina bi vas sprejela alternativo, vendar je skoraj enako veliko tistih, ki alternative sploh ne pozna!

Nacionalni bibliografski sistem COBISS (Kooperativni online bibliografski sistem in servisi) razvija IZUM - Institut informacijskih znanosti) COBISS je določen kot obvezna podpora tudi v zakonodaji.

Vendar pa v Sloveniji velikokrat pozabimo, da na svetu obstaja mnogo rešitev. Eden največjih proizvajalcev je Sirsi Dynix. V ZDA za avtomatizacijo uporabljajo tudi druge programe, najbolj razširjeni so: OCLC Connection, Ex Libris ponuja Aleph in Voyager ter v povezavi z OPACi tudi Metalib (ki ga uporablja tudi Digitalna knjižnica Univerze v Ljubljani) in SFX ki ponujata povezave do polnih tekstov iz rezultatov iskanja s pomočjo OpenURL.

Potrebno je omeniti tudi Social OPAC ki združuje takoimenovano socialno programsko opremo z OPACi. ta je tudi odprt in brezplačno dostopen. Odprti so tudi npr. BibliteQ, Evergreen in OpenBiblio.

Med študijem sem na žalost zelo površno spoznal samo nek obskuren avstralski program za izposojo. Med študijem bi bilo nujno vsaj poimensko spoznati najbolj razširjene.

Pred kratkim je OCLC izdal študijoWhat Users and Librarians Want (kaj zahtevajo uporabniki in knjižničarji). Priporočam branje!

5 komentarjev:

  1. Hvala Mitja za tele besede, ki se v večji meri ujemajo z mojo miselnostjo. To, da se ne pozna alternativa obstoječemu sistemu, pa je za moje pojme naravnost katastrofalno in odraža razmere, v katerih se širi COBISS. Na fakulteti se drugih orodij v 99% ne spozna, niti ne omeni.

    Katalogizacija = COBISS (tako misli večina knjižničarjev), kar je srž problema.

    Ni nobena skrivnost, da osebno s tem sistemom nisem zadovoljen. Ima sicer tradicijo, vendar je postal v današnjih časih abnormalno statičen skupek kode. Daleč premalo odziven na spremembe. Prva beseda je "Kooperativni". Kje se ta kooperativnost pojavlja? Tako, da se javi kakšen predlog in potem ni nobenega odziva?

    Ta prostor je treba definitivno prevetriti. Mogoče celo delež denarja, ki ga IZUM dobiva na ta račun, nameniti knjižnicam, da se same odločajo, kaj je za njih boljše. Potrebno je prevetriti samo izobraževanje katalogizacije. Na fakulteti imamo katalogizacijo 4!!! leta, potem pa nastane strošek knjižnice, da dobi njen zaposleni COBISS licenco! (da ne bo pomote, ne znanje katalogizacije, ampak licenco!) tam cca 5k€ (s tečaji vred).

    Še nekaj kritik:

    * Uporabniški vmesnik je predpotopen in totalno uporabniku neprilagodljiv.

    * Problem paketnega vnosa e-knjig (kako je možno, da obstajajo takšne komplikacije pri "prevodu" zapisov MARC21 v COMARC)!

    * Kako je možno, da država dopušča razvoj neke platforme (COBISS3) skoraj 10 let? Koliko denarja je šlo za ta sistem in kaj smo pravzaprav s tem dobili?



    Toliko zaenkrat.

    OdgovoriIzbriši
  2. Katalogizacija=COBISS tako žal misli tudi večina študentov bibliotekarstva. Mislim da bi morali to miselnost spremeniti že na tej stopnji.

    Nujno je da se splet 2.0 končno preseli tudi v knjižnice, tudi kar se prevetritve COBISSa tiče.

    Korak s časom je vsekakor pomemben.

    Žal mi je da žal (še) ne poznam celotnega vzadja.

    OdgovoriIzbriši
  3. ..Metalib (ki ga uporablja tudi Digitalna knjižnica Slovenije)...

    ta bo pa bosa...

    OdgovoriIzbriši
  4. Kaj je pravzaprav bosega na Metalibu?

    OdgovoriIzbriši