Strani

20.2.08

Mestna knjižnica Ljubljana

Z veseljem gledam
Predlog Sklepa o spojitvi javnih zavodov Knjižnice Bežigrad, Knjižnice Jožeta Mazovca, Knjižnice Otona Župančiča, Knjižnice Prežihov Voranc Ljubljana-Vič, Knjižnice Šiška, Ljubljana in Slovanske knjižnice.
Končno! bi lahko rekli vsi mi, prebivalci Ljubljane.
Vendar je bolj zanimiv
Predlog Sklepa o ustanovitvi javnega zavoda Mestna knjižnica Ljubljana (PDF; 383 kB) Tukaj lahko vidimo podrobnosti nove ureditve.

Je pa par stvari, ki bi jih bilo potrebno predebatirati. Naprimer, da ustanovitev NE povečuje ali zmanjšuje prejemke ali izdatke proračuna Mestne občine Ljubljana. Kako je to možno? Sedaj je 6 direktorjev z direktorsko plačo - in potem bo samo 1. Največji stroški delovanja zavoda predstavljajo plače! Da ne govorimo o prenehanju podvajanja služb za administracijo, računovodstvo, nabavo,... Skupna nabava bo imela večje popuste. Tudi če bo naročila več gradiva bo skupaj MANJ stroškov!

Zakaj je slovanska knjižnica združena s splošnimi knjižnicami? Po mojem strokovnem mnenju nimajo nobene skupne točke.

Zakaj Zveza splošnih knjižnic predlaga člane strokovnega sveta poleg ZBDS, ki ima sekcijo splošnih knjižnic?

9 komentarjev:

  1. Vsi, ki so sodelovali pri omenjenih sklepih se sploh ne zavedajo posledic, ki bodo nastale. Enotna izkaznica pomeni združevanje 5 baz OSEBNIH!!!! podatkov! Združevanje 5 baz inventarnih katalogov knjižničnega grdiva! Da ne omenjam vračanja gradiva KJERKOLI! Knjižnica 1 je dodelila x inventarno številko knjigi Na klancu, knjižnica 2 je isto inventarno številko dedelila knjigi Arhitektura,... . In kaj se bo dogajalo pri vračanju KJERKOLI si lahko samo mislite. Kje je logistična služba, ki bo skrbela za dostavo tega gradiva,... ŠKODA, da nimam več časa ... Jelka

    OdgovoriIzbriši
  2. Ali ste že pomislili, da ima že sedaj en direktor dela čez glavo, potem pa bo v.d. MKL potreboval-a prevzeti delo od vseh dosedanjih? Mission impossible. No go... da ne govorimo o 10x počasnejših postopkih za nabavo potrošnega materiala... primer iz MOL-a: prej si kartušo za tiskalnik dobil naslednji dan ali pa vsaj isti teden, sedaj pa se čaka tedne... da ne omenimo okvar tehnike. V čem je problem? Odobritev je potrebno dobiti od v.d. ... ali bo le-ta imel-a čas za takšne 'drobnarije'...
    Ljubljanski ZmaJ je pokazal svoje zobe...
    Zapomnite si, vsaka vibracija se vrne v svoj izvor... fizikalni zakon. Zora

    OdgovoriIzbriši
  3. Združevanje baz podatkov je programski problem, ki ga sposobni programerji zlahka rešijo. Logistična služba pa je zelo dobra ideja in se mi zdi edini način.

    Direktor ima popolnoma enake funkcije neglede na velikost knjižnice, mar ne? Tehnična služba pa bo končno lahko imela in kader in sposobnost urejati zadeve na večjem področju, tako da so tukaj le prednosti.

    OdgovoriIzbriši
  4. Kdor verjame v pravljice... 'oh in sploh' se bosta cedila med in mleko.
    Vsaka racionalizacija dela s seboj prinaša (tihe) odpuste delavcev, in da jih je po MOL-ovih ocenah 20 preveč, ni več nobena skrivnost. Gre za 'šparanje' na napačnem mestu. Očitno gre vizija v tej smeri, da bodo delavce nadomestili knjigomati... kdaj bomo ugotovili, da stroji niso ravno popolni nadomestki človeka?

    Ni problem združevanje baz podatkov, ampak njihova praktična implementacija. Prekodiranje >500.000 enot gradiva, vsakega posebej ročno in sočasno še v bazi podatkov, traja... to je delo za več tednov ali celo mesecev. Kdor se je s tem kdaj ukvarjal, bo že vedel, zakaj to vprašanje.

    Res je,da ima direktor popolnoma enake funkcije, neglede na velikost javnega zavoda. Vprašanje pa je, ali jih je sposoben v svojem delovnem času izpeljati! (Razen če ne bo 24 ur na dan v službi ali pa bo 'samo' generalni direktor... ki ne bo imel pregleda, kaj se dejansko dogaja)

    Vračanje gradiva kjerkoli je sicer zelo dobra ideja, a z eno veliko luknjo:
    Dosedaj je knjiga imela svoj 'parkirni' prostor v točno določeni knjižnici. Če recimo nek naključni bralec knjigo, ki si jo je izposodil v Šiški, vrne v Mostah, drug bralec iz Bežigrada pa nekaj trenutkov za tem na Cobiss-u vidi, da ima ta knjiga status 'prosta' in se fizično odpravi v Knjižnico Šiška, tam pa knjige -seveda- ne dobi. Kakšen časovni zamik se predvideva?

    V trezen premislek, Zora

    OdgovoriIzbriši
  5. Vsi ti "problemi" so le zaradi tega, da bo uporabnikom lažje. Kako pa lahko imajo v vseh evropskih mestih mestne knjižnice?
    Ne smemo pozabiti - knjižnice so zaradi uporabnikov. In tukaj je (tudi) stroka (upam) enotna - združena knjižnica ima ogromno prednosti pred sedanjim stanjem. "Luknje" so premostljive.
    Večji problem se mi pri kadru (tudi pri direktorju) zdi izobrazba in delavnost.

    OdgovoriIzbriši
  6. Bolje pozno kot nikoli! Hvala!

    OdgovoriIzbriši
  7. Kar se dela direktorja tiče:
    vse firme jih imajo in le ti ne delajo po cele dneve. Treba je pač racinalno pogledati, kaj je sploh delo direktorja knjižnice ostalo pa razdeliti primernemu kadru.

    Kar se tiče vračanja gradiva:
    tudi do sedaj so imele knjižnice več izpostav (Prežihov Voranc jih ima recimo na Viču, Rudniku, Igu, Škofljici, Horjulu, Dobrovi,...) in vedno si knjige moral vrniti v enoti, kjer si si jih sposodil. Ne vidim razloga, zakaj bi z združitvijo knjižnic to spreminjali.

    Kar se gradiva tiče in novih kod:
    ko so iz ročnega vnašanja na kartončke prešaltali na računalnike so tudi morali vse gradivo primerno označiti, pa se nihče ni toliko oglašal. Bodo pač čez vsako nalepko s kodo prilepli novo.

    Kar pa se tiče uporabnikov:
    KONČNO!!! Če sem do sedaj hotela priti do kakega bolj nesplošno branega gradiva sem morala biti včlanjena v vse knjižnice in strošek za moj proračun je bil velik. Sploh če sem si hotela sposoditi kako angleško leposlovje v nadaljevanjih. Naše drage knjižnice imajo namreč to lepo navado, da Knjižnica bežigrad kupi 3. pa 7. del, Prežihov Voranc 1. pa 10., Šiška 2. pa 4., potem maš pa 5. del v Piranu, 6. v Murski Soboti, 8. v Idriji itd. In če hočeš vse prečitat zmečeš za knjižnice pravo premoženje. Bodo vsaj Ljubljančanom omogočili malo varčevanja.

    OdgovoriIzbriši
  8. Menim, da ni korektno združevanje baz osebnih podatkov! Tu gre za osebne podatke!!!

    OdgovoriIzbriši
  9. Da ubudimo malce tole temo. Mestna knjižnica Ljubljana išče novega direktorja. Več o tem tu. Upam da se bodo (so se) na razpis prijavili strokovnjaki iz našega področja, ki upajo stopiti na plano in prevzeti zahtevno mesto.

    OdgovoriIzbriši