Strani

19.2.09

Promoviranje Oddelka za bibliotekarstvo, informacijsko znanost in knjigarstvo

Z namenom predstavitve Oddelka za bibliotekarstvo, informacijsko znanost in knjigarstvo na Univerzi v Ljubljani (Filozofska fakulteta) je dr. Alenka Šauperl že pred nekaj časa prišla na idejo o video predstavitvi. Ta ideja se je sedaj realizirala in simpatičen filmček je sedaj dostopen.




Sem mnenja, da je tovrstna predstavitev korak v pravo smer - knjižničarji moramo stremeti v to, da postajamo Knjižničarji 2.0. Malce me je edino zmotila predstavitev izključno "tipičnih" delovnih mest za knjižničarja. Knjižničarstvo je sicer profesija in po defaultu je knjižničar predstavnik in delavec v knjižnici. Vendar pa so znanja tista, ki knjižničarja definirajo, da lahko zaseda delovna mesta v širšem družbenem okolju!

8 komentarjev:

  1. Same znane face :) Sem ga dal takoj med priljubljene na YouTubu.

    OdgovoriIzbriši
  2. Vedno sem poudarjal, da je študij bibliotekarstva izjemen. Priporočam ga vsakomur. Užival sem vsa 4 leta. In tudi sedaj na podiplomskem (ki pa ima tudi pomanjkljivosti). Gre za zelo multidisciplinaren študij. Spekter znanja in aktivnosti je zelo širok. Za povrh vsega pa je oddelek dovolj majhen, da ohranja domačnost. Najbolj pa mi je pri srcu, da je del Filozofske fakultete in s tem poudarja, da gre za humanistični študij.

    Sam sem imel izjemno srečo pri izbiri študija saj nisem bil popolnoma nič obveščen o vsebini in prednostih študija. Zato je zelo pomembno, da se glas o študiju razširi. Na voljo imamo ogromno mrežo promocijskih mest - knjižnično mrežo.

    Škoda, da oddelek ne dela več glede izbora pri vpisu. Če parafriziram zadnje osje gnezdo - vpiše se preveč študentov, ki ne vedo, kaj bi študirali.

    @Tilen tudi mene moti, da ni predstavljeno še kakšno drugo delo, npr. v informacijskem centru. Sam ne delam v knjižnici/knjigarni/založbi a se imam za knjižničarja. Zdi se mi, da filmčku manjka malo samozavesti. Knjižničar lahko s spektrom znanja, ki je na voljo na študiju dela kjerkoli.

    Ni pa mi všeč izjava da je "fajn" študirat bibliotekarstvo zato, ker ni matematike. Matematika je osnova za resno znanstveno delo. Študiju pa manjka tudi več sociologije in komunikologije.

    Predstavitev Knjižničarskih novic pa je glede na debato na Biblioblogu zelo aktualna ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Tudi na Cosmu je debata o študiju bibliotekarstva.

    OdgovoriIzbriši
  4. Še ena daljša verzija se je pojavila na
    Youtube-u.

    OdgovoriIzbriši
  5. Zdravo Mitja!
    Se povsem strinjam s teboj! Študi je izjemen in zahteva mnoga znaja. Je pa res da informativnih dneh bore malo izveš o tem, kaj boš sploh študiral tekom 4/ po novem 3 let!!!
    Tudi iz podanega predmetnika in kratkega opisa posameznih predmetov se ponavadi ne da kaj dosti zvedeti!!!
    Mogoče bi morali dijake bolj obveščati o tem, da so predavanja na fakultetah odprtega tipa, ter da naj kdaj pridejo poslušati kakšnega izmet predmetov na fakulteto/-te ki jih zanimajo!!! ;)

    Nini

    OdgovoriIzbriši
  6. Tovrstna promocija je definitivno korak v pravo smer. Osebno bi na informativnih dnevih naredil par okroglih miz, kjer bi povabil znane ljudi iz sveta knjižničarstva + "novopečene" knjižničarje in bi debata potekala v bolj sproščenem okolju. Informativna vrednost pa bi bila dosti večja od "branje-power-point-prosojnic".

    OdgovoriIzbriši
  7. Nekaj me zanima. Vsi mi rečejo da ta študij nima nobene veze z branjem knjig, mogoče res. Vendar knjižničar mora pomagati osebi poiskati knjigo, ki jo želi brati. Ne z računalnikom, ampak na stari način, z branjem in poznavanjem knjig vseh področji.
    Osebno me zanima, če je narobe da si izbral poklic knjižničarja ker enostavno zelo rad bereš knjige in tvoj resnično pravljični kraj je knjižnica. In vem čudno vendar resno mislim.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ni narobe, je pa zelo nesrečno, če si izbral "poklic knjižničarja", ker bereš knjige. To je podobno, kot če si želiš biti kirurg, ker rad režeš ljudi. če rad bereš, raje postani literarni kritik. Knjižničarstvo je popolnoma drugačno delo kot branje knjig.
      Tvoj cilj branja in poznavanja knjig vseh področij je prva napaka - gre za popolnoma utopičen cilj. Katalog, ki ga lahko danes dobiš "na računalniku" je osnovni - stari način dela v knjižnicah, ki je prisoten že od začetka.
      Cilj (mission) knjižničarjev, ki ga nazadnje slišal in mi je zelo všeč je izboljšanje družbe preko omogočanja ustvarjanja znanja v skupnostih.
      To da se rad zlekneš na kavč z dobro knjigo, ti pri tem pač ne bo preveč pomagalo .

      Izbriši